Hirdetés

10 videojáték, amihez passzolna a magyar szinkron

|

Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen lenne a Death Stranding, a Life is Strange vagy a South Park: The Stick of Truth, ha készülne hozzájuk magyar szinkron.

Hirdetés

Sokan játszanának hazánkban magyarul, de ez a vágyuk csak ritkán teljesül. Nagyon kevés videojátékhoz készül hivatalos magyar felirat, a szinkron pedig még ritkább, pedig régebben voltak izgalmas próbálkozások, elég csak a S.W.I.N.E.-t vagy a Worms játékokat felhozni példaként.

A szövegek esetében a hobbifordítók igyekeznek kiszolgálni a közösséget, szélmalomharcukról folyamatosan be is számolunk a GSO-n, és többnyire a hangok tekintetében is a garázsprojektekben bízhatnak a játékosok, elég csak a SzinkronSarok munkásságára gondolni, amely tavaly a Resident Evil 2 remake-et ültette át magyarra profi szinkronszínészek bevonásával, jelenleg pedig a God of Waron dolgoznak és Schneider Zoltánt kérték fel Kratosnak. (A hazai fejlesztésű Mandragora az egyik kivétel, amely a készítők ígérete szerint magyar szinkronnal fog megjelenni.)

Hirdetés

Eszünk ágában sincs táplálni a szinkron vs. eredeti vita tüzét, de abban valószínűleg a legtöbben egyetértenek, hogy a választás lehetőségét meg kellene hagyni mindenkinek.

Amiképpen a filmek vagy a sorozatok többségénél, úgy a videojátékoknál is meg kellene adni a gamereknek azt a lehetőséget, hogy eldöntsék, angolul vagy az anyanyelvükön fogyasztanák-e az adott tartalmat, ennek érdekében pedig sokkal több alkotás kaphatna magyar szinkront.

Ha nem is feltétlenül a játékot forgalmazó cégek megbízásából, de hasonló csapatoktól, mint a SzinkronSarok, amelyek projektjeit a játékosok támogatása finanszírozná. Ez bevált a Resident Evil 2 remake-nél és a God of Warnál is, beválhatna más címeknél is.  Már vannak is ötleteink, hogy mikkel lehetne kezdeni a munkát. Összeszedtünk tíz olyan videojátékot, amik szereplőik, koncepciójuk vagy színészeik miatt remek alapanyagnak tűnnek ehhez a kezdeményezéshez, és azzal a gondolattal is eljátszottunk, hogy milyen hazai színészek szólaltathatnák meg az egyes karaktereket.

Fontos megjegyezni, hogy nem vagyunk szinkronrendezők, csupán hallás és élmények alapján igyekeztünk karaktereket párosítani színészekkel, szóval a gyakorlatban nem feltétlenül működhetne minden elképzelésünk. Gondolatkísérletnek viszont mindenképpen érdekes az alábbi tíz válogatás (a magyar színészek neveire kattintva eljuthattok egy-két hangmintához):  

Death Stranding

Hideo Kojima filmszerű futárszimulátora csak úgy hemzseg az ismert arcoktól, élen a történet főszereplőjével, Norman Reedusszal. A színésznél nem igazán alakult még ki állandó magyar hang, noha a legtöbben Schmied Zoltánnal hallották a The Walking Dead sorozatnak köszönhetően. Schmied profi lévén meg tudná oldani a feladatot, de talán túlságosan is sok lágyság lenne benne, Reedus karcos orgánumához inkább egy karakteresebb verzió passzolna, mondjuk A besúgóból ismert és legutóbb a Creed 3-ban Jonathan Majorst megszólaltató Patkós Márton.

Norman Reedus, Schmied Zoltán és Patkós Márton
Norman Reedus, Schmied Zoltán és Patkós Márton

Mads Mikkelsen játékát a Thanost is a kisujjából kirázó Kőszegi Ákos tudná kísérni, Troy Bakert mindenki kedvenc Archere, Makranczi Zalán vállalhatná magára, Léa Seydouxot pedig az a Pálmai Anna kaphatná meg, akit a hazai nézők a Brooklyn 99 Amy Santiagójaként és a The Walking Dead Michonne-jaként is ismerhetnek. Velük élmény lenne magyarul is megtapasztalni az átvezetőkben gazdag játékot. 

Detroit: Become Human

A Quantic Dream három, egymásról eleinte mit sem sejtő android életébe enged betekintést a döntéseink által alakított sztoriban, akik más-más miatt nőhetnek a szívünkhöz a játékidő során, ezt a beleélést pedig növelhetné az, ha a tetteinket és választásainkat nem angol szavak kísérnék. A rendőrség munkáját segítő Connornál (Bryan Dechart) például a Te című Netflix-sorozat főszereplőjét vagy éppen a 2021-es Dűne film Paul Atreidesét tolmácsoló Jéger Zsombor végezhetne kiváló munkát, társához, Clancy Brown karakteréhez pedig a Donald Sutherlandnél, Christopher Walkennél és J.K. Simmonsnál bevált Barbinek Pétert tudnánk elképzelni.

Jesse Williams (Markus) és alatta Dányi Krisztián, Valorie Curry (Cara) és alatta Sodró Eliza, Bryan Dechart (Connor) és alatta Jéger Zsombor
Jesse Williams (Markus) és alatta Dányi Krisztián, Valorie Curry (Cara) és alatta Sodró Eliza, Bryan Dechart (Connor) és alatta Jéger Zsombor

Cara, az öntudatra ébredő házicseléd is megérdemli, hogy viszontagságait egy legalább olyan tehetséges színésznő mutassa be, mint az eredetiben Valorie Curry, ez pedig Sodró Eliza lehet, akit többször is hallhattatok már Anya Taylor-Joy (A menü, Amszterdam, Emma) hangjaként, de a Zombieland 2 Madisonja és a Szexoktatás Lilyje is hűen tükrözi a képességeit. Végül ott van Jesse Williams Markusa, akihez Dányi Krisztián passzolna - Krisztián már többször is dolgozott külföldi kollégájának projektjein, a Ház az erdő mélyén, A Grace klinika, a 19-es körzet és a Nálad vagy nálam? pedig mind bizonyítékul szolgálnak arra, hogy működik ez a párosítás. 

It Takes Two

A Hazelight Studios kooperatív játékmenetre épülő kalandja egy megromlott házasságra és a szülők egyetlen gyermekére fókuszál, utóbbi szívből jövő kívánságának köszönhetően teljesíthetünk számos kihívást, méghozzá az apró méretűre zsugorodott anyuval és apuval. Kapcsolatuk helyreállítására egy életre kelt terápiás könyv, Dr. Hakim "kényszeríti" őket, akit egy potenciális magyar változatban el sem tudnánk képzelni a Csizmás kandúrt mesterien megnyávogtató Crespo Rodrigo nélkül, és remek ötleteink vannak a házaspár tagjaihoz is.

Cody (Joseph Balderrama) - Király Attila, May (Annabelle Dowler) - Nagy-Németh Borbála
Cody (Joseph Balderrama) - Király Attila, May (Annabelle Dowler) - Nagy-Németh Borbála

Cody esetében Király Attila ugrott be, aki Tom Hardy-t szokta nagy elánnal elhozni a honi mozikba, de talán legkultikusabb szinkronja a Némó nyomában Pizsije, szóval hitelesen tud komoly és játékos is lenni, ami telitalálat. Ami May-t illeti, Nagy-Németh Borbála lehet a befutó, aki többek között Penélopé Cruz, Rashida Jones, Maggie Gyllenhaal és Emily Blunt filmjeinél is megmutatta már, hogy mire képes, itt sem okozna csalódást. Az It Takes Two alapján egyébként film és sorozat is készül, szóval stúdiók, lehet jegyzetelni!

L.A. Noire

A több mint tíz éve megszűnt Team Bondi fejlesztésében és a Rockstar Games kiadásában jelent meg ez a noir stílusú akció-kaland, amelyben a háborús veteránból lett nyomozó, Cole Phelps felemelkedését követhetjük figyelemmel. A játék különlegességét a MotionScan nevű motion capture technológia adta, amelynek köszönhetően részletekbe menően igyekeztek rögzíteni a színészek arcjátékát, így a szemtanúk kihallgatásakor a fizimiskájukat figyelve kellett eldöntenünk, hogy igazat mondanak-e vagy hazudnak. Ez felett ugyan eljárt az idő, de még mindig meg van a maga bája.

Cole (Aaron Staton) és Zámbori Soma, Jack (Gil McKinney) és Bercsényi Péter
Cole (Aaron Staton) és Zámbori Soma, Jack (Gil McKinney) és Bercsényi Péter

Phelps személyiségét, kollégáival való eszmecseréit és a tanúkkal, gyanúsítottakkal folytatott beszélgetéseit nyugodt szívvel bíznánk rá Zámbori Somára, a sokoldalú színész többek között Chris Evans, Ryan Gosling és Chris Pine szerepein edződött. A játék során fontos szerepet kap Jack Kelso nyomozó is, akinek a karakterével csodát tehetne Bercsényi Péter - ha hallottátok már a Jussát várja a vaják dal magyar változatát, akkor jól ismeritek a hangját, hiszen ő a Vaják sorozat Kökörcsinje.

Leisure Suit Larry - Wet Dreams Don't Dry

2018-ban mutatták be a méltán kultikus Leisure Suit Larry kvázi rebootját, amelyben a nagy nőcsábász, Larry Laffer próbál bekerülni szép lányok bugyijába a mi irányításunkkal, de van annyira peches, hogy folyton keresztülhúzza valami a számítását. Larry a játék során megállás nélkül dumál, ami mégis megunhatatlan Jan Rabson sajátos hangképzésének köszönhetően, és hasonlóan egyedi orgánumra lenne szükségünk nekünk is.

Larry Laffer (Jan Rabson) és Kapácsy Miklós
Larry Laffer (Jan Rabson) és Kapácsy Miklós

Lépjünk meg egy merészet, és legyen Larry hangja Kapácsy Miklós, akinek a neve talán a legtöbbeknek nem mond sokat, de ha azt írom, hogy Family Guy és Cleveland? Vagy ha azt, hogy Az ifjú Sheldon és George? A sort még hosszasan folytathatnánk, de a lényeg az, hogy Kapácsy képes bármilyen komikus karakterhez idomulni és a kisujjából kirázza azt, hogy lúzernek, mégis szerethetőnek tűnjön az adott szereplő, vagyis ő lenne a mi emberünk. 

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Life is Strange

A Dontnod Entertainment, illetve azóta Don't Nod természetfelettivel kacérkodó, kultikussá vált játéka olyan hangulatot volt képes átadni, amely azonnal a képernyő elé szegezett, karaktereivel és döntéshelyzeteivel pedig mindenki tudott azonosulni. Max és Chloe különleges története szomjazza, hogy minél többen felfedezzék maguknak, és mivel a játékmenet nem kíván nagy hozzáértést, ezért a szinkronizálás segítségével olyanokkal is megismertethetnénk, akik nem gamerek.

Max (Hannah Telle) és Törőcsik Franciska, Chloe (Ashly Burch) és Staub Viktória
Max (Hannah Telle) és Törőcsik Franciska, Chloe (Ashly Burch) és Staub Viktória

Max Caulfieldnél ezt Törőcsik Franciskával érhetnénk el, ő a Free Guy-ban Jodie Comert, az Aladdinban Naomi Scottot, az Alitában Rosa Salazart, a Ready Player One-ban pedig Olivia Cooke-ot kísérte, szóval nem ma kezdte az ipart. A nála jóval vadócabb Chloe Price már nem ilyen könnyű döntés, de talán a Wednesday sorozat címszereplőjét és a Sárkányok háza Rhaenyra Targaryenjét megszólaltató Staub Viktóriával nem lőnénk mellé. Ők ketten dinamikus párost alkothatnának a magyar változatban.

Quantum Break

A Max Payne és Alan Wake játékokat megteremtő Remedy egy időmanipulációs akciójátékkal is megpróbálkozott a 2016-ban megjelent Quantum Break képében, amelynek a középpontjában egy a világot alapjaiban megváltoztatható tudományos áttörés áll. Egyszerre időutazós sci-fi és egy szuperhős eredettörténete ez, amelyet a játék világában elrejtett információk mellett dialógusokkal és tradicionális átvezetőkkel, valamint élőszereplős sorozatepizódokkal élhetünk át.

Shawn Ashmore és alatta Horváth Illés, Aidan Gillen és alatta Széles Tamás, Dominic Monaghan és alatta Stohl András
Shawn Ashmore és alatta Horváth Illés, Aidan Gillen és alatta Széles Tamás, Dominic Monaghan és alatta Stohl András

Ezen történetmesélési eszközök és a hollywoodi színészek bevonása miatt érezzük úgy, hogy a Quantum Break cselekményét érdemes lenne úgy is megtapasztalni, ha a főszereplőt, Shawn Ashmore-t Az újonc című sorozatban ő rá osztott Horváth Illés kapná, akinek a hangja ismerős lehet A Hill-ház szelleme (Oliver Jackson-Cohen) és a Mank (Orson Welles) miatt is. Ha Aidan Gillen szövegeit a vele már szinte összenőtt Széles Tamás mondaná fel újra (a Trónok harca már megmutatta, mennyire jó is ez a duó), és ha Dominic Monaghan esetében maradnánk A Gyűrűk Urás megoldásnál, Stohl Andrásnál.

Resident Evil 7 + Resident Evil Village

A világ egyik leghíresebb horrorfranchise-át bővítő Winters család krónikája a Resident Evil 7-tel kezdődve még csak egy helyszínen bontakozik ki, a jóval terebélyesebb Resident Evil Village-ben viszont már sokkal nagyobb területen zajlik a lore-építés. Az eseményeket összekötő szereplők közül az általunk irányított Ethan Wintersnek lenne a legfontosabb magyar hangot találni, Kolovratnik Krisztián pedig be is válhatna, sok más mellett a 2021-es Mortal Kombat filmben Raidenként és a Thor-filmekben Hogunként hallhattátok, a Budapest Noirban láthattátok is őt.

Ethan (Todd Soley) és alatta Kolovratnik Krisztián, Mia (Katie O'Hagan) és alatta Ruttkay Laura, Chris (Jeff Schine) és alatta Varga Gábor
Ethan (Todd Soley) és alatta Kolovratnik Krisztián, Mia (Katie O'Hagan) és alatta Ruttkay Laura, Chris (Jeff Schine) és alatta Varga Gábor

Mia Winterst Ruttkay Laura vállalhatná, aki a Jurassic World-filmekben Bryce Dallas Howard, a Halálos iramban franchise-ban Jordana Brewster, a The Walking Dead sorozatban Sarah Wayne Callies játékát követte le. Chris Redfield idősebb és acélosabb változatához egy legalább ilyen habitusú magyar verzió kellene, Varga Gábor épp megfelelne a kritériumoknak, és a The Last of Us Joelje vagy A Mandalóri Din Djarinja után nem sok kétség marad az alkalmasságával kapcsolatban. A népszerűségére való tekintettel ne hagyjuk ki az egyszerre szexi és fenyegető Lady Dimitrescut sem, az Angelina Jolie-t rendszeresen megszólaltató Kéri Kitty valószínűleg vele is megbirkózna.

South Park: The Stick of Truth

Az Obsidian politikailag teljesen inkorrekt szerepjátékát imádták a rajongók, és valószínűleg ezzel van a legkönnyebb dolgunk a listán lévő videojátékok közül, hiszen egy olyan világhírű sorozat által megteremtett franchise-hoz tartozik, amelynek számos évadát kiváló magyar szinkronnal élhetjük át. Már el sem tudnánk képzelni Cartman, Stan, Kyle és Kenny négyesét Csőre Gábor, Bozsó Péter, Dolmány Attila és Markovics Tamás nélkül, de összességében elmondhatjuk, hogy mindegyik karakterhez sikerült megtalálni a legjobban illő hangot (Randy Marsh például Szokol Péter előadásában közönségkedvenccé vált).

Markovics Tamás (Kenny), Dolmány Attila (Kyle), Bozsó Péter (Stan), Csőre Gábor (Cartman)
Markovics Tamás (Kenny), Dolmány Attila (Kyle), Bozsó Péter (Stan), Csőre Gábor (Cartman)

Szóval egy erős alap már van ahhoz, hogy a fantasy világába elkalauzoló The Stick of Truth-t magyar szinkronnal is végigjátszhassuk. Imádnánk, ha a máguskirály így is kommentálná minden tettünket, pláne, amikor a zsidó kasztot választjuk. Ezt követően pedig adná magát, hogy ne maradjon parlagon a folytatás, a szuperhős témára felhúzott South Park: The Fractured but Whole sem, amely szintén tartogat sírva röhögős pillanatokat.

The Wolf Among Us

A Bill Willingham Fables, avagy magyarul Fabulák című képregénysorozatán alapuló, epizodikus Telltale-alkotás folytatása már készül, így nemcsak ezért lenne érdemes az elődöt minél több emberrel megszerettetni egy minőségi szinkronnal, hanem a háttere, a dialógusfókusza és a képregényszerű stílusa miatt is adja magát a dolog. Elvégre ki ne szeretne elmerülni egy olyan videojátékban, amely az unásig ismert mesehősök alternatív életét mutatja be?

Bigby Wolf (Adam Harrington) és Varga Rókus, Snow White (Erin Yvette) és Major Melinda
Bigby Wolf (Adam Harrington) és Varga Rókus, Snow White (Erin Yvette) és Major Melinda

Fabletown seriffjét, a veszedelmes Bigby Wolfot terelgetve próbáljuk meg fenntartani a rendet a városban, egy ilyen erős személyiséghez pedig erős hang dukál: a mi választásunk Varga Rókusra esett. Ha azt mondjuk, hogy Jason Momoa vagy Family Guy-ból Joe, akkor mindenki maga elé tudja képzelni, hogy miért rá gondoltunk. Muszáj kitérnünk a The Wolf Among Us másik kulcsfigurájára, Snow White-ra is, akit szívesen Major Melindára osztanánk: Gwyneth Paltrow és Kate Winslet filmjeivel a háta mögött nem okozna neki nehézséget, ugyanolyan elánnal tud kedves, gondoskodó és kemény is lenni.

Nektek mi a véleményetek a fenti ötletekről? Ezek mellett milyen videojátékokat játszanátok még szívesen magyar szinkronnal?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)