Hirdetés

Végleg leállt a PlayStation Vita gyártása

|

Több mint hét évvel a megjelenését követően Japánban sem készül már több példány a Sony hordozható konzoljából.

Hirdetés

A cég tavalyi bejelentésének megfelelően a Sony idén végleg leállította a PlayStation Vita gyártását a kézikonzol utolsó menedékének számító Japánban is. A platformgazda hivatalos oldalán az utolsó két, gyártásban lévő változat terméklapjára is kiírták, hogy nem készülnek további példányok, így lezárult az eszköz több mint hétéves karrierje.

Hirdetés

A Sony még a 2011-es E3-on leplezte le a PSP utódját, ami végül 2011 decemberében került a japán üzletek polcaira, míg a nyugati vásárlóknak 2012 februárjáig kellett rá várniuk. Ugyan az első benyomások kiválóak voltak a konzolról, ami hardveres teljesítményben elméletileg a PS3 képességeit is megközelíthette volna (gyakorlatban az üzemidő és a hűtés miatt alaposan vissza kellett fogni), így egy hordozható platformhoz képest lenyűgöző látványvilágot biztosított.

Ám a kezdeti sikerek ellenére hamar visszaestek mind a konzol, mind a rá kiadott játékok eladásai, ami egy öngerjesztő folyamatot indított útjára. A nagyobb kiadók - köztük a platformgazda Sony is - sorra pártoltak el a Vitától a várakozáson aluli játékeladások miatt, és mivel hamar megszakadt a hordozható PlayStationre érkező a nagy költségvetésű játékok sora, a gamerek sem vásároltak nagy számban az olcsónak semmiképp sem számító gépből.

Ezzel együtt több neves PS Franchise is ellátogatott a platformra, a Killzone, az Uncharted és a Wipeout mellett egy LittleBigPlanet változat is készült kifejezetten a PlayStation Vita felhasználóknak. Továbbá a játékfelhozatalból érdemes még kiemelni a Gravity Rusht és a Tearawayt is, amik PS Vita-exkluzív címként kezdték, ám a Sony érdemesnek tartotta őket, hogy később PS4-re is megrendeljenek belőlük egy-egy portot. Ez viszont nem arról szólt, hogy a gyártó ismét felhívja a figyelmet a Vitára, hanem 2013 végére teljesen a jelenlegi generációs otthoni PlayStation támogatására koncentrált a Sony, többé-kevésbé magára hagyva a hordozható kistestvért.

Az elkövetkező években még a nyugati indie-fejlesztők elkészítették több kiváló játék PS Vita portját, illetve a kisebb japán fejlesztők is több, kis címet jelentettek meg a platformon, de a Vita körül mára végleg elfogyott a levegő. Így nem túl meglepő, hogy március 1-jén hivatalosan is leállt a konzol gyártása, sőt, mostantól fogva a PlayStation Plus szolgáltatásban kiadott ingyenes játékok között sem lesznek Vita-címek. A Sony pedig egyelőre úgy tudjuk, nem tervezi újabb hordozható konzol elkészítését, elsősorban arra hivatkozva, hogy a mobilos játékok átvették az ilyen gépek helyét.

Nektek mi a legkedvesebb emléketek a Vitával kapcsolatban?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)