Hirdetés

Mennyivel lehet olcsóbb a PlayStation 5 Digital, mint a lemezmeghajtós kiadás?

|

A PlayStation 5 megjelenésekor jobban járhatunk a lemezolvasó nélküli változattal, de vajon hosszú távon is ez lesz a pénztárcabarát megoldás?

Hirdetés

A csütörtöki PlayStation 5 bemutató egyik nagy bejelentése volt, hogy a Sony újgenerációs konzoljából két változat érkezik a megjelenéskor, a standard verzió mellett egy lemezmeghajtó nélküli kiadás, a PS5 Digital is piacra kerül. A komponens kihagyása miatt minden bizonnyal ez lesz az olcsóbb kiadás, de vajon mennyit is spórolhatunk, ha lemondunk a Blu-Ray lejátszóról?

Hirdetés

Jó összehasonlítási alapot jelenthet, hogy a PS5-ben egy 4K-s Blu-Ray lejátszó kap majd helyet, hasonlóan az Xbox One S-hez, amiből tavaly tavasszal megjelent egy lemezolvasó nélküli változat, az Xbox One S All-Digital. A magyar piacon nagyjából 80 ezer forintos áron mutatkozott be a lemezes játékokat mellőző változat, míg ekkor a normál Xbox One S gépcsomagok (nem akciós) ára 105 ezer forint körül volt, így nem elképzelhetetlen, hogy hasonló, 20-25 ezer forintos különbség lesz a normál PS5 és a PlayStation 5 Digital ára között.

Mivel a Sony nem árulta el csütörtökön, mennyibe kerülnek majd a gépek és az Amazon által kiírt árcédula sem volt valódi, továbbra is csak találgatni tudunk, mekkora összeghez képest spórolhatunk a Digital verziót választva. Ennek kapcsán támaszkodhatunk például a Bloomberg korábbi becslésére. A lapnál korábban úgy számoltak, hogy egy PlayStation 5 legyártása nagyjából 450 dollárba fog kerülni, ami alapján 500 és 550 dollár között alakulhat a végleges árcédula az USA-ban (összehasonlításként a PS4-et nagyjából 380 dollárért készítette el és 400-ért adta a Sony a megjelenéskor). Ebből kiindulva itthon várhatóan 170 ezer forint feletti kiadásra számíthatunk egy PS5 vásárlásakor, így jól jöhet majd, hogy megspórolhatjuk a lemezolvasó által jelentett plusz költséget.

Hosszú távon viszont kétséges, melyik változattal járunk jobban: az utóbbi években a konzolos digitális áruházakban is egyre gyakoribbak a komoly leárazások, viszont ha a kiadó kifelejt egy-egy játékot az akciózásból, könnyen előfordulhat, hogy lemezes verziót jóval olcsóbban találunk. A használt játékok piaca pedig további segítséget nyújthat abban, hogy hosszú távon ledolgozzuk a két PS5 ára közötti különbséget.

Ti melyik verziót választjátok majd?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)