Hirdetés

Így teszed tönkre magad a mozgásszegény életmóddal

|

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi történik a testeddel a sok ülés hatására. Napi fél óra mozgással is elkerülheted a bajt!

Hirdetés

Az emberi test szinte állandó mozgásra lett megalkotva. Megfelelő intenzitású, időtartamú, minden síkba kiterjedő mozgásokra, amelyek alkalmassá tették arra, hogy megszerezze magának az ételt, hogy elmeneküljön, hogy a nap során adódó feladatait ellássa. A 21. századi ember ugyanakkor olyan kényelmes életet él, hogy már szinte semmihez nem kell megmozdulnia. Sem az ételért, sem az alapvető szükségleteiért, mert minden azonnal és gyorsan kész, elérhető ott helyben. Az ételt megrendeled, a bevásárlást is el tudod intézni internet segítségével, a pénzt is egy helyben ülve megkeresheted és játszhatsz is a számítógépen, tehát megteheted, hogy akár a lakásban, pár négyzetméteren mozogva éled az életedet.

Hirdetés

A kényelemnek azonban ára van

Az ülő életmód olyan pozícióba kényszeríti a testedet, amelynek köszönhetően az izomzatod, kötőszöveted és az ízületi rendszered károsodik. Ezután, ha felkelsz például a számítógép elől és élnéd a mindennapi életedet, tapasztalni fogod, hogy fáj a derekad, a nyakad, a vállaid. Sokan egyből gyógyszerért rohannak, holott a leghatékonyabb megoldást maga a mozgás jelenti. Az egész napos irodai munkát vagy a számítógép előtt ülést fontos kompenzálni mozgással úgy, hogy az kifejezetten segítse a sok ülésből származó izom- és ízületi problémákat.

A megfelelő mozgásprogramhoz szükség van arra, hogy egy személyi edző vagy gyógytornász felmérje az izomzat állapotát, elemezze a tartást és az izomműködést mozgásban, valamint az ízületi mozgástartományokat. Ezek után lehet szakszerű egy személyre szabott mozgásprogramot összeállítani.

Mi történik a testeddel a sok ülés hatására?

Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy az ülés következtében jellemzően előre esik a fej, előre esnek a vállak, ennek köszönhetően a fej súlya előrébb kerül, ahogy a vállak vonala is előrébb lesz, mint az alap egyensúlyi állapot. Az egyensúlyt pedig a fizika törvényei szerint valahogyan tartani kell, hogy állni, járni tudj. Ebben leginkább a gerincmerevítő izmok segítenek, főleg a lumbális szakaszon, így alakul ki a derékfájás. A mellizmok jellemzően megrövidülnek, a hátizmok a rossz tartás, a "púpos" hát miatt megnyúlnak és elgyengülnek. Ennek megfelelően a mellizmokat nyújtani kell, a hátizmokat, trapézt, rombusz izmokat erősíteni szükséges, így kompenzálhatod az izmokat.

Az ülés hatására a hajlított láb miatt jellemzően a csípőhajlító izmok megrövidülnek, hiszen hajlított, ezáltal összehúzott állapotban vannak. Az ellentétes oldalon, a farizmok nyújtott állapotban vannak, így elgyengülnek. Tehát a csípőhorpaszt nyújtani szükséges, a farizmokat erősíteni. A farizmoknak fontos szerepe van a járásban, a láb hátra mozdításánál. Ha ez gyenge, akkor ismét a gerinc lumbális szakasza kap plusz terhelést, hogy a mozdulat létrejöhessen, tehát jó eséllyel idővel fájni fog a derekad. A törzsizmok erősítésére is jellemzően szükség van, valamint a vállak és a csípő ízületi mozgástartományának helyreállítására.

Kerüld el a bajt napi fél óra mozgással!

A megfelelő mozgásprogram tartalmaz SMR hengerezést, majd rövid gimnasztikai bemelegítést. Ezután végezd el az alábbi mozgásprogramot, ami otthon is a segítségedre lesz:

  • guggolás (4x15)
  • mérlegállás (4x10-10)
  • kilépés oldalra gumiszalaggal (4x20-20)
  • evezés TRX-szel vagy más felfüggesztéses eszközzel (4x15)
  • hason fekvésben karemelés oldalsó középtartásban, lassan (4x30)

A program végén pedig ismét SMR hengerezés és alapos nyújtás javasolt. Naponta is elvégezheted a gyakorlatokat és ha túl könnyen mennek, nyugodtan használj súlyzót. Figyelj a helyes végrehajtásra!

Ha sok időt töltesz a gép előtt, akkor nagy eséllyel jellemző rád, hogy csak hébe-hóba eszel, akkor is épp azt, ami gyorsan a kezedbe akad, nem telik sok időbe elkészíteni és elfogyasztani sem. Így esélyes, hogy nem a legegészségesebb lehetőségekből választasz, ami könnyen vezet elhízáshoz. Ráadásul a sok ülés kissé el is lustíthat, így bizony nehéz nekiállni a fenti mozgásprogramnak, pedig ennyit fontos, hogy naponta megtegyél magadért! Sokan késő estig űzitek a szenvedélyeteket, így elkelhet némi segítség ahhoz is, hogy fent tudjatok maradni.

Ha szeretnél némi plusz energiát, ami még ráadásul hasznos tápanyagot is tartalmaz, akkor ajánljuk neked a BCAA Zero Amino Energy Drink-et. Nem csak plusz energiát ad, de tartalmaz BCAA aminosavat is, ami a mozgás utáni regeneráció és az izommegtartás, izomtömeg növelés szempontjából elsődleges fontosságú. Málna-lime és alma-körte ízben is elérhető, kellemes üdítő ital, amely 100 mg koffein mellett tartalmaz 1000 mg taurint és 4000 mg BCAA-t. Nem kell attól félned, hogy hizlalni fog, hiszen nem tartalmaz cukrot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)