Hirdetés

Melyik játék változtatja meg a világot?

|

Idén kilenc játékot jelölt a Games for Change zsűrije a díjra, amit a legnagyobb társadalmi jelentőséggel bíró játéknak adnak át. Köztük van a Life is Strange és a That Dragon, Cancer is.

Hirdetés

Mindig érdemes odafigyelni azokra a kiváló játékokra, amik folyamatosan kifelé tolják a médium határait. Ezeket az alkotásokat ismeri el minden évben a Games for Change, ami június végén ismét díjazza az elmúlt egy év kiemelkedő játékait.

A társadalmi változás elősegítése, az innovatív megoldások és a játékokban ritkán látott témák feldolgozása mellett idén az oktató  célú játékokat is elismeri a szervezet. 

Kilenc játékot jelöltek, amik közül az nyeri majd a fődíjat, amelyik minél többnek felel meg a fenti követelmények közül. A nemrég bemutatott jelöltek némelyike a mainstream játékkultúrát is elérte.

A Life is Strange például nem csupán az újdonságnak számító idővisszatekerős mechanizmusa miatt kapott jelölést, hanem azért is, mert olyan komoly témákat is feldolgoz, mint az iskolai zaklatás, az öngyilkosság vagy a tinédzserkori terhesség. Szintén az innovatív jellege miatt jelölték a Lumino Cityt, a logikai kalandjátéknak ugyanis minden grafikai elemét valós makettek és egyéb kellékek adják, ami egy rendkívül egyedi vizuális stílust eredményezett.

A jelöltek listáján megtaláljuk a That Dragon, Cancert is, amiben a szülők mesélik el saját és rákban elhunyt fiuk, Joel történetét. Eközben olyan témákat is jelentőségteljesen feldolgoznak, mint a hit, a szeretet és a remény. Szintén az érdekes játékmenet miatt kapta meg az elismerést a Block'hood, amiben várostervezőként próbálhatjuk ki magunkat. Miután felépítjük városrészünket a több mint kilencven építőelem felhasználásával, megfigyelhetjük, hogyan hatnak egymásra a városi ökoszisztéma egyes alkotóelemei.

A legjobb oktatójátékok új kategóriájában találjuk meg a Dragonbox Numberst, ami rendkívül jól szemlélteti a számokat és a velük végezhető alapvető matematikai műveleteket, így nyilvánvalóan kisgyerekeknek segít megismerni ezeket a fogalmakat.

Szintén kifejezetten oktató jellegű alkotás az Evolution Lab, ami már egy fokkal idősebb diákokat céloz meg. Ebben az evolúció folyamatával ismerkedhetnek meg és fedezhetnek fel meglepő kapcsolatokat látszólag teljes mértékben különböző fajok között. Szintén ide került a Mission US: City of Immigrants, ami a huszadik századi Amerikát mutatja be egy Oroszországból elmenekült zsidó bevándorló szempontjából.

A fenti két alkotáshoz hasonlóan szintén a gyerekek az egyik, társadalmi jelentőségéért jelölt játék célközönsége is. A brazil fejlesztésű Legião dos Super Poderes lényege, hogy mozgásra és egészséges táplálkozásra nevelje a gyerkőcöket, ugyanis ezekkel, a számukra a való életben hasznos dolgokkal szerezhetnek például szuperképességeket és jutalmakat a játékban.

Végül egy olyan játékot is jelöltek, ami segíthet megérteni más, szorult helyzetbe került embertársainkat: a BBC által készített Syrian Journey egy választásokon alapuló kalandjáték, amiben egy, a Szíriában dúló konfliktusok elől menekülő karaktert alakítunk, ezen keresztül pedig rengeteg valós tényt és történetet ismerhetünk meg a jelenleg is tartó menekültválságról.

A fenti játékokat a reflektorfénybe állító fesztivál június 23-án és 24-én kerül megrendezésre, így minden valószínűség szerint ekkor tudhatjuk meg azt is, melyik játék nyeri el idén a Games for Change Év Játéka díjat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)