Hirdetés

Hogyan nézi a pályát egy profi és egy amatőr FPS játékos?

|

Egy kutatásban speciális szemüveggel hasonlították össze, hogy a játék mely pontjait milyen fókuszáltan nézik egyes FPS játékosok, és bizony nem mindegy, hogy hova összpontosítunk, ha sikeresek akarunk lenni.

Hirdetés

Mikor huszadik alkalommal iktatnak ki úgy Call of Dutyban, hogy azt sem tudjuk melyik irányból jött a lövés, akkor bizony kezd az emberben felmenni a pumpa és legjobb esetben csak a saját képességeit átkozza (nem ez a jellemző, sokszor inkább a lag és más játékosok anyja kerül szóba egy ilyen belső monológ keretében). Bizonyára mindünkben felmerült már legalább egyszer a kérdés, hogy a profik vajon mitől ilyen jók? Noha a válasz persze nagyon sokrétű, de egy kutatás szerint részben annak is köszönhető a siker, hogy hova és milyen fókuszáltan figyelünk meccsek közben.

Hirdetés

Persze ahhoz nem kell kutatás, hogy rájöjjünk, eredményesebb az, aki erejét megfeszítve az eseményekre koncentrál, mint aki az összecsapások közben csinál vasárnapi ebédet a családnak, teszi tisztába a gyereket és még a Fradi-Újpest gigászi küzdelmét is figyelemmel követi. Az infravörös szenzorokkal és kamerákkal felszerelt szemüvegek azonban megmutatták a különbséget aközött, hogy hogyan figyeli a CoD-ot egy professzionális és egy amatőr játékos. 

A Leisia nevű profi Call of Duty játékos szemmozgását vetették össze egy amatőrével és az szinte azonnal kitűnt, hogy egy e-sportoló még a pillantásaiban is nagyon fegyelmezett és jól koordinált. A képernyőn látható piros kör jelzi, hogy éppen hova néz a szemüveg viselője, ha elkezd nőni a kerülete, az azt jelenti, hogy a jobban fókuszál az illető.

Jól látható, hogy Leisia tekintete a mini térkép és a képernyő közepe között pásztáz, de gyors pillantásokról van szó, semmi felesleges szemmozgás. A középen fókuszálás azt jelezheti, a játékos a hangokra és a környezeti ingerekre figyel. 

Ezzel szemben az amatőrünknél rengeteg felesleges oldalra tekintgetést láthatunk, a pillantása szinte sohasem áll meg egy pontban, emiatt fókuszálni sem tud rendesen.

Miközben mozog és próbál tájékozódni, még kevésbé tudja hová nézzen; ezt abszolút kivehetjük abból, ahogy piros kör teljesen hektikusan össze-vissza ugrándozik a képernyőn:

Ha kíváncsiak vagytok a videóra, amelyben egy pár percben bemutatják a kutatást, akkor alább megtaláljátok. Mivel japánul van, ezért sokat nem fogtok belőle érteni (kivéve persze, ha tudtok japánul), viszont a képsorok miatt is érdemes végignézni:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)