Hirdetés

Problémás számodra a videojáték? Most kiderítheted!

|

Az, hogy szeretsz játszani, még nem jelenti, hogy függője vagy a videojátékoknak - de azért érdemes elgondolkodni a kérdésen. Egy videós teszt segítségével most jöhet egy szembesítés, ha kész vagy őszintén válaszolni - magadnak.

Hirdetés

A médiában szinte kizárólag úgy lehet hallani a videojátékokról, hogy az általuk okozott agresszív viselkedés vagy függőség is említésre kerül, mintha ez egy olyan mellékhatás lenne, ami minden esetben, minden játékossal kivétel nélkül előfordul. Ez nem csak azért baj, mert káros előítéleteket terjeszt a játékosokkal kapcsolatban, de azért is mert, elcsépeli a "függőség" kifejezést, ezzel aláásva a tényt, hogy ez egy létező jelenség.

Bár a játékosok többsége életében a játék egy pozitív erő, szórakozás, kikapcsolódás, mely számos jótékony hatással is bír, mára több kutatásban is kiderült, hogy a játékosok egy kis százaléka - megközelítőleg 3-5% - sajnos olyan módon él rendszeresen a videojátékokkal, ami rá és kapcsolataira nézve is káros. Az ő viselkedésük már számos függőségi mintát mutat. Nekik a játék már sokszor nem öröm, hanem kényszer, amit nem tudnak kontrollálni, és az életük, kapcsolataik rovására mehet. Bár ez a játékos populációnak csak kis szelete, ezen felül a játékosok még további kb. 15-20 százaléka egyfajta veszélyeztetett övezetben mozog. Semmiképp sem használnám itt a "függő" kifejezést, de szokásaik (a játékhoz fűződő viszonyuk)

hajlamossá tehetik őket arra, hogy egy nehezebb élethelyzetben belecsússzanak a problémás felhasználásba.

Lehet, hogy ők úgy érzik, hogy semmi problémájuk a játékkal, és ez igaz is lehet, amíg a dolgok relatíve jól mennek. Ám egy nyomasztó élethelyzetben, melyben mondjuk a munkahelyi, iskolai vagy párkapcsolati problémák kilátástalannak tűnnek vagy éppen egy hirtelen veszteség - úgy mint szakítás, vagy munkahely elvesztése - hatására a játék szórakozás helyett könnyen menekülésbe válthat át. Természetesen az is igaz, hogy aki nem ismeri ezt a világot,  az a teljesen egészséges mennyiségű játék láttán is aggódhat (lásd például megannyi nem játékos tanárnő és anyuka), de ahogy a fölösleges pánik, úgy a struccpolitika is tévútra visz. Érdemes tehát figyelmet szentelni játszási szokásainknak és rászánni pár percet az életünkből, hogy leteszteljük magunkat.

Mi megtettük, és az alábbi interaktív videóval ti is megtehetitek. Töltsétek ki a tesztet, az eredménye alapján mindenki elgondolkodhat, hogyan is áll a játékokhoz. Nyilván átverhető a rendszer, csak akkor működhet ez a kísérlet, ha igyekszel a lehető legőszintébben választ adni magadnak. Más nem lát, nem tudja meg, szóval csak az számít, te mennyire vagy őszinte. Kipróbálod? 

A cikket és a fenti videót Tóth Dániel, pszichológus és tréner, a Pszichológus Pasi YouTube csatorna készítője alkotta.

Az Extra Life a GameStar társadalmi felelősségvállalásként indított rovata, célja az, hogy a fiataloknak és a szülőknek szakemberekkel közösen segítsünk, beszéljünk olyan kérdésekről, amik éppen téged is érinthetnek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)