Hirdetés

10 meglepő dolog, amit valószínűleg nem tudtál a Rick & Mortyról

|

Visszatért az utóbbi évek egyik legzseniálisabb tévésorozata, ennek örömére pedig összeszedtünk néhány érdekességet, amelyek között talán még a legnagyobb rajongók is találnak egy-két újdonságot.

Hirdetés

A Rick & Morty az utóbbi évtized egyik legnagyobb popkulturális szenzációja, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen a Dan Harmon és Justin Roiland által megálmodott animációs sorozat nem csak zseniális poénokkal és bizarr sci-fi koncepciókkal operál, de a komolyabb oldalát sem fél megmutatni, ráadásul ezeket a pillanatokat is hihetetlenül organikusan tudja beleszőni az elborult történetekbe.

Mondani sem kell, hogy rengeteg furcsa véletlen és szokatlan ihletforrás kell ahhoz, hogy egy ilyen sorozat megszülethessen, így aztán össze is szedtünk néhányat abból a tonnányi érdekességből, amely körülveszi a Rick & Morty-t. Mielőtt továbbgörgetnétek, javasoljuk, hogy nézzétek meg a sorozat eddig megjelent részeit - az első négy évadot magyar szinkronnal, az ötödik évad eddig kiadott részeit felirattal találhatjátok meg az HBO GO-n. Ha nem láttátok őket, az sem baj, spoilerezni nem fogunk, de az élmény jobb, ha tudjátok, miről van szó.

Hirdetés

Justin Roiland adja mindkét főszereplő eredeti hangját

Ez mostanra talán már annyira nem nagy újdonság, de gondoltuk érdemes lenne lefutni ezt a kötelező kört. Ugye Justin Roiland eredetileg a sorozat egyik alkotójaként csatlakozott a projekthez, viszont úgy alakult, hogy Rick és Morty eredeti hangját is neki köszönhetjük, ami nem semmi teljesítmény, figyelembe véve, hogy mennyire eltérő hangon szólal meg a két szereplő. Külön érdekesség, hogy a Rick védjegyévé vált mondat közbeni böfögésekhez folyamatosan szénsavas italokat iszik a felvételek közben. A magyar szinkront jól eltalálták, de a főszereplőket két külön színész, Ricket Háda János, Mortyt pedig Baráth István szólaltatja meg.

Sokkal mocskosabbnak indult

Sem Roiland, sem pedig Harmon nem a Rick & Morty-val kezdték a pályafutásukat, előbbi pedig már jó ideje foglalkozott animációkkal a nagy áttörés előtt is, persze értelemszerűen ezek közül nem mindegyik ütötte meg azt a magas színvonalat, amivel a készítőket ma azonosítjuk.

A Rick & Morty közvetlen elődje ennek megfelelően egy sokkal sutább animáció volt, amely a sokat sejtető The Adventures of Doc and Mharti címet kapta, nem túl finoman utalva a Vissza a jövőbe főszereplőire. Ez a verzió nagyságrendekkel trágárabb és gyerekesebb volt, mint az utódja, de valamilyen szinten köszönettel tartozunk neki, hiszen nélküle nem jöhetett volna létre a sorozat.

A sorozat egyik leghíresebb epizódját is korábbi animáció ihlette

Nem csak az alapkoncepció merít egy már korábban elkészített animációból, de a sorozat egyes epizódjai is gyakorta építkeznek a készítők korábbi munkáiból. A Rick & Morty egyik leghíresebb epizódja, a Lawnmover Dog (Rémálom az Eb utcában, I. évad 2. rész) Roiland egyik korábbi animációjára utal vissza, melyben kutyák voltak a főszereplők. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a sorozat főcímdala itt csendült fel először.

Nem véletlenül ritkák az időutazós epizódok

A sorozat rengeteg jól ismert sci-fi koncepciót állított már a feje tetejére, azonban a figyelmes rajongók észrevehették, hogy ennek ellenére az időutazással viszonylag keveset foglalkoznak, ennek pedig jó oka van. Roiland és Harmon korábban már beszéltek arról interjúkban, hogy egyrészt azért kerülik a témát, mert szerintük már túl sokan foglalkoztak vele, másrészt pedig azért, mert már így is elég nyakatekert némelyik epizód.

Ez persze nem jelenti azt, hogy sosem hajlandók időmanipulációval foglalkozni, elvégre a sorozat legemlékezetesebb epizódjai között is találkozunk olyanokkal, amelyek erre épülnek.

Az első epizód forgatókönyve egy nap alatt készült el

Amikor a Rick & Morty zöld utat kapott az Adult Swimtől, akkor Dan Harmon még javában a Community című sorozattal foglalkozott, így neki és Roilandnek igen szoros határidőkön belül kellett dolgoznia, hogy a pilot epizód időben elkészülhessen. Harmon már éppen felállt volna, hogy hazamenjen, amikor Roilandnek sikerült meggyőznie:

"Várj, ha most hazamész, akkor lehet, hogy három hónap lesz, mire összehozzuk ezt a cuccot. Maradj itt most és megírjuk hat óra alatt."

A terv sikerült és az első epizód zseniális forgatókönyve kevesebb, mint egy nap alatt elkészült.

A főcímzenét jól ismert dalok ihlették

Ha már a főcímdalnál tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy mint a sorozatban oly sok minden, ez is egy amolyan utalás azokra a dolgokra, amelyek a történetet ihlették, ugyanis a zenét leginkább a Doctor Who (Ki vagy, doki?) és a Tintin Kalandjai főcimdalairól mintázták.

Dan Harmonnak van egy elmélete, hogy mi van Rick flaskájában

Rick flaskája a sorozat egyik legfontosabb kellékévé vált az évadok alatt, viszont ő maga sohasem tisztázta, hogy pontosan mit is kortyolgat belőle szinte folyamatosan. Dan Harmont megkérdezték erről a Redditen, mire ő elárulta, hogy szerinte mi lehet benne:

"Én általában arra gondolok, hogy vodka, és persze értem, hogy sokkal hihetőbben hangzana, ha felturbózná valami sci-fi kütyüvel, de szerintem az ő elméjében része a függőségének az, hogy a flaska és a benne lévő teljesen hagyományos pia egyfajta kapaszkodó a számára."

A flaska egy fontos eleme lett a karakternek, viszont ugyanakkor Roiland és Harmon azt is kijelentették, hogy sosem szeretnék igazán megmagyarázni, hogy Rick miért is kezdett el inni, mert szerintük vannak olyan karaktervonások, amiket egyszerűen elrontana az, ha a készítők megmagyaráznák (pl. sokak szerint az lenne a legjobb, ha sosem derülne ki G-Man kiléte a Half-Life sorozatban, mert lerombolná a misztikumot).

Az egyik legjobb epizódot a Buffy, a vámpírok réme inspirálta

A sorozat rajongói biztosan tudják, hogy a Totall Rickall (EmRickMások, II. évad 4. rész) a Rick & Morty egyik legemlékezetesebb epizódja, viszont azzal már valószínűleg kevesebben vannak tisztában, hogy a részt a 90-es évek egyik úttörő tévésorozata, a Buffy, a vámpírok réme inspirálta.

Ugye az ötödik évad legfontosabb fejleménye, hogy az első epizódban váratlanul megjelenik Buffy kishúga, Dawn, akit korábban egyszer sem említettek, viszont valamilyen oknál fogva minden szereplő úgy tesz, mintha mindig is ismerték volna. A Buffyval ellentétben a Rick & Morty nem szánt egy egész évadot ennek a kibogozására, de egy epizódon belül is rengeteget sikerült kihozni belőle.

Rick szállóigéje egy véletlenből született

Rick gyakran ismételt szállóigéje, a "wubba lubba dub dub" legalább annyira elmaradhatatlan védjegye lett a karakternek, mint a flaska, viszont sokan nem tudják, hogy a frázis megszületése egy puszta véletlennek köszönhető, amit Roiland később meg is magyarázott:

"Sosem akartunk Ricknek ilyen dumákat kitalálni, eredetileg azért írtuk azt a jelenetet, mert a The Three Stooges-t akartuk parodizálni (ők egy nagyon régi, híres komikus trió - a szerk.). Az volt az ötlet, hogy Rick elesik és azt a körkörös mozdulatot csinálja, amit ők is szoktak. A felvételen ez az utolsó pillanatban íródott át és én ezt a részt nem olvastam, szóval egyszerűen rosszul csináltam."

Eredetileg Bryan Cranston is jelentkezett Jerry szerepére

Bryan Cranstont mostanra a legtöbben a zseniális és kifejezetten komoly hangvételű Breaking Bad kapcsán ismerhetik, viszont nem feledkezhetünk meg róla, hogy a színésztől nem állnak távol a komikusabb szerepek sem, hiszen anno a Seinfeld és a Már Megint Malcolm sorozatokban is bizonyított.

Úgy tűnik, hogy Cranston is szeretett volna egy kicsit visszatérni a vígjátékos gyökerekhez, ugyanis ő maga is részt vett a szereplőválogatáson, ahol Jerry szerepére jelentkezett. Az sajnos sosem derült ki, hogy vajon miért nem rá esett végül a választás, de az biztos, hogy Cranston végül így is, úgy is nagyon jól járt és Chris Parnell remekel a szerepben.

Ez csak néhány abból a rengeteg érdekességből, amely körülveszi a sorozatot, de remélhetőleg sikerült találnunk néhány olyat, amely még talán a legnagyobb rajongóknak is újdonság. Ha vannak még olyan érdekességek a sorozattal kapcsolatban, amelyeket szerintetek vétek lenne kihagyni, akkor feltétlenül írjátok meg őket nekünk a kommentekben!

A Rick & Morty 5. évadának epizódjai hétfőnként érkeznek az HBO GO kínálatába, az első négy évadot pedig magyar szinkronnal is megnézhetitek!

A cikk létrejöttét az HBO GO támogatta

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)