Hirdetés

A legdrágább cuccok mellé filléres tápegység? Rossz választás

|

Szeretsz veszélyesen élni? Keresed az izgalmat? Nos, ez szuper hír, de ne a PC-d bőrét vidd a vásárra, máskülönben csúnyán megégetheted a kezedet - akár szó szerint!

Hirdetés

Ha egy laikusnak lepattintod a PC-d oldallapját és felteszed a kérdést, hogy szerinte melyik a legunalmasabb komponens, nagy eséllyel a tápegységre fog rámutatni. Egy fekete kocka, ház a házban, rengeteg kábel, sőt, még egy ventilátor is - biztosan fontos, de nem lehetne inkább kihagyni? Hát nem lehet, sőt, aki gépépítésen, fejlesztésen töri a fejét, az sem hagyja ki a számításból, máskülönben sok-sok gondja lesz belőle. Ha pedig már kívülről unalmas tápegységet kell választani, ne az legyen az egyetlen szempont, hogy minél olcsóbban kijöjjünk, mert ha így gondolkodunk, a végeredmény akár egy elfüstölt, leégett, tönkre ment gép is lehet, ahol akár a fő komponensek is eltávozhatnak az örök tranzisztormezőkre.

Raider a házban!

Aki valaha is nézett már tápegység után, szinte biztosan belefutott az FSP névbe. A gyártó igen régóta a piacon van és minőségi tápegységei szép hírnevet szereztek. Sok gyártó egyenesen az FSP-től veszi a tápegységének belsejét és csak felcímkézi. A saját néven árusított, rengetegféle szériából az elmúlt években a Raider terjedt el igazán, méghozzá azért, mert megfizethető, hatékony és csendes volt. Ennek érkezett most meg a következő generációja.

A szimplán csak Raider II névre keresztelt családra az ésszerűség jellemző, ezért 1 kW-os modell például nem is készült, helyette a 450-750 wattos határok között mozog a teljesítmény. Ez a mutató azonban 2017-ben már csupán egy részlet a sok, fontos közül, merthogy nagyon nem mindegy, ebből mennyit képes leadni kimenetén a tápegység. A Raider II esetében ez az érték 88 százalék feletti, amit a hivatalos 80 Plus Silver jelölés is garantál. A belső nem csupán ráncfelvarráson esett át ennek érdekében: az FSP a ma divatos DC-DC módot alkalmazta, kizárólag minőségi, japán kondenzátorokat használt és saját fejlesztésű MIA IC-vel (Multiple Intelligence Ability) oldotta meg a vezérlést.

A mindenre felkészített tápegység

A +12 volt egyetlen ágon érkezik, így a hirtelen, extrém fogyasztási tüskék, a bivalyerős videokártyák sem képesek két vállra fektetni a Raider II tápokat. Persze azt érdemes szem előtt tartani, hogy komoly, csúcskategóriás VGA-hoz már itt is ajánlott a 650 wattos modell, azonban ez annyira hatékony, hogy akár már SLI-re vagy CFX-re is bevethető. A kisebb, 450/550 wattos modelleknél 2-2 6+2-es VGA tápkábelt kapunk, a 650/750 wattos Raider II-nél pedig már négyet is, így nem kell vesződnünk a Molex átalakítókkal, amik elrontják a belső rendet.

Az nem is lehet kérdéses, hogy VR-Ready, támogatja az összes, új platformot és rengeteg adattárolót képes kezelni. Itt külön jó hír, hogy a kábelek szalagkábel-szerűen laposak, ami jelentősen megkönnyíti a kábelek elrendezését a házban. A SATA korbácsok kialakításánál arra is figyeltek a tervezők, hogy a csatlakozók között kellő távolság legyen, hogy egyetlen ággal több HDD/SSD/ODD-t is kényelmesen beköthessünk.

Egy ideális világban az áramszolgáltató patyolat 230 voltot ad nekünk, de ez maximum a mesékben fordul elő, ezért a Raider II-t is felszerelték számtalan védelemmel. A túlfeszültség és túláram elleni védelem mellett a rövidzár sem okozhat gondot és a PC-s komponensek felől érkező, esetleges gondok ellen is védi saját magát a Raider II tápegység.

Hogy mindez nem csupán üres ígérgetés, azt jól mutatja, hogy az FSP 5 év garanciát ad a Raider II tápegységekre, cserébe pedig nem is kér olyan vállalhatatlanul magas árat.

Ha többet szeretnétek megtudni, keressétek fel az FSP hivatalos oldalát!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)