Hirdetés

Újabb kutatás bizonyítja: a videojátékok nem tesznek erőszakossá

|

Egy kutatócsoport 28 másik tanulmányra támaszkodva állapította meg, hogy a fiatalok nem lesznek erőszakosabbak attól, hogy CoD-ot vagy GTA-t játszanak.

Hirdetés

Évtizedek komoly súlyos vitatéma, hogy a videojátékokban megjelenő erőszak vajon a való életben is erőszakossá teszi-e az ilyen impulzusokra sokkal fogékonyabb ifjúságot. Noha a témakörben már rengeteg tanulmány született, tudományos konszenzus még mindig nincs, noha a kutatások nagy többsége azt állapította meg, hogy az ember nem lesz erőszakosabb a játékoktól. Ezt erősíti most meg a Massey Egyetem tudósai által publikált tanulmány.

Hirdetés

Az Új-zélandi intézményben 28 korábbi tanulmányt hasonlítottak össze, melyek keretében összesen 21 ezer fiatalt vizsgáltak. A téma alapos tanulmányozása után a kutatók arra jutottak, hogy semmilyen kapcsolat nincs az agresszió és az olyan játékok között, amilyen például a Grand Theft Auto vagy a Call of Duty széria.

Persze a videojátékok ellenzőinek mindig lesz mibe kapaszkodni; az egyik tanulmány például kimutatta, hogy a fegyverekkel kapcsolatos baleseteknek lehet köze a videojátékokhoz. A kutatás során gyerekeket osztottak három csoportba: mindháromban Minecraftot kellett játszaniuk, azonban az egyiknél be volt kapcsolva az erőszak, és voltak lőfegyverek, a másiknál csak kardok voltak, a harmadikban pedig teljesen kikapcsolták az erőszakot.

Ezek után a gyerekeket egy játékokkal teli szobába vitték, de a játékok között elrejtettek két hatástalanított lőfegyvert is. A végeredmény azt igazolta, hogy azok, akik a lőfegyveres Minecrafttal játszottak, gyakrabban használták a fegyvert és húzták meg a ravaszt.

Noha a különbség nem elképesztően kiugró, mivel a lőfegyveres csoport 62 százaléka nyúlt a fegyverekhez, a kardos csoportban ez 52 százalék volt, míg a nem erőszakos Minecraftot játszók 44 százaléka fogta meg a pisztolyokat. 

Az erőszakos viselkedés persze itt sem érhető tetten, sokkal inkább arról van szó, hogy ha apuci vagy anyuci az éjjeliszekrényen hagyja a megtöltött, éles lőfegyverét, akkor a fegyveres játékokkal játszó gyerekek esetében nagyobb esély van arra, hogy megsebesítik vele magukat vagy a környezetüket. Ez a probléma persze leginkább az USA meglehetősen szabados fegyvertartási szabályozásai mellett jelentkezhet, de itt sem az erőszakos hajlam, mint inkább az ismerős tárggyal való interakció jelent veszélyt.

 

A probléma az, hogy az országban igen erős a fegyverlobbi, a fegyverviselés hagyománya, így a fenti kutatás értelmezése feltehetően hamarabb fordítja a legtöbb szülőt a Minecraft ellen, minthogy saját szokásaikat értelmezzék újra. Erre remek példa, hogy Donald Trump is az első adandó alkalommal szállt bele a videojátékokba és filmekbe, amikor egy ámokfutást valahogy meg kellett magyarázni a nemzet előtt.

A teljes tanulmányt a JAMA Network Open nevű tudományos publikációkat összegyűjtő oldalon olvashatjátok.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)