Hirdetés

Egy mozgásképtelen streamer a szemét használva fejleszt játékokat, játszik velük és vág videókat

|

Ben Gürkant még súlyos betegsége sem tarthatja vissza attól, hogy kedvenc időtöltésének hódoljon.

Hirdetés

Egyre több szereplő vallja azt az iparágban, hogy a játék mindenkié. Ennek szellemében kap egyre több alkotás ún. sztorimódot, ami lehetővé teszi, hogy például a harcban nem igazán jeleskedő gamerek is eljuthassanak a stáblistáig, szinte kizárólag a narratívára fókuszálva. Hasonló okból jelennek meg a választható nehézségi szintek mellett, sőt olykor helyettük olyan testreszabási lehetőségek, amelyekkel képességeinkhez és igényeinkhez igazíthatjuk az élményt. De ugyanebbe a kategóriába tartoznak a színtévesztőknek és színvakoknak fenntartott opciók, a szöveg olvashatóságát javító beállítások, és még hosszan sorolhatnám.

Aztán létezik még a gamereknek az a csoportja is, amelynek különféle okokból nehézséget jelent a hagyományos beviteli eszközök használata. Miattuk vágott a Microsoft és a Sony üzletileg valószínűleg nem igazán megtérülő, ám társadalmi felelősségvállalás szempontjából abszolút dicséretes projektekbe a már kapható Xbox Adaptive Controller, valamint a jövőben érkező Project Leonardo képében. De sajnos vannak, akiknek annyira speciálisak az igényei, hogy ezek a sokoldalú és rugalmas vezérlők sem képesek kiszolgálni.

Hirdetés

Az akaratlagos izmok teljes leépüléséhez vezető ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) következtében végtagjait mozgatni képtelen török Twitch-streamer, YvMHawking (polgári nevén Ben Gürkan) azonban e ritka, ám szörnyű betegség ellenére is aktívan játszik. Mi több, a Dextero cikke szerint a 32 éves, biológia szakos egyetemi hallgató a szabadidejében játékokat is fejleszt.

Minderre (beleértve a videóvágást és a streamelést is) egy szemmozgást követő szoftver és egy infravörös letapogató révén nyílik lehetősége. Mivel a nála 25 évvel ezelőtt diagnosztizált neurodegeneratív betegség miatt nem tud beszélni, egy az írott szöveget hanggá alakító szoftver segítségével kommunikál több mint 100 ezer követőjével.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)