Hirdetés

Videokártyát keresel? Segítünk!

|

Könnyed hétvégi lövöldözés, vagy bámulatos grafika 120 fps-sel, 4K-ban? Mindenre megvan a megfelelő videokártya, de a választás nem mindig olyan egyszerű - ebben segítünk.

Hirdetés

Egyre többen vallják, hogy a processzorok szerepe egyre kevésbé fontos egy gamer PC-ben, pontosabban a grafikus chip legalább olyan kulcsfontosságú komponens, mint a központi egység. Ez nem véletlen, a GPU-kra hárul a legtöbb feladat, amint játékot indítunk, de egyre több felhasználói program, sőt, ma már az operációs rendszerek is profitálnak abból, ha nem csupán a CPU-val kell elvégeztetniük a munkát. Cikkünkben végignyargalunk a kategóriákon egészen alulról indulva és megmutatjuk, mennyi pénzért milyen kártyára érdemes benevezni, ha játszani szeretnénk.

Hirdetés

Irodából a játékok világába

Kezdjük a legelején: szép, új, halk és kellően erős irodai, otthoni mindenes PC-nk előtt gubbasztunk, de már láttunk minden weboldalt, végeztünk a munkával és a tanulással, csak éppen a pasziánszhoz nincsen kedvünk. Ha valaki ilyenkor szeretné nagyon-nagyon elrontani a kedvét és sötéten látni a világot, indítson el egy 3D-s játékot ezen a gépen: garantáljuk, hogy az integrált grafikus vezérlő szenvedése zokogást vált majd ki a legkeményebb férfiból is. Nincs mit tenni hát, kell egy videokártya.

Persze sokat költeni nem szeretnénk, nincsenek irreális elvárásaink sem és nem a Master Race 120+ fps táborába szeretnénk belépni egyetlen ugrással. Az alacsony ár mellett persze vannak dolgok, amikből nem érdemes lejjebb adni. Ilyen a kiváló támogatás, a fejlett chip, az elegendő video memória, a kicsi méret, az alacsony fogyasztás és az elenyésző vagy nem is létező zajszint. Az első megálló a GT 1030-as kártyák családja legyen, itt kevés pénzből kapunk olyan VGA-t, ahol nem érhet minket csalódás, maximum kellemes.

A GT 1030-as GeForce fejlett, Pascal-alapú GPU-ra épül és akár 1500 MHz-es órajelen is képes üzemelni. A DirectX 12 és Vulkan támogatás mellett talán az egyik legfontosabb, hogy a modern chip nagyon keveset fogyaszt, így az MSI-nek sikerült olyan GT 1030-as kártyát készítenie, amely nem igényel extra kiegészítő tápcsatlakozót. Ez azt jelenti, hogy az MSI GT 1030-as videokártyák már gyengébb, 300-400 wattos tápegységgel is tökéletesen működnek, nem kell régi tápegységünket cserélnünk. A másik jó hír, hogy az alacsony fogyasztás mellett a hőtermelés is elhanyagolható, így az MSI mérnökeinek sikerült teljesen passzív bordával megoldaniuk a kártya hűtését. Ez azt jelenti, hogy a zajszint kereken 0 dB, a kártyán nincsen mozgó alkatrész.

És ha már modern, nem maradt le a digitális monitorkimenet, a több kijelző kezelése és a videolejátszás hardveres gyorsítása sem. Az MSI többféle GT 1030-at kínál, így például egészen lapos, Low Profile kialakítású modelleket is, sőt, ventilátoros példányt is elérünk (ilyen az Aero széria), ha rosszul szellőző házba szeretnénk beszerelni. Fontos még kiemelni, hogy miközben az ár nagyon barátságos, egy kis gyári órajeltuningot is kapunk az MSI-től, hogy egy kicsit még gyorsabban futhassanak a játékaink.

A GT 1030-cal már nekiindulhatunk a csatamezőnek, akár az újabb játékok is szépen fognak futni, az ideális beállításokban pedig segít a GeForce Experience program, ami ingyenes és nagyon hasznos.

Komoly, de takarékos játékos

A GT 1030 egy nagy ajándék a játszani vágyó PC tulajok számára, de miután belekóstoltunk a PC-s játékvilágba, nem csoda, ha szeretnénk feljebb lépni. Itt már full HD-felbontás és közepesnél jobb, akár maximális részletesség az elvárás, miközben nem akarunk a 30 képkocka/másodperc alá sem beesni, nehogy akadozni kezdjen legújabb játékunk.

Az MSI-nek kereken 28 válasza van erre az igényre, így mindenki megtalálhatja a számára ideális videokártyát. A sor a Low Profile, kiegészítő tápcsatlakozót mellőző modelltől indul, amelyet mérete ellenére nem szabad lenézni: ez a kártya bizony igazi gamer modell. A két ventilátor szépen és csendben dolgozik, a Pascal chip pedig 640 shaderrel várja, hogy megizzasszák a játékok. A fejlett GPU már támogat olyan extra szolgáltatásokat, mint például a G-Sync, az MSI pedig a profi hűtés mellett figyelt a megépítésre is, így Military Class 4-es komponenseket használt, hogy sok-sok évig hű társunk legyen mindegyik MSI GTX 1050 videokártya.

Hiába léptünk fel a belépőszintről a középkategória aljába, még nem feltétlenül kell óriási méretű kártyákban gondolkodnunk. Az MSI ITX házakba készült, kifejezetten rövid modelleket is tervezett, ahol egy darab, nagyméretű és csendes ventilátor tartja hűvösen a kártyát. És ha már ilyen takarékos a GPU, egy kis gyári tuningot is pakoltak rá, hogy mindjárt az elejétől fogva a megcélzott teljesítménynél kicsit többet kapjunk.

Ugyan mindössze két betű a "Ti", mégis rengeteget számít, ha éppen eggyel nagyobb részletességre szeretnénk kapcsolni a legújabb játékok alatt. A GTX 1050 Ti ugyanis a középkategória egyik főszereplője: elérhető áron kínál tekintélyes teljesítményt. 768 CUDA shader várja, hogy végre maga alá gyűrhesse a pixeleket, ráadásul a GTX 1050 Ti-ken már 4 GB VRAM-ot használnak, így mindennek van hely bőségesen.

Az MSI Aero szériájában több ilyen videokártyát is találunk, valamint itt már a Gaming verziót is választhatjuk. Utóbbinál piros-fekete, kétventilátoros óriáshűtést és agresszív gyári tuningot kapunk - még mindig elérhetően alacsony áron. Érdemes a gyönyörűszép, világítással feldobott kártya beszerelését követően mindjárt telepíteni a hozzá készült applikációt is, így felkapcsolhatunk OC-módba, ahol a legjobb órajeleket kapjunk a grafikus chipet és a fedélzeti memóriát illetően egyaránt. Nem kell aggódni ilyenkor sem, hogy zajossá válik a gépünk, a TORX ventilátorok szuper munkát végeznek a TWIN FROZR VI hűtésen. Nagyon hasznos extra, hogy terhelés nélkül, például munka vagy tanulás közben a GPU energiatakarékos állapotba lép és ilyenkor ezek a ventilátorok le is állnak, így a zajszint 0-ra zuhan.

Gamernek lenni jó

Ezzel el is értünk a komoly kártyákig, amikről hallva mindenki elismerően bólint, hogy itt bizony sebességgondok miatt nem szívjuk majd a fogunkat. Az AMD istállójából érkezett Radeon RX570 nagyon jól sikerült kártya és full HD felbontásban minden játék repül rajta. Ha mégis inkább a GeForce-ok felé húz a szívünk, többféle megoldás közül választhatunk. Ha fontos az elérhető ár, a 3 GB-os GTX 1060-as modelleket vizsgáljuk meg közelebbről. Ezek 1152 CUDA shaderrel és effektív 8 GHz-en járatott memóriával minden mai játékot képesek akár 60 fps-sel futtatni, miközben beérik egyetlen kiegészítő tápcsatlakozóval és egy szerényebb méretű, csendes hűtéssel is. Nem is csoda, hogy az Aero szériában ITX modellt is találunk, sőt, a gyári tuningról ezúttal sem kell lemondanunk.

A 6 GB-os GTX 1060 már többet kínál minden téren. Itt az Aero mellett Gaming és Armor változatokat is találunk az MSI kínálatában, ezek pedig az 1280 shaderükkel akár full HD felbontás felett is erőteljesek. A hőcsövekkel megtűzdelt, csendes hűtésű MSI GTX 1060 6 GB modelleken értelemszerűen 6 GB fedélzeti memória található, így már VR-ra is bevethetjük, sőt, a legtöbb normál játéknál azt fogjuk tapasztalni, hogy a sebesség nemhogy 30, de 60 fps alá sem nagyon esik be - egyszerűen minden száguld, akár speciális effektekkel, akár élsimítással. 

Mesterfokozat

És végül itt vannak a csúcsmodellek, ahol a szaggatás, mint fogalom nem ismert, ahol nincs olyan, hogy kevés a memória és ahol a játékok kinézetének beállítása a legegyszerűbb: minden csúszkát maximumra kell tolni. A beugró ezúttal a Radeon RX 580 és a GTX 1070 Armor szériás MSI kártyák, továbbra is csendes, nagyméretű hűtőkkel, illetve az MSI egyedi Vega 56 kártyája, amely a saját HBM2 memóriájával bámulatosan jó teljesítményre képes a legújabb, modern motorokra épülő játékok alatt. A GTX 1070-ek világában is köszönthetjük a TWIN FROZR VI hűtési rendszert, amelyről az RGB-LED-világítás sem maradt le - ezt egy programmal aprólékosan beállíthatjuk, hogy passzoljon gamer PC-nk látványához. A nagy kártyákhoz már jól jön a fém hátlap is, amely egyrészt védi a nyáklapot, másrészt segít a hőt hatékonyan elvezetni.

A jéghegy csúcsához érve egy Vega 64-négyesfogat köszön vissza ránk az MSI tálalásában csendes hűtéssel és némi gyári tuninggal. A fő ragadozó pedig a GeForce GTX 1080 Ti, ahol az MSI mérnökei minden tudásukat beleadva többféle modellt is megálmodtak. A Trio speciális Gaming-széria, melynél három ventilátor dolgozik szinkronban egymással, hogy csendes üzem mellett is hideg maradjon a bivalyerős GPU. A GTX 1080 Ti-t a 11 GB memóriájával a VR mellett már 4K-ra is bevethetjük, méghozzá PC-s 4K-ra, ami azt jelenti, hogy az ultra HD felbontás ellenére is megkapjuk a minimum 60 fps-t maximális részletesség mellett - lenyűgöző látvány. Persze itt is kapóra jön a tuning, amit az Afterburner programmal maximálisan támogat az MSI, de azért lustábbaknak jó hír, hogy gyári órajelemelést is kapunk. A Lightning Z-ről is érdemes megemlékezni, különösen most, hogy a tuning szóba került, ugyanis ez az óriási kártya válogatott, és kifejezetten tuningolásra született.

A Gaming és a Trio mellett a Sea Hawk az igazán csúcskártya az MSI kínálatában. A GTX 1080 Ti modellt itt ugyanis egy vízhűtő és léghűtő hibrid rendszer tartja hidegen, ezáltal a gyári tuning is kellően agresszív lehet, miközben a VGA hűtőbordája nem nőtt túlzottan nagyra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)