Hirdetés

"Ha nagyot kellene álmodni, akkor Forma 1-es pilóta szeretnék lenni" - Unfield interjú

|

A Chio Mozdulj Gamer júniusi nagykövetével beszélgettünk a valódi sport nehezen megfogható fogalmáról és a gokartozásról, ha már Unfield bevállalt egy gokart bajnokságot velünk.

Hirdetés

Nincs olyan hónap, hogy ne érkezne hozzánk vendégségbe egy youtuber, aki ünnepélyesen bemutatja kedvenc sportját. A Chio Mozdulj Gamer Mozgalom zászlaja alatt egyre többen sorakoznak fel, akik szeretnék átadni a nem túl bonyolult üzenetet mindenkinek, hogy a mozgás király dolog, egész egyszerűen csak meg kell találni azt, ami érdekes számunkra, ami boldoggá tesz. Unfield Mr. Júniusként egészen érdekes formáját választotta a sportnak: beült a volán mögé. A technikai sportok sok embert megmozgatnak; azt sem szabad elfelejteni, hogy hazánk főleg az autósportban számos világverseny eseményeinek ad otthont, ilyen például a Formula 1, a WTCC, az Autocross és Rallycross Európa Bajnokság, valamint a Terep Rally Világkupa futamai. Persze mielőtt az ember nekivág egy autósiskolának, azért nem árt megtudni, milyen élmény a vezetés, erre pedig a gokart tökéletes választás lehet. Nem véletlen, hogy az egyébként hatalmas autósport- és Forma 1-rajongó Unfield is ezt választotta. És persze biztos, hogy sokakban megfogalmazódik a (talán kissé epés) felvetés, miszerint a vezetés hogyan lehet sport, de ha versenyszinten űzi az ember, akkor bizony komoly kondíció szükséges hozzá. És nem a mi tisztünk eldönteni, hogy mi számít sportnak. (A "sport-e az e-sport" vitától is kiráz a hideg itt mindenkit, az a fontos, hogy érezzük jól magunkat.)

Hirdetés

Nos, Unfieldnek ez sikerült, július első hétvégéjén a SilverKart pályán robogott egy csomó Chio Mozdulj Gamer versenyzővel, még egy bronzérmet is összekapart a nem gyenge futamokon. A helyszínen egyébként volt még bowling, darts, Xbox konzolok, mindenki megtalálta a neki való szórakozást, mi pedig beszélgettünk egy kicsit Unfielddel.

GameStar: A Chio Mozdulj Gamer júniusi nagyköveteként te a motorsportok szerelmeseként mutatkoztál be. Hogy jött ez a szenvedély?

Unfield: 2007-ben kezdtem követni a Formula 1-et Lewis Hamilton bemutatkozásakor. Érdekessé és szórakoztatóvá tette számomra a futamokat, azóta nézem rendszeresen, és szurkolok neki minden versenyen.

GS: Szerinted ez mennyiben valódi sport?

Unfield: Teljes mértékben. A remek fizikumot leginkább megkövetelő egyik sportról beszélünk. Elképesztő állóképességre, erőre, kitartásra van szükséged, ha valóban jó akarsz lenni, és egy Forma 1-pilóta például kemény kilókat is lead egy futamon. Szóval ne becsülje le ezt senki; ha komolyan veszel egy technikai sportot, akkor nagyon komolyan oda kell tenned magad.

GS: Mi volt az első autós sportélményed, ami megfogott?

Unfield: Amint mondtam, a Formula 1 2007-es szezonbeli izgalmak hagytak bennem mély nyomot, és azóta vált nagy kedvencemmé a motorsport. Emberi ésszel felfoghatatlan, hogy egy-egy időmérőn ezredeken múlik, hogy ki indul kedvezőbb helyről. Ezt a fajta küzdelmet hétről hétre követni számomra megunhatatlan.

GS: Egyébként milyen fizikai sportokat szeretsz? Mi mozgat meg?

Unfield: A technikai sportokon kívül még a foci mozgat meg, amit nagyjából nyolc-tíz évig űztem is rendszeresen. Mostanában már csak ritkán, ez valószínűleg azért is van, mert sajnos nincs olyan társaság akikkel össze tudnánk jönni akár hétvégén, hogy nyomjunk egy-két meccset. De imádom, és mindig része lesz az életemnek.

GS: Mi a legnagyobb álmod, milyen autót próbálnál ki szívesen?

Unfield: Mindig kis célokat tűzök ki magam elé, de ha nagyon nagyot kellene álmodni, akkor Forma 1-es pilóta szeretnék lenni. Sőt még az sem lenne probléma, ha alacsonyabb szinten, akár Formula 3-ban versenyezhetnék hétről hétre. Csak rengeteg gyakorlást igényel, és még több pénzbe kerül oda bejutni. Úgyhogy a szponzoroknak üzenem: sziasztok, itt vagyok! (nevet)

GS: A Chio Mozdulj Gamer keretében a gokartozást próbáltátok ki, és a közönség is nyomhatta veled. Milyen élmény a gokart vezetése? Mennyire más, mint egy autó?

Unfield: Alapból már az a különbség, hogy sokkal közelebb van a gokart a földhöz, mint egy hétköznapi autó. Sokkal jobban fekszik a kocsi, ezáltal nagyobb sebességgel is tudunk bevenni egy-egy kanyart. Természetesen komolyabb erőhatások érnek minket, ezért nyilván megterhelőbb, de ez benne a móka.

GS: Szerinted merre induljon el, aki komolyabban szeretne versenysportokkal foglalkozni?

Unfield: Szerintem először a gokarttal kezdje, tényleg, szinte minden F1-pilóta ugyanígy tett. Aztán ha ügyes az illető, és van sok pénze, akkor mehet komolyabb szintekre. Magyarországon is vannak már jó autós iskolák, ahol fiatalon is lehet ismerkedni a motorsportokkal. Persze edzeni is kell, sokat, fontos a jó kondi és az erőnlét. De ha komolyan érdekel a dolog, van lehetőség, úgy gondolom.

GS: Ha már gamermagazin kérdezget, adja magát: melyek a kedvenc autós játékaid?

Unfield: Jelenleg a Forza Horizon 3 és a Formula 1 2016, de ez mindig szezonális, általában a legújabb a kedvenc. Az újításokkal nagyrészt kedvemre tesznek, imádok új játékokat megismerni, velük gyakorolni.

GS: Azt tudjuk, hogy kormánnyal is szoktál játszani. Mid van?

Unfield: Igen, van egy Thrustmaster TMX Force Feedback kormányom. Nyilván nem olyan mintha valódi versenyautót vezetnél, de hasonlít rá.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)