Hirdetés

Acer Predator XB1 bemutató - 4K gaming kicsiben

|

Már amennyire egy 27 colos szörnyeteget kicsinek lehet nevezni. Kipróbáltuk az Acer 4K-s bestiáját.

Hirdetés

2018-ban konzolos berkekben mindenki a 4K felbontással dobálózott, ami nem véletlen, hiszen gombamód szaporodnak a 4K tévék a nappalikban. Monitorok terén azonban nem feltétlenül ez a helyzet. A Steam novemberi felmérése alapján a felhasználók több mint 60%-a továbbra is Full HD paneleken játszik, és bár a második helyen a laptopok 1366x768-as felbontása tanyázik, szép lassan jönnek föl QHD és UHD kijelzők is. Ezeket a köznyelv 2K és 4K néven emlegeti, még akkor is, ha a hivatalos szabvány szerint nem pont ennyi pixelről van szó.

Hirdetés

Ha valaki új monitoron gondolkozik, annak a legtöbb esetben - hacsak nincs végtelen pénzünk egy ilyen beruházásra - továbbra is meg kell hoznia egy döntést, hogy felbontást, vagy a képfrissítést akarja-e előtérbe helyezni.  Már 240Hz-es és 2K-s monitorokat is találunk bőven 100 ezer forint alatt, ha viszont erre a két feature-re egyszerre van szükségünk, akkor elkezdenek felkúszni az árak. A legdurvábban természetesen azok a 4K panelek vannak elszállva, amik 144 Hz-es képfrissítéssel bírnak: ezekből alig néhány van a piacon, és általában bőven 2000 dollár fölötti kell tejelnünk értük, annyiból meg már egy high-end gamer PC-t is épít az ember. De nem is feltétlen van szükség erre a két tulajdonságra együtt, hiszen a hardcore arcok még mindig az alacsony felbontást preferálják (a legtöbb profi CS:GO játékos 1024x768-ban játszik), aki pedig hátradőlve akarja élvezni a gyönyörű virtuális tájakat 4K-ban, annak aligha van szüksége 60-nál több megjelenített képkockára másodpercenként.

A szerkesztőségünkbe megérkező Acer Predator monitor is ez utóbbit részesíti előnyben. A 27 colos kijelzőt függőlegesen 40-, vízszintesen 60 fokban dönthetjük (ezekre egyébként nem is feltétlen van szükség, hiszen az IPS panelnek köszönhetően gyönyörű képet kapunk szinten minden szögből), sőt, akár el is forgathatjuk 90 fokban a monitort, bár kötve hiszem, hogy valaki egy ilyen monstrumot használna arra, hogy streamelés közben a chatet olvassa róla. A Zero Frame kialakításnak köszönhetően csak egy néhány milliméteres pereme van a monitornak, a piros-fekete kialakításnak és a masszív lábnak köszönhetően pedig kifejezetten jól mutat az asztalon.

A 4K-s panel gyönyörűen teszi a dolgát, játék és munka közben is  tűéles képet kapunk elképesztő részletességgel, és olyan színekkel, ami után megnyaltuk mind a 10 ujjunkat. A képfrissítés 60 Hz, de ilyen pixelszám mellett ennél sokkal többet nem is nagyon fogunk tudni kihajtani a AAA játékokból. Az XB1 G-Sync támogatást is kapott (a technológiával hamarosan egy bővebb írásban is foglalkozunk majd), ami dinamikus képfrissítést tesz lehetővé, ennek köszönhetően pedig sokkal kevésbé észrevehető, amikor egy játékban valamiért beesik az fps, mert a monitor automatikusan ehhez igazítja a Hz számot.

Az Nvidia újgenerációs kártyáival egyre elérhetőbb közelségbe kerül a 4K gaming, de továbbra is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ebbe az irányba tervez elindulni. Ha nem akarunk lemondani a gyors képfrissítésről sem a kompetitív játékok esetében, akkor jó választás lehet egyébként ennek a monitornak a kisebb testvére, az Acer Predator XB271HU is, ami 1440p-s felbontás mellett kínál 165 Hz-es képfrissítést.

Ti váltottatok már 4K monitorra? Vagy ha nem, tervezitek a közeljövőben?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)