Hirdetés

10 éves a Fallout 3, 10 érdekességgel ünneplünk

|

Bizony, már egy évtized eltelt azóta, hogy először élhettük át a Bethesda tolmácsolásában a poszt-apokaliptikus kalandokat.

Hirdetés

Ma ünnepli a tízedik évfordulóját minden idők egyik legmeghatározóbb nyílt világú poszt-apokaliptikus játéka, a Fallout 3. Ennek apropóján a számtalan easter egg, kikacsintás és érdekesség közül kereken 10 darabot szedtünk össze nektek.

Hirdetés

1. A Bethesda 2004-ben magát a Fallout 3-at előbb jelentette be, mint az Elder Scrolls éppen aktuális epizódját, az Obliviont. A poén az egészben az, hogy az Oblivion végül hamarabb került a boltok polcaira (2006 márciusában), mint a harmadik Fallout, de nyilán mind a kettő elképesztően ambiciózus projekt lett.

2. A játék eredetileg október 23-án jelent volna meg, hiszen a Fallout világában ezen napon robbant fel az a nukleáris bomba, ami letarolta a teljes bolygót. Végül kisebb-nagyobb kiadói fiaskók után a megjelenést eltolták egy héttel későbbre, Észak-Amerikában október 28-ra, Európában pedig október 30-ra. A világvége ettől még maradt.

3. 2004-ben adta ki a Bethesda a legelső hivatalos képet a Fallout 3-ról, ami később a játék borítója is lett. Számunkra az érdekesség viszont az, hogy ezt az artworköt Istvan Pely, egy magyar felmenőkkel rendelkező lead artist készítette. Büszkeségünk határtalan! Íme maga a mű, nyilván mindenkinek ismerős:

4. Amikor bekapcsoljuk a V.A.T.S. (Vault-Tec Assisted Targeting System) módot - vagyis a játék célzórendszerét -, akkor ugyanazt a hangot lehet hallani, mint mikor a legelső, 1997-es Fallout-ban aktiváltuk a körökre osztott harci módot.

5. Ha már a felcsendülő hangoknál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a játék híres-neves nukleáris fegyvere, a Fat Man mellett - ami egyébként a a Manhattan terv keretében fejlesztett Mk.3 típusú atomfegyver volt a valóságban. Arra már sokan rájöttek, hogy egy halk csengő hallatszik, ha kilövünk egy ilyen bombát, de az igazat megvallva, ez a csengő nem más, mint a Bethesda irodáiban is hallható ebédjelző.

6. Eredetileg a legutolsó sztoriküldetésnél magát a gigantikus robotot, a Liberty Prime-ot irányíthattuk volna, de a fejlesztők elmondása szerint ez nagyon szembe ment volna a játék alapkoncepciójával, így végül ki is vágták gyorsan.

7. A korai fejlesztési szakaszban még volt egy játékban egy sebészeti/operálós minigame is, amiben nekünk kellett ellátni a sebeinket, miközben ordított a fájdalomtól a karakterünk (hasonló megoldással találkozhattunk ugyebár a Far Cry 2-ben is). Végül ezt az opciót is kivették, mert azt gondolták, hogy nagyban lelassítaná a játékmenetet.

8. Azt észrevette valaki, hogy a teljes játékban egy darab létra sincsen? Hiányukat persze senki nem érezte, de a fejlesztés korai szakaszában valójában még voltak létrák, csak éppen az MI által irányított karakterek sorozatosan fennakadtak bennük. Így ahelyett, hogy megváltoztatták volna a mesterséges intelligencia kódját, kivették az összes létrát a játékból.

9. A Fallout-széria egyik legközismertebb mutáns állata, a kétfejű brahmin (azaz szarvasmarha) miatt tiltották be a sorozat harmadik részét Indiában. Arra hivatkoztak a döntésnél, hogy a játékos megölheti ezeket a brahminokat, és mint köztudott, Indiában a teheneket szent állatként tisztelik, így köszönik szépen, ők nem kérnek ebből a szentségtörésből.

10. Nagyon sok híres színész adta a hangját ehhez az epizódhoz, Liam Neeson (Elrabolva-trilógia), Malcolm McDowell (Mechanikus narancs), sőt Ron Perlman (Hellboy 1-2) is a szinkronszínészek csapatát erősítette. Majdnem magát Bill Clintont is leszerződtették egy szerepre, de mind közül a legjobb és leghumorosabb hang a játék rendezőjének, Todd Howardnak a kisbabája volt. Ő hallható ugyanis a játék legelején, amikor csecsemőként még csak az alapokat tanuljuk meg. Nem lehet elég fiatalon kezdeni a munkát a Bethesdánál...

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)