Hirdetés

Kis kockában nagy erő

|

A méret a lényeg - hallhatjátok páran, ám az FSP rácáfolt minderre egy olyan termékkel, ami erős, hatékony, mégis miniatűr.

Hirdetés

Nem is kérdés, hogy az egyik legerősebb szabvány a számítástechnikában az ATX - egyszerűen nem lehet kiirtani a 90-es évek óta. A lényeg itt a ház, az alaplap, a tápegység mérete, a fő komponensek elhelyezkedése, a csatlakozósor és az alapméretek - ez az egységes méretezés szavatolja, hogy bármilyen házat, tápot, alaplapot és kártyát összepárosíthatunk egymással. A gyártók persze sokat változtattak az évek során, emellett megjelentek kisebb, mATX és mini-ITX szabványok is, ám a tápegységek világában a klasszikus forma és méretezés nem sokat változott. Erre cáfol most rá a Dagger-családdal az FSP.

Hirdetés

Bemutatkozik a tőr

Ahogy a PC-k zsugorodnak, úgy lesz egyre kevesebb hely a számítógépházakban: egy mATX vagy mini-ITX dobozban már nagyon oda kell figyelni a méretekre, mert mindennek pontosan megvan a helye. Ilyen gép építésekor kínszenvedés a normál méretű tápegységet beszerelni, pláne akkor, ha azt a sok-sok felesleges kábelt is el kell rejteni valahová. Az FSP azonban gondolt erre és kifejlesztette legújabb tápegység-családját, amit Daggernek, vagyis tőrnek nevezett el. A Dagger esetében nem pontosan a spanyolviasz feltalálásáról van szó, hiszen mégiscsak egy tápegységet kapunk, azonban a mérnökök minden olyan apró részletre odafigyeltek, ami fontos és megkönnyíti életünket.

A legfontosabb tulajdonsága az 500, illetve 600 wattos teljesítménnyel kapható Daggernek, hogy nem ATX-szabvány szerinti méretben készült, hanem ennél jelentősen kisebb, SFX-szabványban. Ez felfelé kompatibilis az ATX szabvánnyal méretben és csatlakozókban is, az FSP pedig egy extra hátlapot is mellékel, hogy az elegáns szerelés se okozzon gondot. A feleakkora méret miatt rengeteg probléma felmerülhet egy minőségi tápegységnél: a melegedő alkatrészek közelebb kerülnek egymáshoz, az aktív komponenseknek nem jut elegendő hely és még az összes csatlakozónak, kábelnek is el kell férnie. Jelentjük, hogy az összes akadályt hibátlanul vette a tapasztalt mérnökcsapat, de ehhez a legújabb fejlesztések bevetésére volt szükség.

VR-Ready, aranyba öntve

Az első lépés az volt, hogy a hatékonyságot maximalizálni kellett, ezért az FSP a 80 Plus Gold hatékonysági szabványt választotta - ennek felel meg mindkét Dagger tápegység. Az 500 és 600 wattos teljesítmény mellett így nagyon kevés energia vész el, vagyis a melegedés is minimális, ezért a beépített, duplagolyós csapággyal szerelt ventilátor nagyon csendesen, szinte némán végzi dolgát még akkor is, ha órákra belefeledkezünk az ellenség hentelésébe. Ennél már csak akkor lenne idegesítőbb a zajos működés, ha még VR-sisak is lenne rajtunk, ám nem véletlen a VR-Ready jelölés a Daggeren: ezzel a táppal már építhetünk olyan, kisméretű gépet, amin a VR-játékok is szépen futnak.

A belső felépítésnél szintén a legmodernebb technológiával, szimpla 12 voltos ággal és DC-DC átalakítóval találkozunk, amit az FSP japán kondenzátorokkal oldott meg. A szabványok közül a legújabbakhoz igazította a Daggert a cég, így az ATX12V V2.4 és az SFX12V V3.3 megfelelőség is garantált, ahogy nem hiányzik a robosztus védelmi rész sem. A túlfeszültség, túláram, rövidzár, hő stb. védelem garantált, így a legnagyobb katasztrófa esetén is biztonságban lesznek PC-s alkatrészeink.

És ha már kicsi házba szánták a Daggert, nem maradhatott el a moduláris felépítés sem: minden kábel, beleértve az alaplapi tápkábelt is, modulárisan kapcsolható a miniatűr tápegységbe, így csakis annyi zsinórral kell számolnunk, amennyire feltétlenül szükségünk van. És ha már lúd, legyen hát kövér: mindegyik kábel szalagkábel, hogy ezek elrejtésénél is egészen könnyű dolgunk legyen.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)