Hirdetés

A WHO szerint kétéves kor alatt nem szabad képernyő elé engedni a gyereket

|

A WHO legújabb hivatalos ajánlása igen szigorú irányelveket javasol arra vonatkozóan, hogy mennyit töltsenek képernyő előtt a legkisebb gyerekek.

Hirdetés

Már az okostelefonok megjelenése óta rengeteg vita folyik arról, hogy mennyire egészséges a fejlődésben lévő apró gyerekek számára, ha már egészen kicsi koruktól kezdve telefonokat, játékkonzolokat és laptopokat nyomkodnak, viszont most a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet megosztotta a hivatalos álláspontját a témában.

Hirdetés

Ahogy az valamilyen szinten várható volt, a szervezet ajánlása igen szigorú korlátokat szab arra vonatkozóan, hogy mennyi időt kellene engedni a legfiatalabbnak a képernyő előtt: az ajánlás szerint a két év alatti gyerekeket egyáltalán nem kéne képernyők elé engedni, míg a kettő és öt év közötti fiataloknak is legfeljebb napi egy órát lehetne engedélyezni:

"Több mozgással, kevesebb egyhelyben töltött idővel és kellő mennyiségű alvással javíthatjuk a fiatal gyerekek fizikai és szellemi egészségét, valamint megelőzhetjük a gyermekkori elhízást és egyéb kapcsolódó betegségeket is."

Fontos megemlíteni, hogy alapvetően ezek az irányelvek nem szigorúan a képernyőkről szólnak, hanem általában véve arról, hogy a gyerekeket már a kezdetektől fogva egészséges életmódra kell nevelni, ezért is fontos az, hogy minél több testmozgáshoz jussanak, függetlenül attól, hogy a nem mozgással töltött időben mit csinálnak.

Ennek ellenére több szakértő úgy gondolja, hogy ezek az ajánlások fölöslegesen szigorúak: az amerikai gyermekorvosokat tömörítő akadémia korábbi javaslata alapján 18 hónapos korig elég lenne elrejteni a képernyőket a csemeték elől, viszont emellett azt is hozzátették, hogy a gyerekek által nézett fogyasztott tartalom minősége sokkal fontosabb, mint hogy pontosan mennyit néznek belőle. 

Az akadémia egyébként a kijelentéseit egy saját, korábbi kutatásra alapozza, melyben nem tudtak egyértelmű bizonyítékot találni arra, hogy a tartósan képernyő előtt töltött idő valóban komoly károkat okozna a gyerekek szellemi fejlődésében, persze nagyon fontos kiemelni, hogy ebben a kutatásban kizárólag a jelenség pszichológiai aspektusát vizsgálták, tehát a fizikai egészség ápolása továbbra is egy nagyon erős érv marad amellett, hogy a gyerekek ne üljenek egész nap a tévé előtt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)