Hirdetés

„Tápos” sztori elsőkézből

|

Ha valakit megkérdezel, melyik a legunalmasabb komponens egy PC-ben, 10-ből 8 azt fogja rávágni, hogy a tápegység - a maradék kettő munkája, hogy ilyeneket tervez. Velük sikerült beszélgetnünk, hogy meggyőzzenek, lehet izgalmas is az a nagy kocka a gépünkben.

Hirdetés

Április nem csak a valódi, 100 százalékos és hamisítatlan tavaszi időjárásáról emlékezetes idén, hanem arról is, hogy az tajvani FSP felkerekedett és egészen hazánkig utazott, hogy bemutassa legújabb termékeit. De nem csupán 1-2 tápegységet hozott, hanem vadonatúj, eddig sehol nem látott eszközöket, illetve néhány mérnököt is, akikkel volt alkalmunk elbeszélgetni. Itt persze hamar túljutottunk a tápegységeken és máris a PC, a gaming és hasonló izgalmas témák kerültek szóba, igen érdekes dolgokat tudtunk meg.

Töpörödő PC-k

Nem nehéz felismerni a számítógépek világában azt az évek óta tartó trendet, hogy a gépek bizony egyre kisebbek. Persze mondhatnánk, hogy már elértük a fizikai határokat, elég csak a Compute Stickre, vagyis USB kulcs nagyságú PC-re gondolni, azonban a zsugorítás ezúttal a gaming PC-kre vonatkozik, ahová azért még szükséges egy bivalyerős VGA kártya, asztali CPU, sok RAM és robosztus, csendes hűtés is. Ez nagyon sokáig csak egy teljes méretű ATX házba fért bele, azonban már néhány platformgeneráció óta a micro ATX is éppen annyira jól használható és némi felár ellenében egy kicsi, mini-ITX PC is lehet csúcskategóriás gamer gép. Komoly gond azonban, hogy a tápegység mérete nem csökken, ugyanis az 500-600 wattra szükség van. Nos, az FSP-nek sikerült ezt a teljesítményt nagyjából feleakkora dobozba belesűrítenie, így készült el a Dagger. Az SFX-szabványú tápegység 500 és 600 wattos teljesítményben érhető el, azonban a kis méret miatt nagyon nagy kihívást jelentett a melegedés. Ezt úgy oldották meg, hogy 80 Plus Gold minősítést értek el hatékonyságban, ami 90 százalék feletti értéket jelent. A feleslegesen termelt hő ezáltal minimális, így a tápegységet hűtő ventilátor mindvégig csendben képes dolgozni. Ehhez jön még a moduláris kábelezhetőség is, ami újabb fegyvertény amellett, hogy miniatűr gaming PC-hez elengedhetetlen egy ilyen tápegység.

Tuning, házak és RGB: a gamerek jelene

De nem csupán a méret fontos, a figyelemfelkeltés, a divatozás is, amiből jelenleg a legnépszerűbb divat a világítás. Itt már RGBW LED-világításról beszélünk, ami alaplapokon, videókártyákon, notebookokban, billentyűzeteknél is megtalálható. Szerencsére pont a megfelelő embertől, Joey Chengtől, az FSP vezető menedzserétől és termékfelelősétől meg tudtuk kérdezni, mi a helyzet a tápegységek világában. Ilyen terméke ugyan még nincsen a gyártónak, de jó irányban kérdezősködtünk, mert a titkos laborok mélyén már kísérleteznek olyan tápegységgel, illetve más eszközökkel, amelyekbe eleve beépítik a világítást. Az egyik legfontosabb dolog itt a programozhatóság és igyekeznek alaplapgyártók által már elkészített rendszerekkel kompatibilis világítást kialakítani, hogy építés után egyetlen programban szinkronizálhassuk PC-nk minden komponensének fényeit.

A tuning és a házak is szóba kerültek, ugyanis az FSP belekóstolt a PC-s házak és CPU-hűtők készítésébe is. A házról már írtunk korábban - ez egy elérhető árú, sok USB porttal felszerelt, jól szellőző midi ATX ház porszűrővel, gyárilag két ventilátorral és hatalmas belső térrel. Ezzel mi persze nem értük be és rögtön faggatni kezdtük az FSP-s srácokat, hogy mi is lesz a következő lépés. Szerencsére nem csak valami üres ígérettel vagy titoktartási maszlaggal ráztak le, hanem konkrét terveket is hallhattunk. Már készülőben (tervezés alatt) a következő házuk, sőt, ha a kereslet úgy alakul, akár több is érkezhet, méghozzá várhatóan hasonló méretben. Az új FSP házaknál leváltják a szimpla fém oldallapokat és vázat, helyette pedig megjelenik az alumínium, így persze ugrik egyet az árkategória is. A méretcsökkentés is fontos (lásd a Dagger tápegységet), ezért nem kizárt, hogy még idén a mATX és mini-ITX méretű alaplapokhoz is készül FSP-s PC-ház. Persze itt nem irodai igáslóhoz mért, bézs, unalmas kockákra kell gondolni, a gamerek, látványos, igényes és tartós PC-re vágyó otthoni felhasználók az elsődleges célpontok.

Végül azt is megtudtuk, hogyan segít minket az FSP, ha tuningra adnánk fejünket. Először is olyan tápegységünk lehet, ami nem hagy cserben még komolyabb túlpörgetésnél sem, másrészt pedig megjelent két processzorhűtő a cég kínálatában. Mindkét modell torony kialakítású és rézmagos. A kisebb értelemszerűen nem a tuningot, hanem a csendes működést helyezi előtérbe és olcsóbb, míg a másik, a Windale 6 hűtő óriási, így a tuningolt CPU-t is képes könnyedén lehűteni, ráadásul koromfekete verzióban is elérhető, miközben ára kicsivel a konkurenseké alatt marad.

Beszélgettünk még sokat a notebookokról, illetve azok töltéséről, az USB Type-C-ről, a mobiltelefonokról és a gyorstöltésről is, amely a cég egyik kiemelt fejlesztési iránya jelenleg, ám erről egy másik cikkben fogunk majd beszámolni nektek - természetesen több belsős pletykával egyetemben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)