Hirdetés

Ezért van szükséged IPS monitorra

|

Manapság szinte etalonnak is nevezhetjük az IPS panelre építő monitorokat - mindez nem véletlen, a technológiának sok előnye van.

Hirdetés

Amikor elérkezik az idő a PC fejlesztésére, nem csak az asztali gép felújításában kell gondolkodnunk. Sokan ekkor döbbennek rá, hogy bizony egy új monitor is szükséges lesz a gamerkonfigurációhoz. Azonban a következő lépcső már sokkal nehezebb: milyen legyen a kijelző? 

Érdemes alaposan körbejárni a kérdést, elvégre a megjelenítőt sokat nézzük majd - ha pedig rosszul választunk, akkor nem csak a pénzünket fektetjük be helytelenül, de a szemeinknek is sok kellemetlen percet szerzünk. Annak érdekében, hogy a szemeink ne fáradjanak ki idő előtt, valamint mi is elégedettek legyünk a választással, szánjuk rá az időt a specifikációk alapos átböngészésére, és ne a legolcsóbb vagy legakciósabb képernyő mellett döntsünk. 

A legfontosabb tényező

Miközben sok tulajdonságot kell megvizsgálnunk a monitor kiválasztásakor, a legfontosabb kérdés talán az, hogy milyen panel rejtőzik benne. Az évek egyértelmű választ adtak: általánosságban - és játékos szemmel is - jobb, ha elkerüljük a TN és a VA paneleket, és IPS kijelzős monitort választunk. 

Az IPS panelek leginkább a színeiket és a betekintési szögeiket tekintve emelkednek ki a mezőnyből. Egy TN panel például mosottnak és unalmasnak hat ezek mellett. Az IPS technológia ezzel szemben remek és vibráló színeket garantál, túlzások nélkül. A betekintési szögek miatt soha nem kell aggódnunk, és ha teljesen fekete képpontokat nem is jelenít meg egy ilyen monitor, színtorzításoktól semmilyen körülmények között nem kell tartani. 

Az IPS monitorok megfelelően gyorsak akkor is, ha játékról van szó. Az elmosódásmentes és a tiszta kép garantálja, hogy a legjobb paneltechnológia nem hagy majd cserben minket. 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az újabb TN paneles, olcsóbb 4K-s monitorok is szóba jöhetnek-e. Bár ezek a TN panelek világában nagy fejlődést mutattak, az IPS-sel szembeni szakadék még mindig hatalmas. A 4K pedig nem feltétlen praktikus, elvégre jóval erősebb videokártyát igényel. Az élményen a 120 Hz-es képfrissítés és az NVIDIA G-Sync sem feltétlen segít.

A mára abszolút elérhető árkategóriában versenyző IPS kijelzők azonban olyan választást jelentenek, amely színek, betekintési szögek, képminőség és mozgóképminőség szempontjából is jócskán felülmúlja a riválisokat. Az IPS az egyre népszerűbb AMOLED-et is lekörözi sok szempontból:

a jobb színek, fényerő és válaszidő mellett intenzívebb fehér árnyalatokat, sokszor élesebb képet és jobb betekintési szögeket kínál. 

A konkrét példa

Az LG IPS monitorai mind rendelkeznek a fentebb említett élethű színekkel, színtorzulás nélküli, széles betekintési szögekkel, valamint csökkentett válaszidővel, ami az elmosódások minimalizálása miatt élénk képet ad - akciójátékok és RPG-k mellett sem fáj majd a szemünk. 

A 4K vadászata helyett pedig egy olyan tulajdonságot ajánlunk a játékosok figyelmébe, amely egyelőre sokkal kedvezőbb a gamerek számára: ez pedig a 21:9-es képátló. Az LG több olyan IPS monitort is kínál, amely többek között épp a 21:9-es képaránya miatt előnyös a játékosok számára. 

Az egyik slágertermék a már 50 000 forint táján vihető LG 25UM58-P. Ennyiért elképesztően jó választás a gyártó monitora, amely a játékokban rengeteg pluszt ad a 21:9-es arányával. Az IPS technológia emellett 99 százalék fölötti sRGB színtérlefedettséggel gondoskodik az eleven és valósághű, dinamikus képekről. 

A gamereket rengeteg extra funkció is segíti. Az input lag csökkentéséről gondoskodó Dynamic Action Sync mellett ott van például a Black Stabilizer, amely automatikusan érzékeli a kép legsötétebb részét, és világossá teszi azt annak érdekében, hogy megtaláljuk a rejtőzködő ellenfeleket. A fénygránát villanását ezzel szemben csökkenti, így az FPS-ekben nagyon hatékony segítség. A Game mód ráadásul az egyéni és az FPS beállítások mellett RTS módot is kínál, amely a választott játéktípusnak megfelelően optimalizálja a beállításokat. 

Az LG ebben a monitorában is bevetette az úgynevezett Flicker Safe technológiát, amely szinte teljes mértékben villódzásmentes képet garantálva gondoskodik arról, hogy a szemeink ne fáradjanak el idő előtt, és ne fejfájással álljunk fel a PC mellől. 

Az imént taglalt monitor egyébként 29 hüvelykes kiadásban is létezik, ha valaki nagyobb képre vágyna. Az LG 29UM58-P átlagosan 75 000 forinttól vihető haza. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)