Hirdetés

ASUS ROG Strix GL702ZC - a soha nem látott nyers erő

|

Az asztali PC mindig erősebb lesz, mint egy notebook - vagy mégsem? A ROG csapata olyan gépet alkotott, ami egyszerre mobil és bivalyerős - ez a GL702ZC.

Hirdetés

Arany betűkkel kerül bele a 2017-es év az AMD történelemkönyvébe: a Zen-alapú Ryzen processzorok jöttek, láttak és szép nagyot csaptak az elkényelmesedett Intelre. Igenám, de a mobil világban továbbra sem történt előrelépés, márpedig a gamerek ma már bőszen kacsingatnak a gamer notebookok irányába, sőt, szívesen választanak ilyet. 

Hirdetés

Persze ennek alapfeltétele, hogy a kompromisszumot, mint szót, teljesen felejtse el a gyártó és tekintélyes teljesítményt adjon mobil kivitelben, hogy a játékok épp úgy száguldjanak, mintha egy asztali gép előtt ülnénk. És ez csak az egyik olyan réteg, ami megköveteli a szuper teljesítményt mobil kivitelben. A CAD/CAM tervezők, modellezők már régóta csakis olyan notebookot választanak, aminél a sebesség terén nem kell alkut kötni, sőt, a videoszerkesztésnél is elvárás a sok processzormag, a magas órajel, gyors tároló és rengeteg memória. A ROG mérnökök csapata egy olyan notebookot tervezett, ahol tranzisztorról tranzisztorra egy asztali gép erejét kapjuk, miközben a gép kívülről egy vérbeli ROG Strix gamer laptop. Az egészben pedig az a legjobb, hogy a PC árát sem lőtték fel a holdig, reális, sőt, vonzó áron lehetünk boldog tulajdonosai ennek az erőgépnek.

Gamercsalogató

A jól ismert, klasszikus ROG Strix dizájn köszön vissza ránk a GL702ZC-nél: az alumínium borítású fedlapot a jól ismert világító ROG-logó és két csík díszíti, ezeket leszámítva azonban határozottan visszafogott külsejű a ryzenes notebook. Felnyitva szintén a fekete szín uralkodik, így annál jobban mutat a piros háttérvilágítású, kényelmes és anti-ghosting technológiával felvértezett billentyűzet. Itt a WASD-négyes látványban kiemelkedik a sorból, hogy mindig pontosan tudjuk, hová kell nyúlni a nagy harc közepette. A fekete káva egy 17 colos, matt kijelzőt fog közre, ami izgalmas darab, ugyanis a GL702ZC erejéhez méltón nagyon rövid válaszidejű, a 60 Hz-es frissítéshez pedig FreeSync-technológia is jár, így nem kell aggódnunk, hogy gyors mozgásoknál szétcsúszik a kép.

A Ryzen notebook temérdek memóriát képes elnyelni, így megpakolhatjuk a CAD/CAM, vagy videoszerkesztéshez szükséges 32 GB-tal is, az adattárolásra pedig a legideálisabb rendszer szolgál. A rendszer és a programok futhatnak a gyors SSD-ről, a rengeteg adat pedig a másodlagos, óriási kapacitású HDD-n pihenhet. A csatlakozók és hálózatos rész esetében nem kell kompromisszumoktól tartanunk: USB 3.1 Gen2-t, Type-C csatlakozást, HDMI-t, mDP-t, illetve Wi-Fi ac vezérlőt kapunk. Az utóbbinál megtalálható MU-MIMO technológiával még nem sokan vannak tisztában, pedig fontos extra. Segítségével sok-sok kliens esetén is stabil, gyors Wi-Fi jelünk lesz, nem kell lagtól vagy megszakadásoktól tartanunk.

Irtózatos teljesítmény

Az igazán izgalmas rész a processzor, amely nem más, mint egy AMD Ryzen 7 1700 CPU. Ez egy vérbeli, minden extrával felszerelt, teljes fordulatszámon pörgő asztali modell. Az AMD vagy az Asus nem butított le semmit, sőt, az órajeleket sem csökkentették. A Ryzen 7 1700 egy nyolcmagos modell, ahol természetesen aktív a többszálú utasításvégrehajtás, így egyszerre akár 16 programszállal is megbirkózik a CPU, amire mobil kivitelben eddig nem volt példa. Az alapjáraton 3 GHz-es órajelen, majd turbó módban 3,7 GHz-ig gyorsuló processzorhoz akár 32 GB DDR4 RAM is kapcsolódhat, így nem is csoda, hogy a gép sebessége láttán elsőre nem is hittünk a szemünknek. Persze utána hamar megbarátkoztunk a gondolattal, hogy noha notebooknak kinéző tárgy hever előttünk, igazából ez nem más, mint egy jól álcázott asztali PC.

Miután egy módosítások nélküli asztali Ryzen CPU-val van dolgunk, az integrált grafika helyett kell egy GPU, és ha már ROG, akkor ne is legyen gyenge "multimédiás" darab. Az ASUS stílusosan egy Radeon RX 580-as videokártyát szerelt a GL702ZC-be, amelyhez 4 GB GDDR5 VRAM is kapcsolódik. Az RX580 még mindig erős és jó kártya, kiváltképp, hogy csupán full HD-s kijelzőt kell meghajtania.

Elérhető csúcstempó

Az Asus mérnökeit hatalmas dicséret illeti, hogy sikerült egy asztali processzorhoz és egy erős GPU-hoz notebook-méretben hatékony hűtést készíteniük. Játékhoz természetesen igen, de tartalomelőállításhoz, videóvágáshoz, sőt, akár modellezéshez is jó választás a GL702ZC a páratlan teljesítményének köszönhetően. Jó hír, hogy az ASUS ROG Strix GL702ZC notebook Ryzen 5 1600-as processzorral már 380 ezer forintért hazavihető, aki pedig a ma elérhető legjobb teljesítményre vágyik, annak mindössze 450 ezer forintot kell kiadnia a nyolcmagos Ryzen 7-es változatért.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)