Hirdetés

Nem túl meglepő kutatási eredmény: ha egy barom a csapattársad, rosszabbul játszol

|

Egy friss kutatás szerint egy szövetséges csapattárs toxikus viselkedése nemcsak a csapat összetartó erejére lehet negatív hatással, hanem az egyéni teljesítményt is jelentősen visszaveti.

Hirdetés

A multiplayer játékok népszerűségével párhuzamosan egyre több figyelem irányul az olyan káros, csapatromboló viselkedések hatására, mint a sértegetés, a csalás vagy a játékostársak szándékos akadályozása az előrejutásban.

Egy 2021-es kutatásban 716 League of Legends játékos teljesítményét vizsgálták különböző feltételek mellett. A játékosok egy része egy olyan szövetségessel játszott egy csapatban, aki folyamatosan sértegette a társait játék közben, míg a játékosok másik része együttműködő, semlegesebb csapattárssal játszott. 

Talán az eredmény titeket sem lep meg túlzottan: a kutatók azt találták, hogy a negatív szövetségessel játszó csapat tagjai jelentős motivációvesztésről számoltak be, amely számottevően visszahatott az egyéni teljesítményükre.

Hirdetés

A teljesítmény csökkenése elégedetlenséghez vezet, különösen a versengőbb, fejlődésorientált játékosok körében. Ez pedig azt eredményezheti, hogy elvesztik a motivációjukat arra vonatkozóan, hogy másokkal együtt játszanak, vagy feladják a játékot.

A PPKE Médiapszichológia Kutatócsoportja egyébként szintén kutat a témában, szeretne tudományos képet alkotni arról, hogy milyen következményekkel járhat a toxikus viselkedés a játékbeli teljesítményre vonatkozóan.

Ennek a kérdőívnek a kitöltésével Te is hozzájárulhatsz a kutatásuk sikeréhez, és még egyéni visszajelzést is kaphatsz az eredményeidről, sőt még nyerhetsz is. Kattins, és segíts a kutatásban!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)