Hirdetés

15 éves az Assassin's Creed széria – ez történt eddig a sorozat egyes részeiben

|

Másfél évtizeddel ezelőtt rajtolt el az Assassin's Creed franchise, ami mára a Ubisoft egyik legnagyobb címének számít.

Hirdetés

Assassin's Creed Origins

A 2017-ben megjelent Assassin's Creed Origins nem csak hogy nagyban átformálta a szériát, de visszahozta a részenként át velünk maradó központi karaktert is a jelenkori szálban. Ő nem más, mint Layla Hassan, az Abstergo Industries kutatója, akinek egy egyiptomi leletet kellett megtalálnia. Ő azonban a saját útját járta, és két fontos karakter, Bayek és Aya mumifikálódott testét meglelve egy mobil Animusszal elkezdte átélni az ő emlékeiket. Jöjjön is gyorsan az ő múltbéli történetük, melyhez alaposan vissza kell pörgetnünk az időt.

Időszámításunk előtt 49-ben Bayek a Siwa oázist védelmezte medjayként. Őt és fiát, Khemut elfogta egy csoport maszkos ember, és Amun templomának földalatti kamrájához vitték. Itt egy Piece of Edennel ki akarták nyittatni vele a titkos termet. Apa és fia menekülni próbáltak, Bayek pedig eközben véletlenül saját fiát szúrta le, Khemu meghalt.

Egy évvel később Bayek még mindig a maszkosokra vadászott. Megölt közülük kettőt, majd Alexandriába utazott, ahol találkozott feleségével, Ayával. Aya azért élt itt, mert kapcsolatuk megszakadt, miután Bayeket csak a bosszú éltette. Az utolsónak hitt maszkos megölése után kiderült, hogy valójában sokkal többen vannak ezek a titokzatos alakok. 

Hirdetés

Hőseink Kleopátrával is megismerkedtek, aki elmondta nekik, hogy a maszkosok az Order of the Ancients, vagyis az Ősök Rendje nevű szervezet tagjai. A rend az isu varázstárgyak segítségével akarta átvenni az ismert világ feletti uralmat. Kleopátra új célpontokkal látta el Bayeket, de ő és Aya kezdték azt sejteni, hogy igazából a nő csak a riválisait teszi el így láb alól. Végül fáraó lett belőle, és szövetségre lépett Caesarral. Bayeknek pedig rá kellett döbbennie, hogy ők ketten immár az Ősök Rendje oldalán állnak, sőt Caesar egyik embere, Flavius nem más, mint az egész rend vezetője.

Őt végül Bayek ölte meg, illetve megszerezték a rend által korábban megkaparintott két ereklyét, egy gömböt és egy jogart. Bayek és Aya útjai elváltak, de előtte még megalapították a Hidden Onest, a szervezetet, ami az Asszaszinok Testvériségének elődje volt.

Aya Rómába ment, ahol többekkel együtt megölte Caesart. Egyiptomba visszatérve közölte Kleopátrával, hogy legyen igazságos uralkodó, különben érte is el fog jönni. Felvette az Amunet nevet, így vált a történelem egyik leghíresebb asszaszinjává. Szobra ott állt a Monteriggioniban található asszaszin szentélyben a második játékban.

Amikor a jelenben Layla nem adott hírt magáról, az Abstergo katonákat küldött érte, de sikeresen kiiktatta őket. Az Animusból végül Desmond apja, William Miles ébresztette fel, aki meghívta őt az asszaszinok közé. Layla beleegyezett abba, hogy segít a testvériségnek, de ő maga nem lett asszaszin.

Assassin's Creed Odyssey

A következő rész még az Originsnél is távolabb repített vissza bennünket az időben. A történet időszámításunk előtt 480-ban indult, mikor a thermopülai csata során Leonidász spártai király megütközött a nagy perzsa túlerővel és diadalt tudott aratni. Ugyanakkor egy elfogott perzsától megtudta, hogy az ellenség tudomást szerzett egy titkos hegyi ösvényről, így reggelre be fogják keríteni őket. Leonidász ennek ellenére elhatározta, hogy nem hátrál meg, visszatartja a perzsa előrenyomulást. A többi már történelem.

Az ő lándzsáját találta meg a jelenben, 2018-ban az előző részben megismert Layla Hassan. A lándzsahegy segítségével sikerül kivonni Leonidas két unokája, Alexios és Kassandra DNS-ét. A játékosra van bízva, hogy melyik testvért fogja irányítani, a történet ennek függvényében alakul - mindjárt érthető lesz, hogy miért. A hivatalos lore szerint Kassandra a főhős, ezért mi most úgy fogjuk elmesélni a történetet, hogy Layla az ő emlékeit élte át annak érdekében, hogy megtalálja Hermész Triszmegisztosz pálcáját.

Időszámításunk szerint 431-ben, a peloponnészoszi háború kitörésekor Kassandrát egy Elpenor nevű titokzatos kereskedő felbérelte, hogy ölje meg "Spárta farkasát". A nő összebarátkozott egy Barnabas nevű vén tengeri medvével, együtt indultak el a nagy kalandra. Hamar megtudta, hogy Spárta farkasa igazából nem más, mint az apja, akinek időközben lett egy fogadott fia is, Stentor. Anyja, Myrinne nem sokkal azután hagyta el Nikolaost, hogy Tajgetosz hegynél elvileg Kassandra és testvére, Alexios is meghalt. Gyorsan tisztázzuk is, mi történt a hegynél: eredetileg csak a kis Alexiost akarták feláldozni a Tajgetosznál, mert egy jóslat szerint ő lesz majd egész Spárta veszte. Végül Kassandra is lezuhant, de túlélte a helyzetet. 

Hamar tovább bonyolódott a családi dráma, kiderült ugyanis az is, hogy Nikolaos nem Kassandra vér szerinti apja. Elpenorról is megtudtuk ekkor, hogy valami rosszban sántikál, és egy Cult of Kosmos, avagy Kozmosz Kultusza nevű szervezet tagja. Kassandra megölte Elpenort, majd a ruháiban és a maszkja segítségével bejutott a kultusz titkos találkozájára, ahol döbbenten látta, hogy a szervezet bajnoka, az úgynevezett Deimos nem más, mint halottnak hitt öccse, Alexios, aki láthatóan túlélte a Tajgetoszról való zuhanást.

Nem kevés játékórát átugrunk most, legyen elég annyi, hogy Kassandra sorban kiiktatta a kultusz több tagját, majd megütközött saját testvérével. A játékos döntésein múlott, hogy megölte Alexiost, vagy újra összeállt a család.

Még a peloponnészoszi háború befejezése előtt Kassandra elpusztított egy piramis alakú ereklyét is, amelyet a görög politika befolyásolására használt a Kozmosz Kultusza. Nagyon fontos történetszál továbbá, hogy Kassandra megtalálta biológiai apját, Püthagoraszt, aki egy elveszett isu várost, Atlantiszt őrizte, és nála volt Hermész Triszmegisztosz pálcája is - ennek hála volt még mindig életben. Püthagorasz kérésére Kassandra legyőzött négy mitológiai bestiát, melyeket anno még Juno hozott létre, és megszerzett négy ereklyét, melyekkel végleg el lehetett zárni Atlantiszt a világ szeme elől. Végül Hermész pálcája is Kassandrához került, aki így halhatatlanná vált. 

A játék végén a jelenben Layla Hassan is eljutott Atlantiszhoz, ahol nem mással, mint a még mindig életben lévő Kassandrával találkozott, aki átadta neki Hermész pálcáját - így ő is örök nyugalomra térhetett. 

Eddig abszolút nem érintettünk DLC-ket, de most egyetlen egyre tényleg érdemes kitérni, ez pedig a Legacy of the First Blade című bővítmény, melyből kiderült, hogyan találkozott Kassandra Makedóniában Dariusszal, a perzsa asszaszinnal, az első olyan harcossal, aki a rejtett pengét használta. Dariuszt az Ősök Rendje üldözte, akik egyébként Kassandrával is végezni akart azért, mert az isu vérvonal leszármazottja volt. Kassandrának gyermeke született Dariusz fiától, Natakastól. A fiú az Elpidios nevet kapta, nem élhettek azonban békességben, az Ősök Rendje megtámadta őket, Natakas pedig meghalt. Mivel a gyermek sosem lehetett biztonságban származása miatt, végül Darius elvitte őt anyjától távol, Egyiptomba. Elpidios pedig valójában nem más, mint az Originsben oly fontos szerephez jutó Aya egyik őse. Az Assassin's Creed játékokban tényleg mindenhol összeérnek a szálak.

Assassin's Creed Valhalla

Következzék a széria jelenleg legfrissebb része, a két éve megjelent Assassin's Creed Valhalla. Ennek története szerint 2020-ban a Föld mágneses mezejében megmagyarázhatatlan erősödés volt tapasztalható, ami káros hatásokat fejtett ki a bolygóra. Nagyon úgy festett a dolog, hogy valami baj készülődött, hiába mentette meg elvileg Desmond az emberiséget. Layla Hassan, Shaun Hastings és Rebecca Crane New Englandbe utaztak, mivel valakitől ide mutató koordinátákat kaptak. Itt kiásták egy viking harcos maradványait, Layla pedig elkezdte átélni az ő emlékeit.

Időszámításunk szerint 855-ben egy Eivor Varinsdottir nevű fiatal norvég viking szemtanúja lett, ahogy egy hadúr lemészárolta az egész családját. Életét Sigurd, a Hollók Klánját vezető Styrbjorn király fia mentette meg. Tizenhét évvel később indul a tényleges cselekmény, ekkor Eivor már Styrbjorn fogadott gyermekeként élt. Még mindig a családját megölő hadurat kereste, és ugyan ekkor sem járt sikerrel, de Eivor legalább apja fejszéjét visszaszerezte. A fegyvert megérintve látomás jelent meg előtte Odinról. Ennek hatására felkereste Valkát, a látót, majd újabb víziója lett, ebben fogadott testvére, Sigurd veszítette el fél karját, amit egy óriási farkas harapott le.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A valóságban azonban Sigurd remek egészségnek örvendett, sőt épp most érkezett meg egy portyázásból két idegennel, a Hidden Ones csoportba tartozó Basimmal és Hythammel, akik pontosan azért érkeztek Norvégiába, hogy megöljék azt a hadurat, akire Eivor is vadászott, mivel az illető az Ősök Rendjének tagja volt. A testvérek Harald király segítségét kérték, majd Eivor sikeresen meg is ölte a hadurat, beteljesítette bosszúját. Győzelmüket követően Harald azonban egyből bejelentette, hogy saját uralma alatt egyesíteni akarja egész Norvégiát. Styrbjorn hűséget is esküdött Haraldnak, Sigurd azonban csalódott volt, mivel arra számított, hogy apja után ő örökli a koronát. Eivor és Sigurd végül nem hajtottak fejet Haraldnak, inkább  klán hűséges tagjaival együtt Anglia felé vették az irányt.

Itt saját települést alapítottak, melyet Ravensthorpe-nak neveztek el. Szövetséget kötöttek a helyi viking klánokkal és szász királyságokkal, amelyeket Ivar, Halfdan, Ubba Ragnarsson, Guthrum és Ceolwulf vezetett. Mindeközben Haythamnek segítve Eivor az Ősök Rendjének angiliai tagjait is megölte. Nem volt nehéz dolga, köszönhetően egy "Poor Fellow-Soldier of Christ", avagy "Krisztus szegény harcostársa" álnéven tevékenykedő valakinek, aki folyamatosan tippekkel látta el őt.

Közben a látomások sem maradtak el, sőt Valka, a látó készített egy olyan főzetet, melyből kortyolva Eivor Odin szemszögéből látta az istenek világát, Asgardot. Itt Odin annak érdekében, hogy valahogy elháríthassa a Ragnarököt és saját halálát, Jotunheimbe, a jégóriások világába utazott, hogy megszerezzen egy mágikus mézsört. Ez a sör valahogy képes biztosítani a lelkek reinkarnációját, ezáltal Odin fennmaradását is. Odin sikerrel járt, Asgardba visszatérve pedig ő és a többi isten, köztük Thor, Tyr és Freyja ittak a mézsörből, majd átadták a lelkület a világfának, az Yggdrasilnak. Egy valakinek azonban megtiltották ezt a rituálét: Loki nem vehetett részt rajta, mivel korábban dacolt Odinnal, és fiat nemzett. A fiú nem más volt, mint Fenrir, a farkas.

A jelenben Layla rájött, hogy a látomások az isuk életét mutatták meg még közvetlenül a nagy katasztrófa, vagyis jelen esetben a Ragnarök előtt. Gyakorlatilag az helyzet a mitológia nyelvére lefordítva, hogy a különböző isu frakciók megoldáskeresését láthattuk a kataklizma előtt. A mézsör egy különleges reinkarnációs technológia volt, a jégóriások pedig maguk is isuk. Vezetőjük, Suttungr például a korábban már felbukkant Jupiter, lánya Angrboda pedig az az Aletheia, akinek lelke Hermész Triszmegisztosz pálcájában szunnyad. Lokit valószínűleg azért büntette saját népe, mert egy másik isu kasztból vagy frakcióból származó nőtől lett gyermeke, ami akkora bűnnek számított, hogy a látomásokban konkrétan szörnyetegként, farkasként jelent meg a fia.

Megtudtuk tehát, hogy egyes isuk képessé váltak az újjászületésre. Eivor azért látja víziókban Odint, mert ő maga éppenséggel Odin reinkarnációja. És messze nem ő az egyetlen. Közben Sigurd és Basim felfedeztek egy isu ereklyét, a szintén egy isu reinkarnációjaként létező Sigurddal pedig Basim elhiteti, hogy ő tényleg egy istenség. Az Ősök Rendjének egyik fanatikus tagja, Fulke is úgy gondolta, hogy Sigurd egy isu vagy egy isu leszármazott lehet, ezért elfogta és megkínozta őt, még egyik karját is levágta - elkezdetek beigazolódni Eivor látomásai. Eivor és Basim aztán kiszabadították a teljesen traumatizált Sigurdot. A testvérek elutaztak Norvégiába, ahol egy furcsa szerkezetre bukkantak egy isu templom mélyén.

A fa formájú berendezés csatlakozott hozzájuk, Eivor és Sigurd pedig idézőjelesen a Valhallába került, ahol végtelen harcok vártak rájuk, de ráébredtek, hogy ez nem a valóság, és kiszabadultak innen. A látomások megszakadásával azonban azt látták, hogy Basim áll előttük, aki felett teljesen átvette az irányítást Loki. Ő is használni tudta végül az Yggdrasilt, az ő reinkarnációja lett Basim, ahogy Odiné Eivor, Tyré pedig Sigurd. Loki fia, Fenrir bebörtönzéséért még mindig bosszút akart állni Odinon, úgyhogy Eivor ellen fordult, de végül Sigurd és Eivor felülkerekedett rajta, sikerült csapdába ejteniük Lokit, Basimot, vagy nevezzük bárhogy is, az Yggdrasil gépezettel.

Eztán Sigurd lemondott a klán vezetéséről és átadta azt véglegesen Eivornak. Angliában Eivor és szövetségesei diadalt arattak Aelfred király ellen, de maga a király elmenekült. Később Eivor megtalálta őt, ekkor pedig kiderült, hogy Aelfred nem más, mint az Ősök Rendjének nagymestere, egyúttal "Poor Fellow-Soldier of Christ" álnéven ő látta el az egész játék során tippekkel a főhőst. Aelfred ugyanis meg akart szabadulni a rendtől annak keresztényellenes mivolta miatt, és egy új, istenfélő szervezetet akart helyette létrehozni. Nem nehéz kitalálni, hogy ez bizony a Templomosok Rendje lett, melyet tudtán kívül, de Eivor is segített életre hívni.

A jelenben az asszaszinok arra a következtetésre jutottak, a mágneses mező erősödése annak köszönhető, hogy Desmond Miles 2012-ben aktiválta az isuk berendezését. Valahogy stabilizálni kellett a mezőket, ezért Layla a norvég isu templomba utazott, és belépett az ottani szimulációba az Yggdrasilon keresztül. Itt találkozott Basimmal, aki elmondta, hogy ő vezette az asszaszinokat Eivor sírjához, és azt is elárulta a hősnőnek, hogyan stabilizálhatja a mágneses mezőket. Layla meg is tette, amit Basim mondott neki, ezzel azonban egyúttal ki is szabadította a férfit. Basim helyett Layla esett csapdába a szimulációban. Itt találkozott egy "Olvasó" nevezetű lénnyel, akivel együtt kezdett el dolgozni azon, hogy meg tudjanak előzni egy jövőbeli katasztrófát. Elég egyértelmű, hogy az Olvasó nem más, mint a szimulációval egybeolvadt Desmond Miles.

Eközben Basim megszökött a templomból Hermész pálcájával (amelyben Loki szeretőjének, Aletheiának a tudata van), és találkozott Shaunnal és Rebeccával. William Miles is csatlakozott hozzájuk, Basim pedig elkezdte használni az Animust azért, hogy valahogy fel tudja kutatni Loki gyermekeit. 

Valahol itt fog majd folytatódni a történet a 2023-ban érkező Assassin's Creed Mirage-ban, ahol az a végtelenül fura helyzet állhat elő, hogy a jelenkorban is vagy egy Basimunk, és konkrétan ő lesz a múltbéli szál főszereplője is. Kíváncsian várjuk, mit hoznak ki ebből az alaphelyzetből a Ubisoft írói.

Oldalak: 1 2 3 4

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)