Hirdetés

Új konzolt kaptál karácsonyra? Ezek legyenek az első lépéseid

|

Segítünk, mire kell majd mindenféleképpen odafigyelned, miután feltépted a PS5 vagy Xbox Series X dobozát.

Hirdetés

Két év alatt jelentősen könnyebbé vált az új generációs konzolok beszerzése, miután mind a Sony, mind a Microsoft fokozta a gyártást, és igyekezett előbb a Black Fridayhez, majd a karácsonyi ünnepekhez közeledvén akkora készletet felhalmozni, amit nem lehet félóra alatt elkapkodni. Ennélfogva talán most még nagyobb az esély, hogy a karácsonyfa alatt lapuló ajándékcsomagok valamelyike egy PlayStation 5-öt vagy egy Xbox Series X-et, esetleg egy Xbox Series S-t rejt.

Bízunk benne, hogy szép számmal üdvözülhetünk új konzoltulajdonosokat körünkben, nekik szeretnénk segíteni a gépek legelső beüzemelésében. Ebben a cikkben tehát azt fogjuk átvenni, mire kell odafigyelni, amikor munkára fogjátok a frissen kicsomagolt konzolt.

Hirdetés

Xbox Series X|S

1. Használjatok megfelelő HDMI kábelt

Első körben az Xbox Series X és Series S konzolokról mesélünk nektek. Az Xbox Series X esetén lesz kifejezetten fontos, hogy a gyári kábelt használjátok, vagy pedig egy mindenképpen "Ultra High Speed HDMI Cable" feliratú verziót keressetek elő, mivel csak ez lesz teljes mértékben kompatibilis a HDMI 2.1-es csatlakozókkal. Amennyiben rendelkeztek megfelelő tévével, és akár 4K-s felbontás melletti 120fps-es képfrissítésre vágytok (amire egyre több játék képes), akkor HDMI 2.1 nélkül semmire sem fogtok menni. Series S konzol esetében, vagy amennyiben tökéletesen elégedettek vagytok 60fps-sel 4K mellett, nem lesz ilyen gondod. 

2. Ha akarjátok, állítsátok be a magyar nyelvet

Ha angol helyett ti inkább magyarul szeretnétek olvasni a menüfeliratokat, akkor ennek sincs a világon semmi akadálya. A Settings - System - Language and location, avagy magyarul Beállítások - Rendszer - Nyelv és tartózkodási hely úton juthattok el kifejezetten ahhoz a menüponthoz, ahol ezt megtehetitek. Külön be tudod állítani konzolotok nyelvét és régióját - utóbbi arra vonatkozik, hogy például melyik ország digitális piacterén vásárolhattok, szóval ezt mindenképp hagyjátok Magyarországon. 

3. Szabjátok testre a Home menüt és a Guide-ot

A Home screenen, vagyis azon a felületen, amit bekapcsolás után egyből megláttok a konzolodon, és ahol navigálhattok különféle játékaitok és alkalmazásaitok között, mindösszesen kontrolleretek View gombját kell megnyomnotok (ez az Xbox jel melletti bal gomb, amin két kis négyszög látható), és már indulhat is a testreszabott felhasználói élmény. A képernyő bármelyik elemét áthelyezhetitek, vagy akár törölhetitek is, így biztosíthatjátok magatoknak, hogy kedvenceitek egyetlen gombnyomásra legyenek tőletek. A Kezdőlap testreszabása menüpontban a konzolotok háttérképét és a témák színét is beállíthatjátok, sőt immár dinamikus háttérkép is választható. 

Érdemes némi figyelmet szentelni a Guide-nak is. Ez a menü akkor ugrik fel, mikor megnyomjátok az Xbox gombot a kontrolleren. Ennek utolsó menüfülére ellapozva Az útmutató testreszabása opciónál beállíthatjátok, milyen lehetőségeket kínáljon itt fel azonnal Series konzol. 

4. Állítsátok be, hogyan mentsen le videókat és képet a konzol

Az Xbox Series konzolok új kontrollerén egy nagyon fontos változás azonnal szembetűnik az előző, One-os perifériákhoz képest: megjelent rajta egy ovális, dedikált Share, más néven Megosztás gomb. A Beállítások - Beállítások - Rögzítés és megosztás menüsoron keresztül eljuthattok ennek beállításaihoz is. Alapbeállítások szerint a konzol 45 másodperces etapokat rögzít 1080p SDR felbontás mellett, melyeket a belső SSD-n tárol el.

A Share, avagy Megosztás gombra kiosztható a screenshot-készítés feladata, a "Tevékenység rögzítése" opció (itt az előző pár másodpercet, maximum ugyebár 45-öt rögzít a konzol), vagy akár egy hosszabb felvétel elindítása és leállítása is - utóbbihoz erősen javasolt egy külső tároló használata.

5. Rendeljétek hozzá a kontrollereteket a profilotokhoz

A Beállítások - Profil - Bejelentkezés, biztonság és hozzáférési kulcs útvonalon fogtok eljutni egy másik nagyon hasznos lehetőség beállításához. Itt az "Ez a kontroller bejelentkezik" opciót kell keresni, és máris hozzá tudjátok párosítani saját Xbox profilotokat a kontrolleretekhez. Ez azért nagyon hasznos, mert innentől fogva, ha ezzel a kontrollerrel indítjátok el a konzolt, akkor az automatikusan be fog lépni a profilotokba, és már egyből így áll fel az egész rendszer. 

Ha teljes körű képet akartok kapni az Xbox Series X és Series S konzolokról, akkor érdemes lehet megnézni a róluk készített videotesztünket is.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

PlayStation 5

1. Itt se feledkezzetek el a jó HDMI kábelről 

Most pedig épp itt az ideje rátérni a PlayStation 5 üzembe helyezésére, testreszabására. Értelemszerűen a PlayStation 5 esetében is adott a HDMI 2.1-es csatlakozókban rejlő összes kunszt kiaknázásának lehetősége, így a dobozban található kábel, vagy egy másik Ultra High Speed HDMI verzió használata kötelező az áhított 120 fps elérésének érdekében. Ha a PS5 mondjuk egy PlayStation 4 helyére kerül be a tévé alá, akkor ne felejtsétek el a kábelt is cserélni, az előző generációs konzol bizony még nem ilyen változattal érkezett. 

2. Itt sem kell lemondanotok a magyar nyelvről

Ha épp úgy tartja kedvetek akkor természetesen a PlayStation 5 konzolok nyelvét is át tudjátok állítani angolról magyarra. Ezt a lehetőséget a System, vagyis Rendszer menüpont harmadik almenüjében, a Language, azaz Nyelv szekciónál találjátok meg. Külön lehet állítani a Console Language, tehát Konzol nyelve és az Input Language, vagyis Beviteli nyelv opciókat. Előbbi értelemszerűen magának a PS5-nek, gyakorlatilag a konzol dashboardjának a nyelvét változtatja meg, míg az utóbbi a beviteli nyelvet állítja át - vagyis azt, amin írni fogtok. 

3. Zsebeljétek be a PlayStation Plus Collection játékait

Akkor sem szabad elkenődni, ha esetleg "csak" egy PlayStation 5-öt találtatok a karácsonyfa alatt (bár ki tudna ilyenkor elkenődni egyáltalán?), és nem sorakoztak mellette a játékok. A PlayStation Plus előfizetők ugyanis azon nyomban megkapják a PlayStation Plus Collection nevezetű gyűjteményt, melyben temérdek belső fejlesztésű és third party PS4 játék helyet kapott, tényleg a generáció legjobbjairól beszélünk. Ezeket a címeket ingyenesen eléritek PS5-ön mindaddig, amíg PS Plus előfizetésetek aktív marad.

A teljes lista a következő:

  • Bloodborne
  • Days Gone
  • Detroit: Become Human
  • God of War
  • Infamous Second Son
  • Ratchet and Clank
  • The Last Guardian
  • The Last of Us Remastered
  • Until Dawn
  • Uncharted 4: A Thief's End
  • Batman: Arkham Knight
  • Battlefield 1
  • Call of Duty: Black Ops 3 - Zombie Chronicles Edition
  • Crash Bandicoot N. Sane Edition
  • Fallout 4
  • Final Fantasy 15 Royal Edition
  • Monster Hunter World
  • Mortal Kombat 10
  • Persona 5
  • Resident Evil 7

A PS Plust egyébként is érdemes aktiválni, mivel egyrészt havonta új ingyen játékokat kapsz így, másfelől pedig ez nélkülözhetetlen az online multiplayerhez. A szolgáltatás idén nyáron háromlépcsőssé bővült, ami azt jelenti, hogy az Essential alapcsomag mellé bejött még a Game Passhez hasonló játékkatalógust kínáló Extra, valamint az utóbbit klasszikus címekkel megfejelő Premium verzió is.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Astro's Playroom képében egy igazán cuki, ingyenes platformer is vár téged, amiért egyetlen fillért sem kell fizetned, ugyanakkor a játék remekül prezentálja új, DualSense kontrollered ügyes trükkjeit.

4. Állítsátok be a 3D-s hangzást

Megfelelő fejhallgató, mondjuk egy Pulse 3D birtokában semmiképpen sem akartok majd lemaradni erről a funkcióról. Kicsit trükkös azonban a beállítása, így nem árt biztosra menni, és leellenőrizni, minden rendben van-e. Ehhez a menükben a Beállítások - Hang - Audiokimenet útvonalat kell bejárnotok. Itt alapesetben könnyen lehet, hogy el sem éritek a fejhallgató beállításait, ezért az Kimeneti eszközt mindenképp át kell állítani HDMI-ről a Fejhallgató opcióra. Ha ez megvan, akkor már csak annyi a dolgotok, hogy 3D hangzás szekciónál engedélyezés állapotba pöccintsétek a csúszkát. 

5. Szabjátok testre a Create gombot 

A Beállítások menü Képkockák és  műsorterjesztések pontjában nyílik lehetőség arra, hogy megszabjátok, a DualSense kontrolleren található Create, avagy Létrehozás gomb megnyomása után mi történjen. Beállítható, hogy ekkor egy screenshot készüljön, vagy épp egy videó felvétele induljon el, illetve az is, hogy milyen időtartamban rögzítse a konzol a játékmenetet. Ez maximálisan egy óra lehet, ami azért nem kevés idő. 

6. Takarékoskodjatok a kontrolleretek kapacitásával

Ha pedig már úgyis a menüben turkáltok, akkor a Rendszer - Energiatakarékosság - Idő beállítása, mielőtt a PS5 pihenő üzemmódba lép útvonalra is szakítsatok némi időt. Amennyiben ugyanis ide is eljutottatok a PS5 menürendszerében, akkor be tudjátok állítani, milyen időtartam után kapcsoljon ki magától a DualSense kontroller. 10, 30 és 60 perces opciók közül lehet válogatni. 

Az Xbox Series X és S, valamint a PlayStation 5 első évének nagy tanulságairól készítettünk egy külön anyagot, erre is bátran nézzetek rá:

Ha van még bármi tipp, tapasztalat, amit megosztanátok velünk és egymással az új konzolok kapcsán, akkor kommentben jöhet minden érdekesség.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)