Hirdetés

Az Európai Unió letiltaná a tinédzsereket az internetről

|

Ne csodálkozzatok, ha hamarosan csak szomorú, orrukat lógató tinikkel találkoztok. Az Európai Unió pont azt akarja elvenni tőlük, ami ma már leginkább a mindennapjaik részévé vált: az internetet. Elég életszerűtlen, nem?

Hirdetés

Ma tárgyalják az Európai Unióban azt az új tervezetet, mely durván korlátozná a 16 éven aluliak internet hozzáférését. Az utolsó pillanatban kerültek bele az adatvédelmi szabályozásba olyan változtatások, melyek alapján a szolgáltatók nem tárolhatják a 16 évnél fiatalabb felhasználók adatait.

A Facebook regisztrációs korhatára eddig ugyebár 13 év volt. Amennyiben elfogadják a szóban forgó tervezetet, akkor a 13, 14 és 15 éves fiatalok elbúcsúzhatnak Facebook profiljuktól. Az ügyben érintett több millió tini ráadásul nem csak a közösségi oldalakat felejtheti el, ugyanígy elérhetetlenné válnának számukra az online játékok, a Google szolgáltatásai, a Snapchat, lényegében a legtöbb telefonos alkalmazás és az összes e-mail fiók is.

Fontos, hogy egyetlen lehetőségük azért még marad számukra. Szülői engedéllyel továbbra is hozzáférhetnek ezekhez a tartalmakhoz, de képzeljük csak el, milyen furcsa lenne, ha minden egyes alkalommal anyuhoz vagy apuhoz kellene szaladni, ha az ember belép a Facebook fiókjába, letölt egy applikációt vagy akár csak bepötyög valamit egy kereső motorba.

Természetesen azonnal hatalmas felháborodást váltott ki az ügy, a tervezet ellenzői szerint a jogszabály túlzottan durva, egyáltalán nem életszerű és gátolja az innovációt. 

Már lehetőségetek van aláírni a tervezet ellen készített petíciót. Nem árt sietni, mivel ha életbe lép a szabályozás, akkor az ilyen petíciók aláíráshoz is szülői engedélyre lesz szükségetek, ha még nem töltöttétek be a 16-ot.

Most is rengeteg 13 éven alul gyermek használja a Facebookot, mindössze annyit kell tenniük, hogy hazudnak az életkorukról. Jelenleg az ebbe a korosztályba tartozó magyarok egyharmada használja a közösségi oldalt hamis adatokkal.

A tervezet elfogadása esetén ez a szám vélhetőleg drasztikusan meg fog ugrani. Hatályba lépése esetén egyébként maximálisan két éves átmeneti időszak után minden tagállam számára kötelező erővel bír a jogszabály.

Nektek mi a véleményetek a tervezetről? A fiatalkorúak védelmének érdekében szükség van ilyen szigorú szabályozásra vagy teljesen felesleges az egész?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)