Hirdetés

Depressziós leszel, ha sokat használod a mobilod?

|

Sokat lehet olvasni erről, gyakran riogatnak a fenti mondattal. Szakértőt kérdeztünk, aki szerint van rá esély, hogy ez megtörténjen, de a helyzet messze nem ilyen egyszerű.

Hirdetés

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az 1995 és 2012 között született fiatalok körében ijesztően magas az öngyilkos gondolatok és a depresszió aránya. Ez a szint meghaladja az eddig tapasztalt értékeket, amely felveti a kérdést: Mi okozza ezt a jelenséget? És mi közük van mindehez az okostelefonoknak?

Hirdetés

Okostelefon - A sötét oldal

Az Atlantic 2017-es tanulmánya rávilágít arra, hogy a Z, vagy ahogy a pszichológus Jean Twenge fogalmaz, az iGen generáció jóval borúsabban látja a világot, mint a nála idősebb társai. Erre többféle magyarázat is létezik, azonban az egyik legszembeötlőbb indoklás az okostelefonok hatását említi meg.

Egy ugyancsak 2017-es vizsgálat kapcsolatot talált az okostelefon használat és a szorongás között, azt azonban nehéz megállapítani, hogy ez oksági szinten pontosan mit is jelent. A kutatók egyrészt arra hívják fel a figyelmet, hogy a normális értékeken túlívelő okostelefon-használat hasonló jelenség, mint az internet függőség.

Másrészt azt is megemlítik, hogy az online közeg felől jövő pozitív visszajelzés (például a bejegyzésre kapott "like") kialakít egy olyan jutalmazási rendszert, amelyre igencsak könnyen rá lehet szokni. A szociális elismerés mindig is fontos része volt az egyéni és társadalmi működésnek, az internet megjelenésével azonban előre nem látott méreteket öltött. És a probléma egy része valahol itt gyökerezhet.

Jobbat mutatok, mint amilyen vagyok

A közösségi hálón mindenki olyan identitást hoz létre magának, amilyet szeretne. Ezt alakítják a feltöltött képek, kiírások, megosztások, és bármilyen olyan megjelenés, amely a személyiségünket és az érdeklődésünket jellemzi. Ebből sok esetben az következik, hogy a valósnál pozitívabb képet festünk önmagunkról, hiszen senki se akar általa előnytelennek vélt színben feltűnni ismerősei és barátai előtt.

Első ránézésre ezzel nem is lenne túl nagy gond, viszont a mások által kialakított irreálisan pozitív profilok visszahathatnak arra, hogy hogyan gondolkodunk magunkról. Kialakulhat önértékelési probléma, a kudarctól való félelem, vagy az el nem fogadás érzése. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy az ismerőseink körében feltöltött képek és bejegyzések tényleg a valóságot tükrözik-e?

Szociális élet a digitális közegben

Jean Twenge pszichológus érdekes párhuzamot von a különböző generációk esetében megfigyelhető fiatalkori szokásokkal kapcsolatosan. Tanulmányában többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy ameddig az X generáció esetében a fiatalok már viszonylag hamar elkezdtek aktív szociális életet élni (például munkát vállalni), addig az iGen tagjai sokkal később lépnek ki a "nagybetűs" életbe. Ennek több oka is van (elhúzódó tanulás, specifikus szakmák, stb.), azonban az egyik fontos tényező az, hogy gyakorlatilag ki se kell mozdulniuk a lakásból ahhoz, hogy kapcsolatot teremtsenek a társaikkal. A szociális érintkezések nem igényelnek fizikai találkozást, a kapcsolatokat a digitális csatornákon keresztül is fent tudják tartani.

Kimaradsz a buliból

Az Atlantic tanulmányában megkérdezett fiatalok nagy többsége úgy érzi, hogy kimarad olyan eseményekből (bulik, rendezvények, koncertek, stb.), amelyek számára fontosak lennének. Ez kiváltképp igaz a lányokra, ahol 2015-ben 48%-kal több személy vélekedett így, mint a fiúk esetében. A közösségi médiában az események rendszerint meg vannak hirdetve, így az is értesül róluk, akit nem hívtak meg. Az ilyen esetek táptalajt nyújtanak a kimaradás és a kirekesztettség érzésének, amelyek könnyen el tudnak vezetni a depresszív gondolatokhoz.

Nincs minden vesztve

Az említett negatív hatások mellett azért nem szabad megfeledkeznünk az okostelefonok által nyújtott pozitívumokról sem. A technológia és a digitális világ egy eszköz, amelyet többféleképpen is tudunk használni. A következő cikkünkben azt mutatjuk be, hogy miképpen szolgálhatnak az okoseszközök a depresszió és az öngyilkossághoz kapcsolódó gondolatok diagnosztizálásában, kezelésében, és enyhítésében.

A cikket Damsa Andrei pszichológus és gamification szakértő, a JátékosLét Kutatóközpont szakmai vezetője írta.

Az Extra Life a GameStar társadalmi felelősségvállalásként indított rovata, célja az, hogy a fiataloknak és a szülőknek szakemberekkel közösen segítsünk, beszéljünk olyan kérdésekről, amik éppen téged is érinthetnek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)