Hirdetés

10+1 soulslike játék, amit már nagyon várunk

|

Összeszedtük azokat a közeli vagy távolabbi jövőben megjelenő, soulslike ihletésű címeket, amelyek mindenképp érdemesek a műfaj kedvelőinek figyelmére.

Hirdetés

Azt követően, hogy az Elden Ring már átlépte a 20 milliós eladási számot, és a Call of Duty: Modern Warfare II után a 2022-es év második legjobb eladásokkal rendelkező videojátéka lett, nem túlzás olyan állítást tenni, miszerint a soulslike műfaj sikeresen kilépett a rétegjátékok kategóriájából. A számok világosan jelzik, hogy már rég nem ott tartunk, ahol anno az eredeti Dark Souls trilógia idején, nagyon sokan kipróbálják, szeretik, sőt keresik az ilyen címeket. 

Ezzel a válogatással most nekik szeretnénk kedveskedni, ugyanis összeszedtük azokat a már bejelentett, hamarosan vagy a távolabbi jövőben megjelenő soulslike játékokat, amelyek bőven megérdemlik a zsáner kedvelőinek figyelmét. Gyűjtésünket elnézve pedig elég egyértelműnek tűnik, hogy az elkövetkező időszakban sem fognak unatkozni azok, akiket a 2009-es Demon's Souls óta bármelyik hasonszőrű cím elcsábított, és folyamatosan keresik a tényleg jó soulslike játékokat.

Hirdetés

Star Wars Jedi: Survivor

Megjelenés: 2023. április 28.

Platformok: PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Listánk első szereplője, a napokon belül megjelenő Star Wars Jedi: Survivor egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára soulslike címként ugrik be, pedig bizony ebbe a műfajba sorolható, ahogy elődje, a Fallen Order is. Persze nem a kőkemény kihíváson van a hangsúly, mivel választható nehézségi fokozatok gátolják meg azt, hogy akár csak egyetlen Star Wars-rajongó is a tévéhez akarja vágni a kontrollerét. A második felvonás öt évvel az első rész eseményei után játszódik, még mindig a Birodalom regnálásának időszakában. Stig Asmussen rendező ígérete szerint kapni fogunk öt teljesen különböző vívási stílust, az egyes planétákon a korábbiaknál jóval nagyobb nyitott terekkel találkozhatunk, az Erőt pedig jedi próbatételeken is használnunk kell, nagyjából olyan titkos kamrákban, mint amilyenek a The Legend of Zelda: Breath of the Wild shrine-jai is voltak.

Lies of P

Megjelenés: 2023. augusztus

Platformok: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S

Van valami egyedi bája annak, ha klasszikus gyerekmeséket horrorelemekkel vegyítünk - erre a vonatra váltott jegyet az a Lies of P is, mely Pinokkió történetét mixeli össze egy Bloodborne-t idéző látványvilággal. Fegyverek teljes arzenálját ígérik nekünk a fejlesztők, a főhős mechanikus karja pedig egyéb trükkökre is képes lesz, például magunkhoz tudjuk majd rántani az ellenségeket egy kilőhető kampóval, vagy épp fel is gyújthatjuk őket a beépített lángszóróval. Érdemes külön is kiemelni, hogy az idén augusztusban érkező Lies of P már megjelenése napján elérhető lesz az Xbox Game Pass kínálatában is.

Lords of The Fallen

Megjelenés: 2023.

Platformok: PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Az eredeti Souls-trilógia mellett sokak egyik első soulslike játéka volt a 2014-es Lords of the Fallen, az azt fejlesztő Deck13 pedig később olyan címekkel örvendeztetett meg bennünket, mint például a The Surge két epizódja. Az első Lords of the Fallen nem váltotta meg ugyan a világot, de folytatása, az idén érkező... nos, Lords of the Fallen már jóval többre hivatott az eddig közzétett előzetesek alapján. Nem tudni, pontosan mi áll a névválasztás mögött, de ez nem is számít igazán; fontosabb, hogy olyan elképesztő, Unreal Engine 5-ös látványra számíthatunk, ami valóban párját ritkítja. Az sem mellékes, hogy az egész játék végigtolható lesz egy pajtásunkkal az oldalunkon, kooperatív módban.

Hollow Knight: Silksong

Megjelenés: 2023. június 12. előtt

Platformok: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Még 2019 elején jelentették be, hogy az eredetileg csak DLC karakternek tervezett Hornet saját játékot kap, és a Silksong gyakorlatilag a Hollow Knight folytatása lesz. A 2D-s metroidvania-soulslike zsánerben sokak szerint a Hollow Knight jelenti az abszolút csúcsot, és ezzel az állítással mi sem szállnánk vitába. Éppen ezért lesz nagyon érdekes az, hogy a Team Cherry mit tud majd nyújtani ezzel az új résszel, amire rengeteget vártak már a rajongók. És persze ne feledjük, hogy a Hollow Knight: Silksong is már megjelenése napjától fogva elérhető lesz a Game Passben Xboxon és PC-n is. A Xbox & Bethesda Games Showcase-en csak annyit mondtak a megjelenésről, hogy a show-t követő 12 hónapban lesz esedékes, szóval ha semmi sem változott, akkor 2023. június 12. előtt meg kell kapnunk a Silksongot.

Black Myth: Wukong

Megjelenés: 2024. nyár

Platformok: PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S

A Black Myth: Wukonggal még 2020 augusztusában ismerkedhettünk meg, amikor a fejlesztők közzétettek egy 13 perces pre-alpha gameplay videót. Ez a felvétel egyetlen nap alatt 2 milliós nézettséget ért el a YouTube-on, és 10 millióan látták a kínai Bilibili platformon. A játékban Szun Vu-kung, a majomkirály lesz a főhős, a sztori pedig a 16. század második felében kiadott és azóta világhírűvé vált mitológiai tárgyú kínai regényen, a Nyugati utazáson alapul. A majomkirály képes lesz más lényekké is átváltozni: rovarként észrevétlenül az ellenfelek közelébe kerülhet, óriásmajomként könnyen elintézhet egy nagyobb tömeget is, de van még egy farkasemberre hajazó tűzvarázsló alakja, és egy végtelenül fura, kétlábú sziklára hasonlító formája is.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Flintlock: The Siege of Dawn

Megjelenés: 2023.

Platformok: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S

A 2018-as Ashen különleges kis gyöngyszem volt a soulslike játékok között, éppen ezért várjuk annyira a fejlesztők következő munkáját: ez lesz a Flintlock: The Siege of Dawn. Nem kisebb feladatra vállalkozunk majd ebben a mutatós játékban, mint az istenek és az ő seregeik kifektetése. Ezt a nemes célt nemcsak közelharci gyilokszerszámok, hanem bizony lőfegyverek segítségével érhetjük el, utóbbiak lesznek a címben is emlegetett flintlockok, azaz kovás fegyverek. Hatalmas nyílt világot és temérdek kalandot ígérnek a fejlesztők, akiken látszik, hogy messze többre hivatottak már, mint öt évvel ezelőtt az Ashen esetében voltak. Ez a játék is elérhető lesz egyébként már megjelenése napján a Game Passben.

Enotria: The Last Song

Megjelenés: 2023

Platformok: Nem ismert

Míg a legtöbb soulslike játék sötét, komor látványvilággal operál, az Enotria: The Last Song teljesen más irányba indult el. Ez annak tükrében nem is annyira meglepő, hogy a játékot az olasz folklór és kultúra, az itáliai nyár inspirálta. Hatalmas fényes, napsütötte terek, élénk színek, és hamisítatlan olasz hangulat várja tehát azokat, akik számára nem csak a sötét, dohos kazamaták jelentenek megfelelő terepet egy soulslike kalandra. Elvileg még idén megjelenik a játék, de egyelőre a célplatformokat sem jelentették be hivatalosan, szóval nem lennénk meglepve, ha végül csúszna.

Mortal Rite

Megjelenés: 2023. június

Platformok: PC

A Mortal Rite-ról viszont pontosan tudjuk, hogy ha minden rendben megy, idén júniusban már játszhatunk is vele. Különleges hibridről van szó, mivel a third-person akció-RPG és soulslike játékmenet dungeon crawler elemekkel is bővül. Minden karakter egyedi képességekkel rendelkezik, ezzel próbálják az alkotók növelni az újrajátszhatóságot. Külön piros pontot érdemel az is, hogy ötfős kooperatív mód kerül majd a játékba. A Mortal Rite megszületése egyébként egy sikeres Kickstarter kampánynak köszönhető, amivel ugyan nem jött össze a világ minden pénze, de az 50 ezer dolláros célt sikerült felülteljesíteni.

Project Relic

Megjelenés: 2023

Platformok: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S

A koreai Project Cloud Gamesnek köszönhetjük majd az elvileg úgyszintén idén megjelenő Project Relicet, ami talán a legjobban hasonlít az eredeti Dark Souls-játékokra a listánkban felsorolt címek közül. Ez persze nem baj, sőt biztosan sokan lesznek, akik konkrétan valami ilyesmi, ismerős élményt keresnek egy soulslike alkotásban, és nem csak az újdonságokra vadásznak. A látvánnyal nem lesz gond, az atmoszféra is a helyén van, most már csak frissebb infók kellenének, mert a legutóbbi, tavaly októberi gameplay videó óta hallgatásba burkolódzik a csapat.

Perennial Order

Megjelenés: Nem ismert

Platformok: PC

Listánk vége felé megint egy 2D-s alkotást szeretnénk ajánlani, ami egészen egyedi világba kalauzolja el a játékosokat. A Perennial Order ugyanis olyan dark fantasy univerzumban játszódik, ahol a változatos rémségek valamiféle növény-szörnyeteg hibridek formájában állnak elénk. Az alkotók szerint a játék gyakorlatilag a Hollow Knight és a Titan Souls szerelemgyereke, ami nem rossz ajánlólevél. Kíváncsian várjuk, mi sül majd ki belőle, megjelenési dátumot egyelőre nem kaptunk, de elég valószínű, hogy még sokáig várnunk kell rá.

+1: Mandragora

Megjelenés: 2023.

Platformok: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Plusz egyes helyen mindenképpen külön említést érdemel egy magyar projekt, a Primal Game Studio által fejlesztett Mandragora, ami már maga mögött tudhat egy sikeres Kickstarter kampányt is. A Mandragora oldalnézetes soulslike akció-szerepjáték, ami az eddig látottak alapján temérdek felfedeznivalót és hihetetlenül részletes fejlődési rendszert kínál azoknak, akik nem rettennek meg a kihívásoktól. Nagyon fontos kiemelni, hogy a játék nemcsak magyar feliratot, hanem magyar szinkront is kap, ami manapság egészen ritka kincs. Ha minden jól megy, akkor a végeredményt még idén megcsodálhatjuk.

Eddig tartott a mi gyűjtésünk, de lent, a kommentek között ti is bátran kiegészíthetitek a listát! 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)