Hirdetés

Már több száz embernek segítettek a játékfüggőknek nyílt klinikán

|

Az Egyesült Királyságban nyílt, kifejezetten videojátékos problémákra szakosodó klinika nagyon szép eredménnyel zárta a fennállásának első éveit.

Hirdetés

Gyakran foglalkozunk mi is azzal, hogy pontosan milyen hatást gyakorolnak a videojátékok az egészségünkre, hogy mi a különbség a problémás játékhasználat és a függőség között. Mazur és HP épp a Képernyővédő november végi adásában beszélgetett az utóbbi témáról Király Orsolyával az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének kutatójával.

Hogy komoly dologról van szó, azt a napnál is világosabban jelzi a WHO 2019-es állásfoglalása, amelyben hivatalosan is betegségként ismerte el a videojátékfüggőséget. Még ugyanabban az évben  megnyitotta kapuit az Egyesült Királyság első, ilyen jellegű problémákra szakosodott klinikája, a National Centre for Gaming Disorders.

Hirdetés

Becky Harris, az intézmény vezetője nemrég bejelentette, hogy a központ az eddigi fennállása alatt több mint 300 személyt kezelt, közülük 200-an idén jelentkeztek be. A létszámnövekedés cseppet sem meglepő, hiszen a karanténidőszakban még könnyebben rá lehetett kattanni a videojátékokra. Az is kiderült, hogy a páciensek 89 százaléka férfi volt, főleg tizenévesek.

Egy statisztika szerint a szigetországban nagyjából 44 millió ember játszik, ehhez mérten a 300 fő elenyészőnek tűnik, amit Harris szerint ők maguk is felismernek:

"Teljesen megértjük, hogy a gaming rengeteg ember számára egy nagyon pozitív dolog. Mi arról a nagyon kevés emberről beszélünk, akiknek ez olyan nagy problémát okoz, ami már negatívan befolyásolja a mindennapjaikat és gátolja őket abban, hogy érvényesüljenek az élet más területein."

A WHO hivatalos álláspontja ellenére sincs teljes egyetértés abban, hogy a problémás játékhasználatért, illetve a játékfüggőségért a játékok-e a felelősek, de azt vélhetően mindenki belátja, hogy ezek az emberek segítségre szorulnak.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)