Hirdetés

Hori Onyx teszt - ha a vezeték az ellenséged

|

Kipróbáltuk az első hivatalos, nem a Sony által gyártott vezeték nélküli PS4 kontrollert, de hagyott kívánnivalót maga után.

Hirdetés

Mikor valaki az előző generációban megkérdezte tőlem, szerintem az Xbox 360 vagy a PlayStation 3 kontrollere-e a jobb, azonnal rávágtam, hogy a 360-é. Sokkal jobban kézre állt, kényelmesebb volt fogni, jobban lehetett érezni, mennyire van meghúzva a ravasz, ami az autós játékoknál kiemelten fontos. Ezzel szemben a DualShock 3 pici volt, a domború analógjairól lecsúszott az ujjam, a ravaszok pedig túl rövid utat tettek meg ahhoz, hogy igazán érezni lehessen, mennyire nyomjuk be őket.

Most viszont nem tudnék egyértelműen dönteni a One kontrollere és a DualShock 4 között. A PS4-es kar már sokkal jobban kézre áll, javítottak a ravaszokon, és az olyan extra funkciók, mint a light bar és a beépített hangszóró sok játékban javítanak az élményen. A One kontrollere vaskosabb lett a 360-asnál, mely által még jobban illeszkedik a tenyerembe, a külön rezgő ravaszok meg a versenyjátékokban kincset érnek. Persze elképzelhető, hogy valakinek egyik vagy másik, esetleg egyik sem jön be igazán. Bár nem túl nagy a választék, szerencsére lehet találni pár alternatívát. A Hori az egyik legszorgosabb külsős gyártó, mindkét konzolhoz (és egyébként a Switchhez is) kínál saját kontrollert, a PS4-hez olyat is, aminek egyik analógja a One-os elrendezés szerint nem a másik analóggal, hanem az előlapi gombokkal van egy vonalban. Kipróbáltuk az Onyxot, de nem vagyunk teljesen elragadtatva.

Hirdetés

A kontroller egy csinos dobozban kapott helyet, melyben mellette egyébként csak egy kézikönyv található; kábel nincs. Vezeték nélküli, 2.4 GHz-en, bluetooth-szal csatlakozik, micro-USB-vel tölthető, ami azért minden valamire való háztartásban megtalálható. A párosítás egy kicsit trükkösebb annál, hogy csak rádugjuk a konzolra, és megnyomjuk a PS-gombot (ahogy az a DualShock 4-gyel működik). Az Onyxot úgy kell hozzárendelni a PS4-hez, hogy öt másodpercig nyomva tartjuk a Share és a PS gombot egyszerre, majd a konzol beállításaiban, a Bluetooth eszközöknél kikeressük. Szerencsére ezt követően tökéletesen működik, ennyi kellemetlenség belefér.

Az eszköz maga keskenyebb, de kövérebb a DualShock 4-nél (leginkább a Nintendo Switch Pro kontrolleréhez hasonlít, ha ez valakinek segít elképzelni), viszont a markolat kényelmetlenül kicsi. Nehezen tudtam megszokni, hogy nem tölti ki a tenyerem, gyakorlatilag csak három-három ujjam ér hozzá. Az egész műanyagból van, a fogói textúrázottak, így legalább nem csúsznak. A touchpad nagyon érzékeny és puha, nem ad kattanó hangot lenyomásnál, mocorog is egy kicsit. Mikor az Options gombot kerestem, többször előfordult, hogy véletlenül megnyomtam. Az Options és a Share gomb bekerült a touchpad alá, előbbit a jobb analóg miatt is nehézkes elérni. Dizájn tekintetében leginkább az zavar, hogy az LT és RT gombok (avagy a ravaszok) nagyon picik, rövid utat tesznek meg, és folytonosság helyett inkább úgy éreztem, mintha három fokozat lenne. Az Onyxon egyébként sem light bar, sem hangszóró nincs, kimaradt belőle a mozgásérzékelés, sőt, a jack bemenet is - a fényt egy apró led adja a D-pad és a jobb analóg között.

A kontroller legvonzóbb tulajdonsága, hogy az analógok nem egymás mellett helyezkednek el, ahogy a DualShock 4 esetében, hanem egymáshoz képest átlósan, ahogy az Xbox One-nál, de ez valószínűleg csak azoknak fontos, akik évekig xboxosok voltak, és az istenért nem tudják megszokni a PS4 alap kontrollerét. Ez szubjektív és a kézmérettől is függ, de a bal analóg kerülhetett volna pár centivel beljebb (vagy növelhették volna a fogó méretét, ahogy azt említettem), a One kontrollerén sokkal kényelmesebb az elhelyezkedése. Az analógok homorúak, de olcsó, tapintásukból ítélve hamar kopó gumiborítást kaptak, ami semennyi tapadást nem biztosít, még a nem izzadt ujjaim is lecsúsztak róluk. 

Az üzemidejével legalább nincs baj, az ígért átlag 6 órát simán tartja, és 2 óra alatt valóban feltölt.

Aki pont egy olyan kontrollert keres PS4-hez, amilyen az Xbox One-é, és gyűlöli a vezetéket, valamint nem akar sokat fizetni, annak a Hori Onyx egy kompromisszumos opció lehet. Nem olyan kényelmes, nem olyan az anyagminőség sem, és hiányzik róla a jack, viszont legalább a bal analóg és a D-pad helyet cserélt. Ha valakinek ez nagyon fontos, lelke rajta, de lesz még jobb, hasonló kontroller a piacon, és nem biztos, hogy 16990 forintért érdemes bevállalni. Ha tényleg csak a gombelrendezés fontos, inkább nézzetek rá a drágább, de kényelmesebb, tartósabb Nacon Revolution Próra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)