Hirdetés

Asus TUF FX505 és FX705: pénztárcabarát gaming-teljesítmény

|

Ne bízd a véletlenre sikered - az új TUF FX505 és FX705 gaming notebookok kivételesen jól teljesítenek, pedig csillagászati összegeket sem kell értük fizetned. Megnéztük, hogy hasítanak a játékok az új TUF gépeken. Figyelem! Ryzen CPU és GeForce GPU egy gépben!

Hirdetés

Hatalmasat fejlődtek az elmúlt években a gaming laptopok, és hogy lássuk, hol tartunk most, elég megnézni az új Asus TUF-generációt. A 15 és 17 colos képátlóval is beszerezhető modellek rettentő strapabírók, az egyedi fedlap pedig nagyon jól mutat. Nem hiányzik belőlük semmilyen gamer szolgáltatás, a világító, kényelmes billentyűzet, a jó hangzás és a minőségi kijelző sem, mégsem kell bankot és/vagy családi kasszát robbantani értük.

Persze az üres ígéretek mit sem érnek, ezért ki is próbáltuk, mire képes két, teljesen új TUF FX-es konfiguráció, amelyekben a legújabb hardverkomponenseket sorakoztatták fel. Mielőtt azonban áttérnénk a játékra, nagyon fontos megemlíteni a jelenleg is futó akciót, amelynek keretében komplett gamer csomag jár ezekhez az Asus TUF notebookokhoz. Szerepel benne egy menő gamer hátizsák (BP2700), egy headset (H5), egy gamer egér (M5) és még egy egérpad is (P3). Ezzel a pakkal már mindened meglesz ahhoz, hogy belevágj a gondtalan, önfeledt játékba.

 

Asus TUF FX505DU: A nép kedvence

Igazi keménylegény az új TUF FX505DU, ami ékes példája annak, hogy bizony a mérnökök is szeretnek játszani. A gép több, apró részletén is látszik, hogy a készítők pontosan tudják, mire van a leginkább szüksége egy gamernek. A fém fedlap nem csupán jól mutat, masszív, és hihető, hogy évek múltán is egyben tartja a gépet. A vékonykávás kialakítás tetszetős (miközben a kamera nem költözött az alsó kávára!), a 15,6"-os, VA-paneles kijelző pedig nem csupán jó képminőséget nyújt, de a full HD-felbontáshoz 120 Hz-es frissítés is társul, hogy a kép ne essen szét a gyors játékok alatt sem.

Az új TUF FX505 azonban nem csak külsejével vonzza a gamereket, hanem a különleges belsővel is. Ugyanis ebben a nagyon barátságosan árazott gépben végre összejött az a két komponens, ami az asztali PC-ken már bizonyított és nagyon népszerű. A processzor egy erős, négymagos AMD Ryzen 7 3750H, a GPU pedig az új közönségkedvenc, a GeForce GTX 1660 Ti. A processzor valóban erős, olyannyira, hogy a mobil, 8. generációs Intel Core i7-ekkel is könnyedén felveszi a versenyt, miközben nem fogyaszt többet. A tesztjeink során az is kiderült, hogy a melegedés miatt sem kell aggódni: a hűtés kellőképpen hatékony, miközben az egész gép hűvös maradt. Nem melegedett a billentyűzet, vagy a csuklótámasz.

Ryzen 7 + GeForce GTX 1660 Ti egy gépben: ez az a házasság, amire vártunk!

 

Asus TUF FX705DY: Nagy és jól bírja

Attól, hogy notebookot választasz, még nem kell feltétlenül beérned 15 colos, kicsi kijelzővel. A TUF 705-ös gépnek egy 17 colos, nagy fényerejű, full HD kijelzője van, ahol az IPS panel ráadásul szép színeket és tökéletes betekintési szögeket garantál. A visszafogott külsejű, de hamisítatlan TUF gamer gépház nem hajlik, nem recseg, a kijelzőt pedig vékony káva veszi körül. A piros háttérvilágítású, kiemelt WASD-gombos billentyűzet és nagyméretű touchpad alatt egy négymagos AMD Ryzen 5 3550H processzor falja az adatokat egyszerre akár 8 szálon. A 8 GB RAM és a nagy tárhely ma már elengedhetetlen egy modern notebooknál, ahogy a gigabites LAN-ról és Wi-Fi ac vezérlőről sem kell lemondanod. A kijelzőt FreeSync adaptív vertikális szinkronizálással egy AMD Radeon RX 560X hajtja meg, amely 4 GB VRAM-mal is gazdálkodhat, a jó hangzást pedig a DTS Headphone: X technológia garantálja. A gép oldalán több USB port és HDMI várja a perifériákat és monitorokat. 

Pénztárcabarát gamer teljesítmény

A két új gép kicsit más-más felhasználásra készült, de mindkettőben közös a gaming-fókusz és az elérhető árcédula. A 17 colos TUF FX705DY a minden feladatra elegendő CPU mellett egy 720p/1080p-re elegendő GPU-t rejt, illetve minden olyan szükséges szolgáltatást, ami ma egy notebooktól elvárható. A kényelmes billentyűzet és a 17 colos kijelző munkához ideális, az akkumulátortesztünk pedig 5 órás, folyamatos terhelés melletti üzemidőt mutatott, vagyis egy 8 órás munkanapot átlagos terhelés mellett vígan elvisz az FX705DY.

A hűtés csendes, a dizájn menő, de nem tolakodó és a töltője sem elviselhetetlenül óriási. A PCMark10 4154 pontot hozott ki erre a gépre, a CineBench R15 pedig 724 pontot, amelyek kiváló eredmények egy ilyen árú PC-től. 1080p-ben, mindenhol maximális grafikai részletesség mellett tesztelve a Deus Ex: Mankind Divided 30 fps-sel futott, a Rise of the Tomb Raider 31 fps-sel, az Assassin's Creed: Origins 2936 pontot ért el és a Strange Brigade is átlagosan 36 fps-t mutatott. Ez átlagos játékra elegendő teljesítmény, ha pedig a 274 ezer forintos árat is hozzáveszed, igazán nem lehet ok a panaszra - főleg úgy, hogy ez már a Windows 10-es ár előre telepített Op. rendszerrel!

A házasság, amire vártunk

Ennél még izgalmasabban alakult a Ryzen 7+GeForce GTX 1660 Ti összeházasítása. A TUF FX505DU masszív keménylegény, a fémborítás sem hiányzik, pedig egy 340 ezer forintos, 2,3 kg-os gépről beszélünk. A PCMark10 NVMe SSD-vel 4511 pontot ért el, a CineBench R15 pedig 786 pontot mutatott. A terhelés melletti kb. 3 órás üzemidő átlagos, azonban a játékok alatti teljesítményre az "átlagos" szó nem megfelelő kifejezés. Már a Deus Ex: MK alatt is 67 fps-t préselt ki magából a gamer notebook, Unigine SuperPosition (1080p/Ex) alatt pedig már 3013 pontot ért el. A Rise of the Tomb Raider 78 fps-sel futott, az Assassin's Creed: Origins 6035 pontot mért, a Far Cry 5 átlagosan 68 fps-sel futott, a Strange Brigade pedig 89 fps-en tetőzött.

Ezek az értékek jól mutatják, hogy a TUF FX505DU nem holmi céllövöldés bóvli, amire a trükkös marketingesek rásütötték a "gaming" jelzőt. Ez a gép kívül és belül is gamer gép, annak ellenére, hogy nem kell érte csillagászati összeget fizetni - az általunk tesztelt konfiguráció 339 900 forintért vihető. Az AAA-játékok alatti stabil 60+ fps teljesítmény kiváló, de aki esportban gondolkodik, a 120 Hz-es kijelzőnek nagyon fog örülni és ezt a 100+ fps-s teljesítményt meg is fogja kapni a géptől az ilyen játékok alatt. A Ryzen 7 kitűnőre vizsgázott, a GeForce GTX 1660 Ti pedig az a GPU, ami végre válogatás nélkül minden játékot stabilan 60-120 fps-sel futtat maximális részletesség mellett.

Hamarosan részletesebb teszt is érkezik a PC Worldtől, nézzetek vissza később!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)