Hirdetés

Ilyennek láttuk a gamescomot 2022-ben

|

Két év hiátus után újra elképesztő tömeg hömpölygött a kölni csarnokokban, és természetesen mi is megnéztük a legújabb játékokat és hardvereket.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban már csak digitális formában került megrendezésre az év legnagyobb gamer expója, de a korlátozások enyhülésével végre ismét beengedték a rajongókat. Az idei a harmadik alkalom volt számomra, hogy a Koelnmesse folyosóin sétálgathattam a legizgalmasabb újdonságokat kutatva, és azt mondom, hogy a gamescomot mindenkinek érdemes legalább egyszer megnéznie. A négy nap alatt összesen 265 ezer látogató váltott jegyet a rendezvényre, így már önmagában az embertömeg is lenyűgöző, egyes kiadók pedig most is akkora standokkal érkeztek a helyszínre, hogy azokba egy teljes hazai gamer expó elférne színpadostól.

Gamerek köztársasága

Az izgalmak persze már a gamescom nyitóbulijaként megtartott Opening Night Live előtt elkezdődtek a számunkra. Ezúton is köszönjük az ASUS hazai képviseletének, hogy néhány újságíró és videós kollégával kireptettek minket Kölnbe, hogy a helyszínen izgulhassuk végig a legújabb ROG cuccok leleplezését.

Hirdetés

A prímet természetesen a Ryzen 7000-es processzorokra váró alaplapok vitték, amik közül a kedvenceinket ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze, de az én szívem egyértelműen a 42"-es OLED monitor láttán dobbant meg a leghangosabban, ami egészen új dimenziókat nyithat azok számára, akik egyszerre akarnak dolgozni, tartalmat gyártani, kompetitív és narratív játékokat pörgetni, és közben soha nem akarnak kompromisszumot kötni.

A felhozatal persze messze nem állt meg itt: bemutatkozott az általunk is használt Thor tápegység kisebb testvére, ami az északi mitológiánál maradva a Loki nevet kapta, de csak remélni merjük, hogy nem űz majd gonosz tréfákat. Érkezett új gamer router és mesh rendszer, vezeték nélküli fülesekből és gamer egerekből sem volt hiány, valamint megcsodálhattuk az Evangelion széria szinte összes darabját. Persze ha valaki nemcsak a saját szobájában, hanem az utcán is divatos akar lenni, az a ROG új táskáit is bezsákolhatja. Mi a ROG Archer 17-tel indultunk útnak, amiben még a gamescomos lootnak is maradt hely.

Kaci és az új táskája
Kaci és az új táskája

Programok végtelen tengere

Mivel ezúttal csak egyedül utaztam Kölnbe, az idő rövidsége miatt esélyem se lett volna felfedezni a show floort, ha megtöltjük a naptáramat interjúkkal és exkluzív hands-on demókkal. Ennek ellenére azért néhány zárt ajtós prezentáció meghallgattam: a jövőre tolt vidámparképítős Park Beyond kifejezetten izgalmasnak tűnik, ahogy a Dark Pictures antológia első évadának záró epizódjába belekukkantva is felszökött a pulzusunk.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A SEGA kompetitív lövöldéje, a Hyenas sajnos nem talált be annyira, mint reméltük, de a fejlesztőknek bőven van még idejük a megjelenésig, így akár valami izgalmas is kisülhet a dologból.

Alternatív programokból sem volt hiány Kölnben: a legkülönfélébb sportolási lehetőségek kicsiknek és nagyoknak, minden második kanyarban kígyózó sorok a lootért, feszültséglevezető Rage Cage, ahol monitorokat verhettünk szét baseball ütővel, LEGO terepasztalok és Ninja Warrior pálya is várta az érdeklődőket. Sajnos a Metal: Hellsinger koncertről ugyanúgy lemaradtam, mint pár éve a World of Tanks standjánál megtartott Sabaton buliról, de így csak még izgatottab vagyok a játék kapcsán, amit tuti streamelünk majd.

A gamescom a legfurcsább dolgokat hozza ki az emberekből. A két legnagyobb sort olyan játékok standja előtt láttuk, amit a top 20-ba se raktunk volna be valószínűleg: a Sonic Frontiers rajongók például annyira unták magukat a sorban, hogy rögtönzött plank versenybe kezdtek a szőnyegen. Még ennél is furcsább volt látni azokat, akik 5-6 órát ültek egy horgásszékben, Nintendo Switch-csel a kezükben, hogy kipróbálhassák az új Saints Row-t. Egyrészt a tesztek azt mutatják, hogy a játék nem lett kifejezetten jó, de persze tévedtek már a kritikusok korábban is, ugyanakkor a gamescom idején már rég elérhető volt a játék, a jegy árából otthon is rá lehetett volna repülni, sorbanállás nélkül.

Viszlát jövőre

Tényleg csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy ha van lehetősége, egyszer látogasson ki a gamescomra. Ne feltétlen azért, hogy 6 órát álljon sorba 5 perc játékért, hanem hogy megtapasztalja azt a hangulatot, amit egy ekkora rendezvény kínál. Brutál méretű standok, elképesztő szimulátorok, rengeteg nyereményjáték, végeláthatatlan sorokban álló merch (az egyszerű bögréktől a legfurcsább weeb dolgokig) és persze a legnagyobb rajongók, több mint 100 országból. Felejthetetlen élmény, amihez hasonlót máshol nem tapasztaltunk. Most már csak győzzük kivárni, hogy megjelenjenek az itt bemutatott játékok, és persze megérkezzenek tesztre a next-gen ASUS hardverek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)