Hirdetés

Már egy merevlemez hangjaiból is lehetséges adatot lopni

|

Egyetemi kutatók egy váratlan adatlopási módot fedeztek fel, ami még olyan számítógépeken is működik, amik nem csatlakoznak semmilyen hálózathoz.

Hirdetés

Nemrég néhány billentyűzetről derült ki, hogy könnyedén elárulhatják bizalmas adatainkat, de egy mostkiadott tanulmány még egy ennél is váratlanabb biztonsági résről számolt be. A DiskFiltration kitalálói (akik egyetemi kutatók) ugyanis a saját merevlemezedet is ellened tudják fordítani.

A megoldást az úgynevezett air-gap kijátszására ajánlották fel lehetséges megoldásként, ami azt a módszert jelenti, amikor egy számítógépet a rajta tárolt adatok biztonságának érdekében leválasztanak az internetről  és minden más behatolási lehetőséget jelentő hálózatról. A kutatóknak viszont sikerült információt kicsempészniük az így elkülönített gépekről is, már ha sikerül rá telepíteni egy kártevőt. Ehhez a gépben található merevlemez (így SSD-k esetében ez a módszer nem válik be) egyik mozgó alkatrésze felett veszik át az irányítást, ezt manipulálva pedig ultraszonikus hangokat hoznak létre.

Ahogy a fenti videón láthatjátok, az így kibocsátott jeleket akár egy egyszerű okostelefonos alkalmazással is rögzíthetik. Azért a mindennapokban nem kell attól félnünk, hogy így lopják el érzékeny adatainkat, ugyanis a vevő mindössze két méteres körzeten belül működik és a tanulmány szerzői mindössze 180 bitnyi adatot tudnak így kinyerni másodpercenként. Ettől függetlenül lenyűgöző, milyen váratlan biztonsági rést fedeztek fel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)