Hirdetés

Kína felszámolja a sztárkultuszt, mostantól a pártállam mondja meg, hogyan szabad rajongani

|

A gyerekek érdekeire hivatkozva lép életbe egy sor tiltás és korlátozás.

Hirdetés

Társadalmi és politikai berendezkedéstől függően országonként változó, hogy hol meddig terjed az állampolgárok szabadsága, mekkora mértékben telepszik rá az életükre a politika, és szabja meg a mindenkori kormányzat, hogy mit tehetnek, mint nem, miről mit kell gondolniuk satöbbi.

Kína az elmúlt időszakban látványosan megnyirbálta a kiskorúak játékra fordítható idejét, és ezzel párhuzamosan alaposan megizzasztotta a videojáték-ipar hazai szereplőit (köztük a Tencentet), amelyek egymással versenyfutásba kezdve igyekeznek eleget tenni az új szabályozásnak némi öncenzúrával kiegészítve. De nem ez az egyetlen terület, ahol az ifjúság védelmének indokával komoly változtatásokat visz véghez a rezsim. 

Hirdetés

A hatóságok betiltották a celebeket népszerűségük alapján sorba rendező online ranglistákat, valamint úgy rendelkeztek, hogy minden már létező, kínai sztárt rangsoroló listát el kell távolítani az internetről. Mindössze a dalokat, filmeket és tévésorozatokat szabad a továbbiakban ilyen módon rendszerezni, de csakis úgy, hogy a like-olás és a kommentelés helyett más, fontosabbnak ítélt dolgokat helyeznek előtérbe, mint a pályaválasztás és a szakmai értékelés.

Már júniusban a Központi Kiberügyi Bizottság célkeresztjébe kerültek a fan quan néven ismert rajongói klubok, mivel azok káros hatást gyakorolnak a gyerekek mentális egészségére. A vizsgálat arra jutott, hogy a kiskorúakat pénzgyűjtés és szavazás céljából buzdítják aktivitásra, versengésben való részvételre, akik eközben verbális bántalmazásnak és online zaklatásnak vannak kitéve. Szintén problémás jelenségnek vélik az illetékesek a gazdagsággal való kérkedést, valamint azt is, hogy a közvéleményt botokkal és a közösségi média trendjeivel visszaélve igyekeztek befolyásolni.

Mindennek következtében a celebek közösségimédia-menedzsereit és a rajongói oldalak üzemeltetőit az eddiginél sokkal rövidebb pórázra fogják majd azzal a céllal, hogy "felszámolják a rajongói közösségen belül kialakult káoszt".

Zhao Wei - Shaolin Soccer

Ezzel párhuzamosan néhány hírességgel is példát statuáltak a hatóságok. Kiújult lelkesedéssel kezdték el vizsgálni az ellenük felhozott zaklatási vádakat, mások feltételezett pénzügyi visszaélés (például adóelkerülés), vagy politikailag elítélhető tettek apropóján váltak célponttá. A magyar nézők számára sem ismeretlen Shaolin Soccer (Üsd, vág, focizzál!) sztárjának, Zhao Wei-nek közelebbről nem részletezett okból még a létezése nyomát is kitörölték az online térből. Minden vele készült produkció (még az interjúk is) szőrén-szálán eltűnt, a nevét pedig eltávolították a filmes oldalak stáblistáiról. Kolléganőjét, Zheng Shuangot 13,5 milliárd forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték adóelkerülés miatt, megtiltották, hogy részt vegyen újabb műsorokban, és felfüggesztették azokat, amelyek már a részvételével futottak.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hasonlóképpen egy szempillantás alatt páriává vált Zhang Zhena színész, miután felkeresett egy japán háborús emlékművet, a Jaszukuni-szentélyt. A Kínai Előadóművészek Szövetsége országos bojkottra hívott fel, minek hatására nemcsak a rajongók pártoltak el tőle, hanem azok a cégek is, amelyekkel reklámszerződést kötött: a Clinique, a Coca-Cola és a Maybelline is megszakította vele a kapcsolatot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)