Hirdetés

Meglepő alapanyagból készülnek a Microsoft környezetkímélő Xbox-kontrollerei

|

Az újdonság az április 22-re eső Föld napja alkalmából érkezik.

Hirdetés

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy új, fenntartható anyagokból készülő kontrollereket dob piacra az Xbox konzolokhoz. Ez a lépés a Föld napjával összefüggésben álló promóciós húzás.

Az Xbox Remix Special Edition vezeték nélküli eszközök alapanyagát régebbi kontrollerek, autók fényszóróját borító műanyaglapok és ledarált CD-lemezek alkotják. Ennek köszönhetően minden egyes új kontroller egyedi külsőt kap, mivel mindegyikben máshogy oszlanak majd el a különböző színű műanyagok. Bár speciális funkciót nem kapnak, a "fenntartható" kontrollerek lehetővé teszik, hogy a játékosok így fejezzék ki a környezetkímélő gyártással kapcsolatos szimpátiájukat.

Hirdetés

Ma már közismert, hogy a műanyaghulladék mekkora problémát okoz az emberiségnek, ráadásul az újrahasznosítással is komoly problémák vannak: a megtermelt műanyagnak csak egy rendkívül csekély hányadát forgatják vissza a gyártásba, a többi jellemzően szeméttelepekre, vagy a tengerekbe, óceánokba kerülve károsítja az élővilágot.

A Microsoft ezzel próbálja valamelyest csökkenteni a felhasznált új műanyag mennyiségét. A Remix Special Edition kontrollerekben ugyanis az alapanyagok harmadát váltja ki az újrahasznosított hulladék. A Microsoft szerint az így készült eszközök ugyanolyan tartósak és ugyanolyan teljesítményt tesznek lehetővé, mint a hagyományos változatok.

Az Xbox Remix Special Edition kontrollerek a Föld sokszínűsége előtt tisztelegnek (Fotó: Microsoft)
Az Xbox Remix Special Edition kontrollerek a Föld sokszínűsége előtt tisztelegnek (Fotó: Microsoft)

A cég szerint a különleges kontrollereken úgynevezett topografikus textúramintákat is kialakítottak, a különböző gombok, ravaszok, illetve a fogantyúk felületén, amellyel a Föld változatos tájai előtt tisztelegnek. Ebből csak kevés látszik a promóciós fotókon, azonban jól láthatóak a kontroller felső borításán vagy például a D-paden látható zöld színek, amelyeket különféle mohák ihlettek. A Microsoft szeretné visszaszorítani az egyszer használatos ceruzaelemek alkalmazását is, ezért a kontrollerekhez újratölthető akkumulátorokat is adnak.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A szándék nemes, ennek ellenére többen a greenwashing nyomait vélték felfedezni az akcióban. A Microsoft ezért hangsúlyozta, hogy az Xboxnak nemrég tovább fejlesztették az energiatakarékos üzemmódját, de arra is rámutattak, hogy szeretnék a konzol gyártását és használatát legkésőbb 2030-ra karbonnegatívvá tenni, emellett úgynevezett vízpozitív működést is szeretnének, ami nem, hogy nem pazarolja az értékes ivóvizet, de lehetővé teszi annak fenntartható előállítását is. Emellett, az évtized végére a konzol gyártásánál bevezetnék a zero waste megoldásokat, azaz, hulladékmentessé tennék az Xboxok előállítását.

Az Xbox Remix Special Edition kontrollerekért 33 990 forintot kérnek. A kontrollerek április 18-tól lesznek elérhetőek, addig csak előrendelni lehet őket.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)