Hirdetés

ASUS TUF Gaming FX505 - az Intel Optane felpörget

|

Villámgyorsan betöltő programok SSD nélkül? Az ASUS új gépeivel nem kell lemondanod a nagy tárhelyről.

Hirdetés

Laptopot általában azért vásárol az ember, hogy bárhol, bármikor tudjon rajta dolgozni illetve játszani. És amikor azt mondjuk, hogy bármikor, akkor nem arra gondolunk, hogy egy másfél perces bootolás után még percekig nézzük a töltőcsíkot, mire a Photoshop vagy kedvenc játékunk elindul.

Hirdetés

Optane a házban

"De hát ezért jó az SSD!" - csattanhatnak fel páran, amiben van is igazság, ugyanakkor hiába esik folyamatosan az SSD-k ára, még mindig jóval többet kell ezekért a háttértárakért fizetnünk, mint egy hagyományos merevlemezért, különösen akkor, ha nagyobb kapacitásra van szükségünk. A legtöbben ilyenkor az 1 TB-s merevlemezük mellé beújítanak egy 128-256 GB-s SSD-t, az elmúlt időszak videojátékos tendenciái viszont azt mutatják, hogy ennyi hely már nem igazán elég, hiszen 60-70 gigás mappákkal és 50 gigás Day1 patchekkel van dolgunk, úgyhogy örülhetünk, ha az operációs rendszer mellé 2-3 AAA játékot fel tudunk préselni.

Látta ezt a problémát az Intel is, az Optane memóriák célja pedig pontosan az, hogy felgyorsítsák a hagyományos HDD-k működését, így egyszerre kapjunk villámgyorsan elérhető, emellett nagy tárolókapacitású háttértárakat. Az Optane gyakorlatilag egy villámgyors, nem felejtő, félvezető-alapú gyorsítótár (tehát nem DRAM, mint a rendszermemória, hanem inkább, mint a NAND, de annál sokkal gyorsabb), ami bizonyos feladatokat átvesz a számítógéptől. Ha úgy tetszik, megtanulja a gyakran használt folyamatokat, így azokat az eredeti tört része alatt képes végrehajtani a notebook erről az Optane memória tárhelyről indítva. Ez különösen a gyakran használt folyamatoknál jelent előnyt, hiszen boot időben simán felveszi a versenyt egy SSD-vel, de a programok és játékok betöltésénél is komoly különbség érezhető. Ebből egyértelműen mi, gamerek profitálunk a legtöbbet, akiknek szükségük van a nagy tárhelyre.

Az FX 505 ereje

Mivel az Intel saját technológiájáról beszélünk, értelemszerűen a kékek processzorára lesz szükségünk ahhoz, hogy kihasználjuk az Optane előnyeit. Az ASUS TUF Gaming FX505 épp egy ilyen masina, amit választhatunk Core i5-8300H vagy bivalyerős Core i7-8750H procival is. A legfeljebb 32GB memória mellé kérhetjük a gépet GTX 1050, GTX 1050 Ti, vagy akár 6 GB VRAM-mal szerelt GTX 1060 videokártyával is. A kompetitív játékosok legnagyobb örömére ráadásul a 15,6 hüvelykes, Full HD (1920x1080) felbontású NanoEdge panel nemcsak 60Hz-es, hanem 144Hz-es változatban is kapható, így a lövöldékből is kihozhatjuk a maximumot, nincs képszétesés, csíkozódás.

A méretes touchpad mellé került egy teljes értékű, RGB világítással felvértezett billentyűzet, ami a gamereknek a kiemelt WASD billentyűk, míg a gépelést előnyben részesítőknek a meghosszabbított szóköz illetve a numerikus billentyűk miatt lehet izgalmas. A már említett Optane memóriának köszönhetően választhatunk 1TB-s merevlemezt, de aki a hagyományos SSD-s megoldásban hisz, az SSHD-t, vagy külön SSD-t is kérhet a gépbe. A kifejezetten masszív kialakítású notebook mindössze 2,2 kilót nyom, és természetesen nem maradtak le róla a kötelező portok, az USB 3.1-es csatlakozók mellé HDMI 2.0-t, Ethernet és jack csatlakozót is raktak a gép oldalára.

A strapabíró kialakításnak, a combos hardvernek és az Intel Optane technológiának köszönhetően az ASUS TUF FX505 laptopok hosszú ideig jó szolgálatot tesznek majd.

Az új TUF Gaming FX505 notebookokról bővebben itt olvashatsz.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)