Hirdetés

A NASA fejlesztette játékkal valóban segíthettek megmenteni a korallzátonyokat

|

Akik kipróbálják a NeMO-NET-et, azok egy szuperszámítógépnek segítenek feltérképezni, hogy mi is rejlik az óceánok fenekén.

Hirdetés

A korallzátonyok eltűnése és pusztulása az egyik legveszedelmesebb jelenség, amit az éghajlatváltozás magával hoz. Ezek a rendkívül törékeny ökoszisztémák az óceán hőmérsékletének emelkedésével egyre jobban pusztulnak, ami nem csak azért veszélyes, mert otthont adnak rengeteg élőlénynek, hanem azért is, mivel a korallok a fákhoz hasonlóan a szén-dioxidot oxigénné alakítják, így tisztítva meg a levegőt. A NeMO-NET nevű iOS játékkal most bármelyikünk segíthet, ezeknek az élőhelyeknek a megóvásában. 

Hirdetés

Az alkalmazást a NASA fejlesztette ki, felhasználva a legmodernebb technológiákat, hogy 3D képeket készítsenek a korallokról, algákról és egyéb tengerfeneket borító élőlényekről. Az így összegyűjtött adatokat egy szuperszámítógép dolgozza fel, ebben pedig mi is segíthetünk, ugyanis a NeMO-NET-ben ezeket a 3D-s képeket kell szortírozzuk és felismerjük.

A játékosok által meghatározott fajok segítenek a számítógépnek is felismerni azokat, ezzel a tudósok egy átfogóbb képet kaphatnak arról, hogy mi található az óceánokban. 

"A NeMO-NET kiaknázza a föld leghatalmasabb erejét: ez nem egy puccos kamera vagy egy szuperszámítógép, hanem az ember. Bárki, még egy első osztályos gyerek is játszhat a játékkal, szortírozhatja a meglévő adatokat, ezzel segítve nekünk, hogy feltérképezzük az élet egyik leggyönyörűbb formáját."

- mondta Ved Chirayath, a NASA egyik vezető kutatója, aki a számítógép által használt neurális háló fejlesztéséért is felelős. A NeMO-NET bármilyen iOS-t vagy Mac-et futtató eszközön elérhető, ha esetleg segítenétek kicsit a NASA-nak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)