Hirdetés

"A vívást csináltam komolyabban, versenyszerűen" - IceBlueBird interjú

|

Természetesen a Chio Mozdulj Gamer szeptemberi nagykövetével is készítettünk egy interjút. IceBlueBird a vívásról és a falmászásról is mesélt nekünk, nem hétköznapi választás egyik sem.

Hirdetés

Kevés videósnak volt eddig olyan mozgalmas hónapja, mint a főleg minecraftos videóiról ismert IceBlueBirdnek, aki gyakorlatilag két sportágnak is hódol mint a Chio Mozdulj Gamer szeptemberi nagykövete. Jó volt megint egy olyan videóssal találkozni, aki mindenféle sportra igent mond, szenvedéllyel veti bele magát a mozgásba, ráadásul a videós keresztes lovag stílszerűen a tőrözést választotta bemutatandó sportágnak, az erről készült videót mindenképpen érdemes megnéznetek csatornáján. Szeptember végén pedig egy újabb ingyenes Mozdulj Gamer program boldogította a népet (legalábbis azt a felét, amelyik eljött az óbudai Spider Clubba), amelynek keretében falmászóversenyt nyomtunk. Erről láthattok többek között képeket itt. Természetesen IceBlueBird is kivette a részét a mókából, alig bírtuk levakarni a falról. Szóval nagyon jó hónapot köszönhetünk neki, és ha már ennyiszer találkoztunk, természetesen interjút is készítettünk vele arról, mit szeret sportolni, mi az a mozgás, amit nagyon szívesen kipróbálna. Ja, és az is kiderül, hogy miben más a tőrözés, mint a kardvívás.

Hirdetés

GameStar: Két sportágban is megmutattad magad mint a Chio Mozdulj Gamer nagykövete. A tőrözés és a falmászás is közel áll hozzád?

IceBlueBird: Igen, mind a két sport évekig része volt az életemnek, nagyon fontosak a számomra, azonban a vívást csináltam komolyabban, versenyszerűen.

GS: A legtöbben nem tudjuk, hogy mi a különbség a vívás és a tőrözés között? Mit kell tudni ezekről?

IceBlueBird: A vívásnak három fő típusa van: a tőr, a párbajtőr és a kardvívás. Ezek ugyan más-más szabályokkal és felszerelésekkel járnak, de lényegében egyeznek; minél előbb találatot kell bevinni az ellenfélnek. Nem mindegy azonban a találat helye; a sima tőrözésnél csak a felsőtest számít érvényes találatnak. A párbajtőrt is kipróbáltam annak idején, de nem sokáig, csak fél évig, a tőr volt a kedvencem. Először még csak az tetszett benne, hogy be kell öltözni, kap az ember tőrt, de aztán rájöttem, hogy ez a sport nagyon jó precizitás- és állóképesség-fejlesztő, sokat köszönhetek neki.

GS: Ha valakit érdekel ez a sportág, hogyan kezdjen neki?

IceBlueBird: Ha az ember el szeretné kezdeni, érdemes egy közeli helyen lévő vívóedzést meglátogatni, annak idején én is egy kis csapatnál kezdtem. Idővel, ha eléggé megtetszik a sport, és van kitartás az emberben, profi vívótársaságot is lehet keresni; ezzel csak az a gond, hogy nem biztos, hogy éppen a lakhelyünk közelében találunk ilyet. Nekem például nagyon sokat kellett volna utaznom, és később ezért sem tudtam folytatni a tőrözést, bármennyire is szerettem volna.

GS: Mennyi időd van mostanában sportolni? Visszamennél még vívni, ha lesz majd időd rá?

IceBlueBird: Sajnos az egyetem utolsó éveiben szinte semmi időm nem maradt komolyabban sportolni. Néha haverokkal összejárunk focizni vagy túrázni, de ez sajnos nem rendszeres. Suli után feltétlenül el szeretnék kezdeni egy aktív és rendszeres edzést kívánó sportot, mert nagyon hiányzik.

GS: Mi a helyzet a falmászással? Azt már láttuk a rendezvényünkön is, hogy nem ismeretlen neked a műfaj.

IceBlueBird: Igen, a falmászás szintén gyerekkorom óta része az életemnek.

GS: Hogy ismerkedtél meg ezzel a sporttal?

IceBlueBird: A családdal elkezdtünk annak idején hegyet mászni via ferrata (ez olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást) útvonalakon. Ez a kihívás akkoriban nagyon megtetszett, és télen is akartam ilyesmit, persze akkor nem nagyon van erre szabad téren lehetőség. Így jött az ötlet, hogy keressünk termet beltéri falmászáshoz, ezt osztálytársakkal közösen nyomtuk rendszeresen, és nagyon hamar a szívemhez nőtt.

GS: Ezt is lehet tanulni? Hogy érdemes nekikezdeni?

IceBlueBird: Igen. Az alapokat itt is megtanítják, sőt, el sem lehet indulni anélkül, hogy az ember ne kapna egy rövid képzést a biztonságos mászásról. Kivéve a bouldert, ott nem lehet annyira magasról leesni, mivel ez egy biztosítás nélküli, nehézségi mászás kis magasságban, és a földre helyezett vastag szivacsok védik meg a sérülésektől a mászót.

GS: Milyen felszerelést ajánlasz hozzá? Kell valami speciális dolog?

IceBlueBird: Szinte mindent tudnak adni hozzá a helyszínen. Ha viszont az ember hosszú távon akarja űzni a sportot, érdemes saját felszerelést venni. Ez általában egy beülő, egy karabiner-lapka szett és magnézia (magnézium karbonát) a kézre, csúszás ellen. Nem olcsó mulatság, de közel sem olyan költséges, mint a vívás.

GS: Milyen sportokat szeretsz még?

IceBlueBird: Nagyon sok mozgásformát szeretek még ezenkívül. Ilyen a foci, a kosár, az úszás, az evezés, a biciklizés, de még a pingpong is abszolút kedvenc. Könnyen rávehető vagyok a mozgásra, ha éppen van időm rá.

GS: Melyik az a sport, amit még nem próbáltál, de nagyon szívesen megtennéd?

IceBlueBird: A téli sportok közül csak síelést próbáltam, de nagyon szeretnék a snowboardozásba is belekóstolni.

GS: Mi a helyzet a sportjátékokkal? Szeretsz PC-n vagy konzolon "sportolni"?

IceBlueBird: Nagyon kevés sportjátékkal játszottam. Szinte csak a FIFA-t próbáltam ki közülük.

GS: Mik a terveid a jövőre, mire számíthatnak a követőid?

IceBlueBird: Ez különösen aktuális kérdés, ugyanis most értem el a 200 ezer feliratkozást. Nagyon sok mindent terveztem, de sajnos csak lassan tudok haladni velük, szintén a suli miatt, idő hiányában. Viszont a későbbiekben szeretném színesíteni a csatornámat új sorozatokkal és kültéri videókkal is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)