Hirdetés

A Ubisoft minden játékát összegyúrta – kipróbáltuk az XDefiantet

|

Már a free-to-play lövölde zárt bétája előtt eltöltöttünk pár órát a szervereken, hogy kipróbáljuk a Ubisoft arcade shooterét.

Hirdetés

Nem nagyon akarnak összejönni a dolgok a francia kiadónak az utóbbi időben. A The Settlers: New Allies elhasalt, a Skull & Bones sosem akar megjelenni, és bár látszólag mindent az Assassin's Creedre tettek fel, a bejelentések óta hatalmas a csend a készülő játékok kapcsán.

A Rainbow Six: Siege azonban továbbra is nagyon pörög, így nem csoda, ha az ott szerzett tapasztalataikat valami hasonló, de potenciálisan még nagyobb tömeget vonzó projektben próbálják kamatoztatni. Ez lesz az XDefiant, aminek a nevét és stílusát még szokni kell, de ha nem zárkózunk el a fiatalosch dolgoktól, akkor akár még jól is szórakozhatunk vele.

Hirdetés

Nincs új a nap alatt

Pár évvel ezelőtt a Hyper Scape-pel a Ubisoft fel újra fel akarta találni a kereket, és ugyanúgy belebuktak, mint 2017-ben a LawBreakers, amiben egyetlen ismert játékmód sem volt, mindent a nulláról kellett megtanulni. Itt erről szó sincs: az induláskor 5 játékmód vár ránk, köztük a jól ismert domination, king of the hill, payload (amit itt escortnak hívnak), és a HotShot, ami a CoD-os Kill Confirmed kicsit feltupírozott változata. A megjelenéskor 24 különböző fegyverrel gyepálhatjuk egymást (pisztoly, smg, ar, lmg, shotgun, marksman és sniper kategóriákba osztva), amelyeket 44-féle szerelékkel fejleszthetünk és szabhatunk igényeinkre. A játékstílusunkat azonban nemcsak a kezünkben lévő stukker, hanem a választott frakciónk is meghatározza majd.

Ez az a pont, ahol az XDefiant a Ubisoft játékok olvasztótégelyévé válik, a frakciók ugyanis a kiadó legnagyobb franchise-aiból léptek elő. Itt vannak például a Tom Clancy's The Division tisztogatói, a Cleaners, akik ezúttal is lángszóróval, molotov koktéllal, napalmot szóró drónnal és gyúlékony lőszerekkel operálnak. A Far Cry 6-ból előlépett Libertad a gyógyításban erős, a Ghost Recon játékok fantomjai futurisztikus energiapajzsokat használnak, az Echelon kémjei láthatatlanná tudnak válni és átlátnak a falakon, míg a DedSec hackerei másik kütyüit és képességeit tudják kinullázni.

Kapta, halt

Ninden frakció egy passzív, egy választható aktív, és egy folyamatosan töltődő, meccsenként legfeljebb 1-2 alkalommal elsüthető ultra képességgel rendelkezik. Voltak egyértelműen erősebbnek és hasznosabbnak tűnő kütyük és képességek, de egy koordinált csapatban könnyen átértékelődhetnek az elsőre gyengébbnek vélt cuccok is. Bizonyos kunsztok, mint a napalmot szállító drón vagy a hackerek arctámadó pókrobotja elsőre nagyon lassúnak és esetlennek tűnt, de a béta alatt minden bizonnyal ezeket is finomhangolják a fejlesztők.

És ahogy a játszható karakterek, úgy természetesen a pályák is a már említett játékok hangulatát, világát idézik, sőt! Hogy ez nagyon okos vagy nagyon lusta módja a rendelkezésre álló eszközök újrafelhasználásának, azt mindenki döntse el maga, de az biztos, hogy a pályatervezőknek nem sok textúrát kellett megrajzolniuk, mert a tereptárgyaktól az elszórt szemétig mindent láttunk már a Far Cry, Ghost Recon, Splinter Cell, Watch Dogs és Division játékokban.

Nem vénnek való vidék

A XDefiant egyértelműen a fiatalabb generációt célozza meg. A játékmenet gyors, pörgős, taktikai érzék helyett elsősorban arra épít, hogy le tudunk-e kattintani ide-oda cikázó pixeleket a képernyőn. A pályadizájn harsány, hivalkodó, a fegyverskinek rikítóak, a frakciók saját kommentátorai nagyon dinamikusan mondják a tutit a fülünkbe. Ha egy meccsen lelőnek, a feléledésünket megelőző 2 másodpercben még egy emojival értékelhetjük is az ellenfél teljesítményét. Én már öreg vagyok ahhoz, hogy ezt a jobb fölső sarokban folyamatosan pörgő kill feeden le tudjam követni, de lehet, hogy 15 évvel ezelőtt még tudtam volna értékelni. Hogy aztán az XD el tudja-e hódítani a legnépszerűbb két betűs FPS címét a CS-től, arra egyelőre nem mernénk nagyobb összegben fogadni, mindenesetre a névadó szándéka egyértelmű.

És hogy hol van ebben a pénz? Hát ott, ahol a Rainbow Sixben is: a kozmetikai cuccokban. Az XDefiant három havonta jelentkezik új szezonnal, amelyek mindegyike behoz majd egy új frakciót, új pályát, fegyvereket, időszakos eseményeket, külsőt megváltoztató cuccokat, és persze saját battle passt is. A frakciókat feloldhatjuk játékkal, de aki nem akarja őket grindolni, az a bankkártyájával felgyorsíthatja a folyamatot.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Tesztelő kerestetik

Az XDefiant zárt bétája április 13-23 között zajlik, és azonnal elérhető lesz benne mind a 14 pálya és az 5 játékmód, feloldható az összes fegyver és kiegészítő. Próbálgathatjuk az összes frakciót is, de a DedSecet előbb fel kell oldanunk, ha viszont ez a béta alatt sikerül, akkor megtarthatjuk őket a megjelenéskor is, akárcsak az összes többi elért eredményünket. A béta időszak végén kerül majd sor a rangsorolt játékmód tesztelésére, ahol 4v4-ben zajlanak az összecsapások.

Őszintén mondhatom, hogy izgatott vagyok az XDefiant kapcsán. Sem vizuálisan, sem játékmenetét tekintve nem váltja meg a világot, de bőven tartogathat kellemes perceket azoknak, akiknek a Siege túl metodikus, a Call of Duty viszont túl kaotikus. Ismerős helyszíneken lövöldözhetünk ismerős karakterekkel, és ha a Ubisoft ezt is olyan ügyesen pátyolgatja, mint a Siege-et, akkor hosszú évekig érkeznek majd a szezonok. Alig várjuk, hogy a For Honor vikingjei összecsapjanak az asszaszinokkal és fegyvert ragadjon a kis hogyishívják a Raymanből.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)