"Ha nagyot kellene álmodni, akkor Forma 1-es pilóta szeretnék lenni" - Unfield interjú

|

A Chio Mozdulj Gamer júniusi nagykövetével beszélgettünk a valódi sport nehezen megfogható fogalmáról és a gokartozásról, ha már Unfield bevállalt egy gokart bajnokságot velünk.

Minden nap új kedvezmények várnak az 576 Adventi Naptárban! Hirdetés

Nincs olyan hónap, hogy ne érkezne hozzánk vendégségbe egy youtuber, aki ünnepélyesen bemutatja kedvenc sportját. A Chio Mozdulj Gamer Mozgalom zászlaja alatt egyre többen sorakoznak fel, akik szeretnék átadni a nem túl bonyolult üzenetet mindenkinek, hogy a mozgás király dolog, egész egyszerűen csak meg kell találni azt, ami érdekes számunkra, ami boldoggá tesz. Unfield Mr. Júniusként egészen érdekes formáját választotta a sportnak: beült a volán mögé. A technikai sportok sok embert megmozgatnak; azt sem szabad elfelejteni, hogy hazánk főleg az autósportban számos világverseny eseményeinek ad otthont, ilyen például a Formula 1, a WTCC, az Autocross és Rallycross Európa Bajnokság, valamint a Terep Rally Világkupa futamai. Persze mielőtt az ember nekivág egy autósiskolának, azért nem árt megtudni, milyen élmény a vezetés, erre pedig a gokart tökéletes választás lehet. Nem véletlen, hogy az egyébként hatalmas autósport- és Forma 1-rajongó Unfield is ezt választotta. És persze biztos, hogy sokakban megfogalmazódik a (talán kissé epés) felvetés, miszerint a vezetés hogyan lehet sport, de ha versenyszinten űzi az ember, akkor bizony komoly kondíció szükséges hozzá. És nem a mi tisztünk eldönteni, hogy mi számít sportnak. (A "sport-e az e-sport" vitától is kiráz a hideg itt mindenkit, az a fontos, hogy érezzük jól magunkat.)

Hirdetés

Nos, Unfieldnek ez sikerült, július első hétvégéjén a SilverKart pályán robogott egy csomó Chio Mozdulj Gamer versenyzővel, még egy bronzérmet is összekapart a nem gyenge futamokon. A helyszínen egyébként volt még bowling, darts, Xbox konzolok, mindenki megtalálta a neki való szórakozást, mi pedig beszélgettünk egy kicsit Unfielddel.

GameStar: A Chio Mozdulj Gamer júniusi nagyköveteként te a motorsportok szerelmeseként mutatkoztál be. Hogy jött ez a szenvedély?

Unfield: 2007-ben kezdtem követni a Formula 1-et Lewis Hamilton bemutatkozásakor. Érdekessé és szórakoztatóvá tette számomra a futamokat, azóta nézem rendszeresen, és szurkolok neki minden versenyen.

GS: Szerinted ez mennyiben valódi sport?

Unfield: Teljes mértékben. A remek fizikumot leginkább megkövetelő egyik sportról beszélünk. Elképesztő állóképességre, erőre, kitartásra van szükséged, ha valóban jó akarsz lenni, és egy Forma 1-pilóta például kemény kilókat is lead egy futamon. Szóval ne becsülje le ezt senki; ha komolyan veszel egy technikai sportot, akkor nagyon komolyan oda kell tenned magad.

GS: Mi volt az első autós sportélményed, ami megfogott?

Unfield: Amint mondtam, a Formula 1 2007-es szezonbeli izgalmak hagytak bennem mély nyomot, és azóta vált nagy kedvencemmé a motorsport. Emberi ésszel felfoghatatlan, hogy egy-egy időmérőn ezredeken múlik, hogy ki indul kedvezőbb helyről. Ezt a fajta küzdelmet hétről hétre követni számomra megunhatatlan.

GS: Egyébként milyen fizikai sportokat szeretsz? Mi mozgat meg?

Unfield: A technikai sportokon kívül még a foci mozgat meg, amit nagyjából nyolc-tíz évig űztem is rendszeresen. Mostanában már csak ritkán, ez valószínűleg azért is van, mert sajnos nincs olyan társaság akikkel össze tudnánk jönni akár hétvégén, hogy nyomjunk egy-két meccset. De imádom, és mindig része lesz az életemnek.

GS: Mi a legnagyobb álmod, milyen autót próbálnál ki szívesen?

Unfield: Mindig kis célokat tűzök ki magam elé, de ha nagyon nagyot kellene álmodni, akkor Forma 1-es pilóta szeretnék lenni. Sőt még az sem lenne probléma, ha alacsonyabb szinten, akár Formula 3-ban versenyezhetnék hétről hétre. Csak rengeteg gyakorlást igényel, és még több pénzbe kerül oda bejutni. Úgyhogy a szponzoroknak üzenem: sziasztok, itt vagyok! (nevet)

GS: A Chio Mozdulj Gamer keretében a gokartozást próbáltátok ki, és a közönség is nyomhatta veled. Milyen élmény a gokart vezetése? Mennyire más, mint egy autó?

Unfield: Alapból már az a különbség, hogy sokkal közelebb van a gokart a földhöz, mint egy hétköznapi autó. Sokkal jobban fekszik a kocsi, ezáltal nagyobb sebességgel is tudunk bevenni egy-egy kanyart. Természetesen komolyabb erőhatások érnek minket, ezért nyilván megterhelőbb, de ez benne a móka.

GS: Szerinted merre induljon el, aki komolyabban szeretne versenysportokkal foglalkozni?

Unfield: Szerintem először a gokarttal kezdje, tényleg, szinte minden F1-pilóta ugyanígy tett. Aztán ha ügyes az illető, és van sok pénze, akkor mehet komolyabb szintekre. Magyarországon is vannak már jó autós iskolák, ahol fiatalon is lehet ismerkedni a motorsportokkal. Persze edzeni is kell, sokat, fontos a jó kondi és az erőnlét. De ha komolyan érdekel a dolog, van lehetőség, úgy gondolom.

GS: Ha már gamermagazin kérdezget, adja magát: melyek a kedvenc autós játékaid?

Unfield: Jelenleg a Forza Horizon 3 és a Formula 1 2016, de ez mindig szezonális, általában a legújabb a kedvenc. Az újításokkal nagyrészt kedvemre tesznek, imádok új játékokat megismerni, velük gyakorolni.

GS: Azt tudjuk, hogy kormánnyal is szoktál játszani. Mid van?

Unfield: Igen, van egy Thrustmaster TMX Force Feedback kormányom. Nyilván nem olyan mintha valódi versenyautót vezetnél, de hasonlít rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!