Hirdetés

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a játékok segíthetik a gyermekek fejlődését

|

A mértékletes videojátékozás pozitív hatással van az impulzuskontroll és a memória fejlesztésére.

Hirdetés

Több mint 2000, 9 és 10 év közti gyermek segítségével készítette el friss kutatását a Vermonti Egyetem pszichiátriai tanszéke. Ennek során azt figyelték, hogy az impulzuskontrollt és memóriahasználatot igénylő feladatokat azok oldják-e meg ügyesebben, akik legalább heti 21 órát töltenek videójátékozással, vagy azok, akik egyáltalán nem játszanak. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlását tudatosan nem tartották be - a szervezet azt javasolja, a gyerekek legfeljebb 1-2 órát töltsenek naponta játékkal, ezt a heti 21-gyel sikerült túllépni.

A vizsgálat eredménye alapján a játékosok azon feladatokban jobban teljesítettek, ahol korlátozniuk kellett viselkedésüket és információkat kellett megjegyezniük, agyi aktivitásuk nagyobb volt a figyelemért és memóriáért felelős területeken.

Hirdetés

Ugyanakkor azt a kutatók is kijelentették, hogy vannak dolgok, amikre a kutatás nem adott egyértelmű választ. Nem tudni például, hogy a játékok segítik-e a kognitív fejlődést, vagy eleve azok játszanak-e inkább játékokkal, akik fejlettebbek. Azt sem tudni, hogy a különböző műfajú játékok ugyanazt eredményezik-e, ugyanúgy fejlesztenek-e a logikai fejtörőkre épülők, mint az akciójátékok. Az eredményeket azért biztatónak tartják.

Arra mindenesetre jó, hogy a közvélemény által a mai napig károsnak tartott videójátékozásról bebizonyítsa ennek ellenkezőjét, és megerősítse, hogy pozitív hatással lehet a gyermekek fejlődésére. A vizsgálatot az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) is támogatta.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)