Hirdetés

Majdnem minden tizedik brit fiatal megkísérelt már öngyilkosságot

|

A pszichiáterek arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-járvány csak ronthat a helyzeten.

Hirdetés

A tizenhét év alatti brit gyerekek körülbelül 7%-a kísérelt már meg öngyilkosságot, vagy ahogy a most nyilvánosságra hozott, 19 ezer fiatal bevonásával készült felmérés fogalmaz, "öngyilkossági szándékkal tett kárt magában".

A tanulmányban az is szerepel, hogy a megkérdezettek kb. 24%-a ártott magának az elmúlt egy évben. Reprezentatív mintáról lévén szó, átszámolva 52 427 tizenhét év alattiról beszélhetünk, aki öngyilkos akart lenni, valamint 170 744-en tettek kárt magukban. A publikáció arra jut, hogy ebben a korban különösen a fiatal nők és a szexuális kisebbségek vannak kitéve a veszélynek, de ez az életkor általánosan is fontos fordulópont, mert nemcsak a kötelező oktatás ér ekkor véget, de otthonról is elköltözik a gyerek, illetve ilyenkor esik ki a gyermek- és serdülőkori mentálhigiénés szolgáltatások alól is.

Hirdetés

Az adatok 2018-19-ből származnak, tehát még a koronavírus-járvány előttről, ám a The Guardian által megszólaltatott pszichiáterek is arra figyelmeztetnek, hogy a pandémia csak ronthat a helyzeten, ezért is lenne sürgető fejleszteni a fiataloknak szóló mentális egészségügyi szolgáltatásokat. Dr. Bernadka Dubicka, a Royal College of Psychiatrists gyermek- és fiatalkori mentális egészségügyi osztályának elnöke szerint "nagyon aggasztó trendről" beszélünk már régóta, szinte évről évre nő a magukat szándékosan bántó fiatalok száma. Dubicka szerint az öncsonkítással kórházba kerülők 41%-a tinédzser korú.

A pszichiáter hozzáteszi, az alacsony önbecsülés, a kudarcérzet és az öngyűlölet miatt egyes gyerekek nem tudják szóban kifejezni, ha baj van, csak úgy, ha bántják magukat. A nehéz anyagi helyzeten és az iskolai végzettségen túl a közösségi média is komoly hatással van a trendre: Dubicka szerint több pszichiáter és szakember mellett olyan eszközökre is szükség lenne, amik biztonságosabbá teszik a fiatalok számára a közösségi médiás jelenlétet és az internetezést, vagy amik segítségével a szülők is követni tudják, mit csinál gyermekük az online térben.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) mentálhigiénés igazgatója, Claire Murdoch szerint a járvány alatt is igyekeznek segíteni a fiatalokon telefonos és videóchates konzultációkkal, illetve nemcsak online úton, de természetesen személyesen és az iskolákban is.

2018-ban 759 brit fiatal lett öngyilkos. A Telexen tavaly lehozott legfrissebb hazai statisztikák szerint nálunk ugyan csökkent 2019-ben az öngyilkosságok száma (1550 volt, ami 107-tel kevesebb, mint 2018-ban), de a fiataloknál és az időseknél sincsenek igazán javulóban az adatok, sőt, a nőknél még romlott is a helyzet.

Ha úgy érzitek, segítségre van szükségetek nektek vagy egy ismerősötöknek, akkor hívjátok a 116-123 vagy 06 80 820 111 ingyenes zöld számot!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)