Hirdetés

Egy játékot is segítségül hívtak a kutatók a koronavírus legyőzéséhez

|

A Foldit nevű játék azért jött létre, hogy segítsen a kutatóknak és az átlag felhasználóknak is megérteni, hogyan működnek a fehérjék a szervezetünkben.

Hirdetés

Egyre több országban üti fel a fejét a koronavírusként emlegetett COVID-19, aminek terjedése ellen a leghatékonyabban úgy harcolhatunk, ha rendszeresen mosunk kezet, eltakarjuk a szánkat, ha köhögünk és tüsszentünk, illetve karban tartjuk az immunrendszerünket, hogy leküzdhesse az esetlegesen jelentkező kórt. Emellett most egy videojátékkal is harcolhatunk a járvány ellen, hiszen a Foldit nevű játékban elért eredményeink a kutatóknak is segítenek megérteni a vírus működését.

Hirdetés

A Foldit oldalán az a mottó olvasható: "Oldj meg fejtörőket a tudományért!". Nagy vonalakban valóban erről van szó, hiszen ez a puzzle játék lényegében lemodellezi, hogy az aminosavak hogyan alkotnak fehérjéket, azok pedig hogy hoznak létre sejteket. Az hogy a fehérjék milyen formát vesznek fel az aminosavak felhalmozásával, eldönti azt is, hogy a belőlük kialakuló sejt milyen funkciót lát el, így például válhat belőle izom- vagy agysejt, de rák vagy HIV is. A Folditben nekünk kell ezeket a fehérjéket kialakítanunk, a fejlesztők pedig most hozzáadták a koronavírusra épülő fejtörőt is. 

"A koronavírus felületén látható egy úgynevezett »spike« vagy S fehérje, ami szorosan hozzákapcsolódik az emberi sejtek felületén található receptor fehérjékhez. Az elmúlt hetekben a kutatók meghatározták a 2019-es koronavírus spike fehérjéét, és hogy hogyan kapcsolódik az emberi receptorokhoz. Ha egy olyan fehérjét tervezünk, ami hozzákapcsolódik a koronavírus spike fehérjééhez, akkor ezt felhasználhatjuk arra, hogy blokkoljuk az emberi sejttel való kapcsolatba lépését, így elkerülhetjük a fertőzést."

- olvasható a Foldit oldalán. A Foldit azért praktikus, mert kiszervezi azt a munkát, amit máskülönben kizárólag a kutatóknak kéne elvégeznie. Mivel az aminosavak háromdimenziós alakba rendezése komoly stratégiai gondolkodást igényel, így egy kreatív játékos ugyanannyit vagy akár még többet is segíthet a szakembereknek, mint a számítógépeken lefuttatott szimulációk. Ha tehát szeretnétek ti is segíteni a kutatóknak, akkor látogassatok el a Foldit honlapjára, töltsétek le a játékot és pakolásszátok az aminosavakat.  

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)