Hirdetés

Segítség, zsarolnak! Mit tegyek?

|

Öt hónap alatt több mint 200 ezer forintot zsarolt ki fiatalkorú iskolatársától egy 17 éves fiú Gyöngyösön. Miért csak öt hónapon után akart vagy mert szüleihez fordulni az áldozat? Mikor kérjünk segítséget, ha zsarolnak és kikhez fordulhatunk, ha bajba kerülünk offline és/vagy az online térben? Szakértő válaszol ezekre a nehéz kérdésekre.

Hirdetés

Nemrég egy igen elborzasztó hír futott végig a magyar médián, ami nagyrészt érdemi válaszok nélkül vetett fel sokakban kérdéseket: hónapokon keresztül zsarolták azt a fiatal fiút, akitől összesen 220 ezer forintot vett el 17 éves iskolatársa. Az áldozat ezer és 45 ezer forint közötti összeget adott át alkalmanként az idősebb fiúnak. A pénz átadására soha nem az iskola falain belül került sor, hanem tanítás után, valamilyen külső helyszínen. Öt hónap kellett ahhoz, hogy az áldozat végre be merje vallani szüleinek, hogy mi történt, végül civil ruhás rendőrök akkor fogták el a zsarolót. Most szakértőnk igyekszik választ adni arra, hogyan is történhet meg ilyesmi, és mit érdemes tenni - még akkor is, ha ez így kívülről nézve logikusnak és egyértelműnek tűnik, ne felejtsük el, hogy akivel történik, annak szinte sosem világos, mi a helyes megoldás.

Hirdetés

Hogy történhet meg, hogy egy középiskolás hónapokig nem szól a zsarolásról senkinek?

Sokszor érzik azt az emberek ilyen hír olvasása közben, hogy az áldozat saját magának is "köszönheti", hogy ennyi pénzt sikerült kizsarolni belőle. Felmerülhet a kérdés: miért nem szólt előbb a szüleinek vagy a tanárainak arról, hogy valaki zsarolja? Ilyen ügyek esetében kívülről mindig könnyebben megoldhatónak tűnik az áldozat helyzete; az első alkalom után menjen oda az illető egy tanárhoz vagy szóljon a szüleinek és akkor megspórolja ezt a sok pénzt és azt a rengeteg energiát, amit ilyen feszült helyzetben elpocsékol. 

Azonban ezek a történetek nem ilyen egyszerűek.

A kortársak közötti (online vagy offline) bántalmazási spirálból való kilépés nem egyszerű folyamat a bántalmazottnak. A bántalmazásból való kilépéshez leginkább bátorság kell. A bátorságot azonban nem könnyű megtalálni magunkban, főleg, ha valaki (vagy valakik) hetekig elhitetik velünk, hogy nem számíthatunk senki segítségére. 

Szégyellni a hibáinkat, kudarcainkat és gyengeségeinket természetes dolog. Szeretnénk, ha a negatív tulajdonságainkról vagy hibáinkról keveset tudnának a körülöttünk élők. Cipelünk titkokat, amiket szégyenlünk vagy tudjuk, hogy ha kitutódnak bajba juttatnak minket. 

Az, hogy a gyöngyösi fiatalt többek között egy videóval zsarolták, amin látszik, hogy dohányzik, lehet nagyon komoly ügy az adott családon belül, még akkor is, ha másnak ez nem is tűnik súlyos vétségnek. Azonban valószínűleg a szülők is bagatell dolognak tekintik ezt az ügyet ahhoz képest, hogy valaki hónapokig rettegésben tartja gyermeküket. Mert ha az embernek a saját fia vagy lánya kerül bajba vagy félti saját testi épségét egy kortársától vagy egy idegentől, higgyétek el, hogy egy cigaretta elszívása okozott hiba semmisnek tűnik. Sőt, még súlyosabb kihágások is azonnal erejüket vesztik egy szülő számára a legtöbb esetben, ha veszélybe kerül a gyereke. Sajnos sok esetben az áldozattá vált fiatal annyit őrlődik, annyira fél, hogy elfelejti, hogy a körülötte lévő felnőttek (még ha hibás is valamiért) bajban előbb foglalkoznak az ő biztonságával, mint azzal, hogy mekkora hibát követett el. 

Zsarolnak egy videóval. Mit tegyek?

A zsarolás (mondjuk, mint ebben az esetben egy videó közzétételével kapcsolatban) online bántalmazásnak számít. Sok esetben bűncselekmény. 

Ha valaki bajba kerül és bizonytalan a következő lépés kapcsán, az az egyik legfontosabb első lépés, hogy ezt beismerje magának és felismerje, hogy nincs oka a bántalmazónak az első körben átadott pénz vagy szívesség után leállni a zsarolással - hisz egyszeri könnyen jött pénz vagy szívességnél sokkal jobb a kétszeri vagy a többszöri. 

Minél előbb szembe kell néznünk azzal a kérdéssel; mi történik, ha mégis kikerülne rólam ez a felvétel? A szüleink bár sokszor szigorúak, nem mindig értenek velünk egyet, mindig a biztonságunk a legfontosabb számukra és sokszor csak ők tudnak feltétel nélküli segítséget adni - vagy egy nagyobb tesó, az edzőnk, esetleg egy nagynéni vagy egy jobb fej tanár…a lényeg, hogy rövid időn belül keressünk egy olyan felnőttet, akitől biztonságot remélhetünk. 

Nehéz ezt a bátorságot magunkban megtalálni akkor, amikor hosszú hetekig vagy hónapokig gúnyolnak, megaláznak vagy fizikailag bántalmaznak. Sajnos úgy vagyunk "összerakva", hogy a rólunk szóló negatív megjegyzéseket könnyebben halljuk meg, mint azt, hogy mondjuk a szüleink elmondják esténként, hogy szeretnek. 

De segítséget kérni nem gyengeség!

Különböző ingyenesen hívható lelkisegély-vonalak állnak rendelkezésére a fiataloknak. Az ilyen vonalakon kapott segítség elindíthat egy úton, ami megoldást nyújt, hisz az első alkalom, amikor beszélget egy áldozat a bántalmazásról, hatalmas megkönnyebbüléssel is jár általában. A telefonon elérhető szakemberek pedig tényleg csak azzal fognak törődni, hogy mi a legjobb megoldás az áldozatnak. 

Ilyen lelkisegélyvonal például a Kék-Vonal gyermekkrízis Alapítvány által fenntartott ingyenesen hívható telefonszám (116-111) az egész országból, bármilyen vezetékes vagy mobil hálózatról hívható. Ha szomorú, kétségbeesett vagy magányos vagy, bátran hívd előjel nélkül, ingyenesen a telefonszámot. A hívó telefonszámláján nincs nyoma a hívásnak, vagyis, ha nem szeretnéd, hogy a szüleid tudjanak a hívásról akkor is biztonságosan hívhatod a vonal másik végén lévő szakembereket. 

A 2018-ban indult #nemvagyegyedul - UNICEF kampányhoz számtalan youtuber és influencer csatlakozott, hogy felhívja a figyelmet az online bántalmazásra. Az UNICEF Magyarország honlapján létrejött egy aloldal, amelyen keresztül az áldozatok becenév és e-mail cím megadásával megírhatják bántalmazási történetüket és kiválaszthatják, hogy melyik hírességtől szeretnének választ kapni problémájukra. A kiválasztott ismert ember pedig személyesen, videón keresztül üzen a levélírónak és elmeséli saját tapasztalatait is. Az UNICEF garantálja, hogy minden bejelentés anonim marad, nyilvánosságra semmi nem kerülhet, ezzel is biztosítják az áldozatokat arról, hogy a leírtakat bizalmasan kezelik. 

Ha olyan tartalom van rólunk a neten, ami káros és veszélyes ránk nézve, akkor a Biztonságosinternet Hotline is megoldást adhat, a jogellenes tartalmakat eltávolítja a netről, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható információkat pedig továbbítja a hatóságok felé automatikusan. És hidd el, ez jó dolog, még akkor is, ha nem akar az ember ügyet csinálni.

Nem merek szólni. Megvernek, ha nem fizetek. 

Egy közösség, ha összefog, csodákra lesz képes. Ez lehet magasztosan hangzik, de igaz. Amikor egy tanári kar rájön a kortársak közötti bántalmazásra vagy egy osztályközösség felismeri, hogy mennyi fájdalommal jár egy áldozatnak a kialakult helyzet, sokszor összezár a bántalmazóval szemben. Ha komoly ügyről van szó, a hatóságok is közbe szólnak és a bántalmazó elveszti az erejét feletted és az egész szituáció kiesik az irányítása alól (ahogy történt ez az említett esetben is). Ha így nézzük, láthatjuk, hogy csak a zsarolónak érdeke, hogy a közös "titkotok" minél tovább kettőtök között maradjon. Neked szabadulnod kell, és ebben a szülők, a tanárok és a hatóságok tudnak segíteni, érdemes bűnmegelőzési tanácsadók segítségét keresni, vagy az ingyenesen hívható Telefontanú vonalon bejelentést tenni, segítséget, információt kérni!

A cikket Urbán Anikó cyberbullying tanácsadó, az InfoTárs Egyesület alelnöke írta, aki rendszeresen tart képzéseket pedagógusoknak és interaktív, érzékenyítő előadásokat diákoknak.

Az Extra Life a GameStar társadalmi felelősségvállalásként indított rovata, célja az, hogy a fiataloknak és a szülőknek szakemberekkel közösen segítsünk, beszéljünk olyan kérdésekről, amik éppen téged is érinthetnek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)