Hirdetés

A rendszeres alkoholfogyasztók fogékonyabbak lehetnek a játékfüggőségre is

|

Magyar alanyokon végzett nemzetközi kutatás világít rá a genetika és a függőségek közötti szerteágazó kapcsolatra.

Hirdetés

Napjainkra talán már nem csak tudományos körökben számít közismertnek, hogy összefüggés van genetika és az addikcióra való hajlam között, az ezt megalapozó kutatások azonban elsősorban csak a génvariánsok és az egyes típusú függőségek kapcsolatát vizsgálták.

Ebből a szempontból rendhagyó a Psychological and Genetic Factors of Addictions (PGA), vagyis Az addikció pszichológiai és genetikai tényezői néven futó nemzetközi program, melynek ún. génasszociációs elemzése keretében magyar, brit, amerikai és gibraltári egyetemek szakemberei a szerhasználathoz köthető és másfajta függőségek lehetséges kapcsolatát vizsgálták 32 génvariánssal.

Hirdetés

A Journal of Personalized Medicine című szaklapban publikált kutatás során 3003 magyar középiskolás és egyetemista potenciálisan addiktív viselkedési mintáit elemezték DNS-analízissel és kérdőíves felméréssel. A résztvevőknek olyan témákról kellett nyilatkozniuk, mint hogy milyen rendszerességgel fogyasztanak drogokat, és hogy milyen gyakran töltik potenciálisan addiktív tevékenységekkel (internethasználat, videojátékozás, közösségi média, fogadások, testedzés, hajtépés és evés) a szabadidejüket.

"Az eredmények azt mutatták, hogy egyes gének és variánsaik fogékonnyá tehetnek egy személyt bizonyos szerek használatára és más, potenciálisan addiktív viselkedésre is, vagyis az ezekkel a génváltozatokkal rendelkező emberek több típusú függőségre is hajlamosak lehetnek."

- írja a Semmelweis Egyetem közleménye.

Az eredményt Dr. Demetrovcs Zsolt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora és a Gibraltári Egyetem Centre of Excellence in Responsible Gaming nevű intézetének elnöke is kommentálta, aki hozzátette, hogy a kutatás alapján a problémás alkoholfogyasztásra való genetikai hajlam magasabb kockázatot jelenthet a szerencsejáték-, videójáték- vagy éppen a munkafüggőség kialakulásában is.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Mar N. Potenza, az amerikai  Yale Egyetem Orvosi Iskolájának professzora és a Center of Excellence in Gaming Research igazgatója ugyanakkor annyival árnyalta a képet, hogy a legfrissebb eredmények megerősítéséhez további, nagyobb vizsgálati csoporton alapuló és más elemzési módszereket is bevető kutatásokra lesz szükség.

A publikáció mögött álló nemzetközi kutatócsoport a projekt folytatásaként azt tervezi, hogy a genetikai variánsok és a függőségek egyedi formái, például az alkoholfogyasztás, illetve dohányzási szokások egyénre jellemző mintázata közötti mélyebb összefüggéseket feltárják.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)