Hirdetés

Mentális betegségekhez vezethet a fiatalkori mobilozás

|

Egy kiterjedt kutatás arra jutott, hogy szoros összefüggés van a korai mobilozás és a mentális betegségek kialakulása között.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy az okostelefonok elterjedése számtalan tekintetben megkönnyítette az életünket, elég csak arra gondolni, hogy hány eszközt váltanak ki ezek a kütyük, amelyek mindig és mindenhol ugrásra készen várják, hogy igénybe vegyük a szolgálataikat.

A szép új világnak azonban árnyoldalai vannak, különböző vizsgálatok pedig rendszeresen figyelmeztetnek a mobilok káros hatásaira, legyen szó az egészségtelen testtartásról, a képernyőkből származó kék fény okozta alvásproblémákról vagy éppen a negatív társadalmi következményekről. Az utóbbiakhoz kapcsolódik egy friss kutatás, amely összefüggést talált a gyermekkori okostelefon-használat és a mentális betegségek kialakulása között.

Hirdetés

A Sapian Labs nevű nonprofit szervezet által elvégzett vizsgálat lényegében arra jutott, hogy minél hamarabb kap okostelefont egy gyerek, annál nagyobb kockázatot jelent, hogy később valami gond lesz a szellemi egészségével. A káros befolyás ráadásul fokozottabbnak tűnik a nők esetében: például ha egy kislány 6 évesen kap mobilt a szüleitől, 18-24 éves korára 70%-os a mentális problémák (pl. szorongás) kialakulásának valószínűsége, míg egy ugyanilyen idős fiúnál 40%-os esélyről beszélhetünk.

A Global Mind Project néven futó kutatás megbízhatósága mellett szól, hogy világszerte 30 ezer, 18 évesnél idősebb ember megkérdezésével állították össze az eredményt, vagyis egészen nagy merítést alkalmaztak a kutatók. Az adatokat kérdőívek segítségével gyűjtötték be, melynek válaszai alapján egy ún. Mentális Egészség Hányadost (Mental Health Quotient) határoztak meg.

A Sapian Labs következtetése az, hogy a vizsgálat alapján érdemes minél adni okostelefont a gyerekek kezébe, a jelentést feldolgozó Qubit cikke ugyanakkor több korábbi kutatást is felidéz, amelyek ennek ellentmondó, vagy ezt árnyaló eredményre jutottak. Aki bővebben is tájékozódna arról, hogy mit tehetne a gyermekéért a digitális korban, annak ajánljuk a Képernyővédő podcast-sorozatot, amely szakértők bevonásával járja körbe a témát.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)