Hirdetés

Milyen játékok válthatnak ki legkönnyebben addikciót?

|

Sokan, sokféleképpen foglalkoztak már azzal, hogy milyen valós szerepe lehet a videojátékoknak a függőség kialakulásában, mely játéktípusokhoz köthető a problémás használat, illetve milyen más módokon kategorizálhatóak be a játékok az addikciót potenciáljuk szerint. Ezeket a kutatásokat összegezzük most.

Hirdetés

Szóval ha ezekkel játszok, függő leszek?

Csábító lehet ezek alapján megállapítani, hogy ezek a játékok vagy játékelemek veszélyesek, és nem lenne szabad alkalmazni őket, de sajnos az összefüggés közel sem ennyire egyszerű. Cikkünk bevezetőjében okkal jelentek meg példaképpen olyan cikkek, amelyek kizárólag a személyes, pszichológiai faktorokat emelik ki. Az egyértelmű ok-okozat helyett célszerű inkább interakcióban gondolkodnunk. Bár már talán tényként fogadhatjuk el, hogy az MMORPG tűnik a legaddiktívabb játékműfajnak (már amennyire szétválaszthatóak ma még a műfajok),

nem lehet kijelenteni, hogy aki MMORPG-vel játszik, az szükségszerűen függő lesz, ehhez pszichológiai sebezhetőség (például a szociális szorongás megemelkedett szintje) is szükséges.

Ugyanúgy nem lehet azt mondani, hogy attól még, hogy egy lövöldözős játék loot boxokat tartalmaz és egyik meccsből a másikba átlépni szinte egy pillanat alatt, észrevehetetlenül lehet, akkor attól már mindenki függővé fog válni, mert ebben az esetben a játékosok impulzivitása és élménykeresési hajlama is elengedhetetlen tényezők.

Tehát önmagukban sem a játékok karakterisztikumai, sem a játékosok személyiségjegyei nem elégséges tényezők a függőség kialakulásához, mindkét oldal ismeretére szükségünk van ahhoz, hogy teljes körűen megértsük, miért lesz valaki problémás használó. A játék-karakterisztikumok vizsgálatának egyik következménye lehet az etikus játékfejlesztési elvek kidolgozása, melyeket (ahogy az már a ruha- vagy élelmiszeriparban elterjedt) maguk a fejlesztő/gyártó cégek alkalmazhatnak már a projekttervezés kezdetén. Másrészt nekünk felhasználóknak is hasznos lehet tudni, hogy milyen pszichológiai hatásmechanizmusok segítségével ejtenek rabul minket, és ezek milyen játékokban fordulnak elő, hogy így tudatosabb játékosokká váljunk, akik képesek az életük különböző területeit egymással összhangban tartani.

A cikket Koncz Patrik írta, aki az ELTE pszichológiai doktori iskolájának elsőéves hallgatója, kutatásaiban a digitális média hatásával és a problémás játékhasználattal foglalkozik.

Az Extra Life a GameStar társadalmi felelősségvállalásként indított rovata, célja az, hogy a fiataloknak és a szülőknek szakemberekkel közösen segítsünk, beszéljünk olyan kérdésekről, amik éppen téged is érinthetnek.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Oldalak: 1 2 3

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)