Hirdetés

Ghost of Tsushima - ebédelj igazi szamuráj módjára!

|

Tsushima vagy sushi ma, avagy megsúgjuk, honnan rendelhetsz autentikus japán ételeket, becsempészve a negyedik dimenziót a legújabb PS4-exkluzív játékmenetébe.

Hirdetés

A szamurájok mindennapjait a várépítés, íjászkodás és a lovaglás mellett a kalligráfia, a csillagászat és a költészet gyakorlása, valamint a császár elleni lázadások leverése tette ki, egy ilyen sűrű programhoz pedig egyáltalán nem volt mindegy, hogy milyen étrenddel készültek testben és lélekben egyaránt.

Hirdetés

A japán konyha alapja a rizs, mely kilépve puszta élelmiszer státuszából, már-már a szakralitással is összeköthető. A shinto, a japán alapvallás, vagy inkább az ősi hagyományok összessége, olyan politeista közeg, ahol mindennek külön istensége, szelleme van, melyhez a biztonság kedvéért érdemes gyakran imádkozni. Az áldozat bemutatására pedig a mindig kéznél lévő rizs, avagy 18+-os imák esetén a rizsbor ajánlott. A legkorábbi japán ételek igen egyszerűek, mégis nagyon táplálóak voltak. A rizs mellett főként halból, zöldségekből, gyümölcsökből, és algákból készültek. A Fuji Japán Étterem kínálata minden elemében képes hozni az átlényegüléshez szükséges hozzávalókat, tengeri lakomával, tradicionális japán szakéval. 

A legtöbb szamuráj puritán körülmények között élt és olyan ételeket fogyasztott, mint az egyszerű földművesek. Az állatok, ezen belül is elsősorban a szarvasmarha és a ló tisztelete miatt húst elvétve ettek, hiszen előbbi a föld megművelésénél, utóbbi a csatákban és a szükséges mobilitásban szervezett elvitathatatlan érdemeket, de az alap étrend néha azért vadhússal is kiegészült, elsősorban szarvassal, vaddisznótepertővel, vadmadarakkal, olykor egy-egy kóbor medvével színesÍtve azt. A Daily Asia étlapja egytől négy főig előre összeállított menükkel segíti a rendelést, a lazacos-avokádós makit pedig a bátrabbak alkalmazhatják medvecsalogatóként is. 

A hadba indulásnak külön szertartása dukált, a "kilenc pohár ceremóniája", amelynek során rament fogyasztottak, miközben elmés szójátékokkal kívántak maguknak fényes győzelmet és az ellenségnek pedig csúfos vereséget. A vár elhagyásakor kerülték a nők látványát, hiszen a japán kultúrában ők jin energiával bírnak, míg a harchoz a férfias jangra volt nagyobb szükség. Ennek elősegítésére a katonák mindig bal lábukkal léptek először, mivel a bal oldal jelképezi a jangot. Ugyancsak indulás előtt határozták meg a portya szabályait, például a rablás vagy nemi erőszak tilalmát és előre megállították a földekből vagy aranyból elnyerhető jutalmat. Kizárólag hősies, harcias nyelvezetben folyt ez a beszélgetés, a "gyenge" és a "gyáva" szavakat kerülték. Szívből ajánljuk eme szabályok betartását egy finom, csípős ramen rendelésekor a Biwako Ramen-ből. 

A csatát megelőzően a számító szamuráj felderítőket, avagy nindzsákat küldött ki az ellenséges terület feltérképezésére, vagy akár olyan belsős infók megszerzésére, mint az ellenséges parancsnokok kilétének, címereinek, rokoni kapcsolatainak ismertetése. De gyakran téglaként is beépültek, hogy az ellenség zsoldosaként belülről bomlasszák a másik sereget, propagandát vagy félrevezető infókat terjesztve. A megfelelő táborhely meghatározása is klasszikus nindzsa-feladat volt, melyet a lehető legszebb formában, sörsátrak módjára építettek meg, a nindzsa fáradozását pedig a hadúr egy üveg hideg Asahi mellett a tradicionális "tenchu very much" üdvözléssel nyugtázta. Ezután már csupán a tábor védelmét kellett parancsba adni és várni a dicsőséggel felkelő napot, versengve "az első lándzsa" tisztségéért.

Ha jól laktatok és lelkileg is megtörtént, aminek meg kellett, nézzetek rá a GameStar Ghost of Tsushima tesztjére, melyben HP mesél nektek a PlayStation legújabb AAA játéka közben szerzett élményeiről (videóban is) és vessétek bele magatokat a harcba, repüljetek a szél szárnyán és kerüljétek a mongol barbeque-t!

Ez a cikk azért született, hogy átérezd a XII. századi Japán hangulatát egy képzeletbeli online életmód magazin tükrén keresztül. A korszakban játszódó Ghost of Tsushima a mai naptól fogva megvásárolható PlayStation 4® konzolra. Vásárold meg erről az oldalról, és harcolj Jin Sakai, az utolsó tsushimai szamuráj bőrébe bújva a mongol hordák ellen!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)