Hirdetés

Vadnyugat régen és most - 2018 legjobban várt multiplatform játékai

|

Az elmúlt napokban sorra vettük, hogy melyek az egyes platformok legígéretesebb, 2018-ban megjelenő exkluzív címei, most pedig a multiplatform játékok kerültek sorra. Hosszú lista lesz, felkészültetek?

Hirdetés

Természetesen minden platformnak meglesznek a maga exkluzívjai 2018-ban, amiket külön-külön cikkben mutattunk be nektek, az alábbi, hosszú lista összeállításakor azonban azokra a játékokra fókuszáltunk, amelyek PC-re, PS4-re és/vagy Xbox One-ra is megérkeznek, és nem a platformüzemeltetők saját termékei. Ha valami szerintetek kimaradt a felsorolásból, tegyétek hozzá kommentben!

Hirdetés

A Way Out

Fejlesztő: Hazelight Studios
Kiadó: EA Originals
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018. március 23. 

Az egyik E3 2017-es abszolút kedvencünk a Brothers: A Tale of Two Sons alkotóinak új játéka, amelyben két kemény fickóval kell megszöknünk egy börtönből, majd megpróbálni boldogulni a szabad világban. Az akciót és drámát is vegyítő történetet kizárólag kooperatívan, egy másik pajtással együtt játszhatjuk online vagy akár egy kanapén ülve, osztott képernyőn, ez ugyanis a játékmenet szerves részét képezi, hiszen a két karakternek össze kell dolgoznia a sikeres szabadulás érdekében. Viszont elég egy példányt megvenni, hogy két játékos játszhasson. 

Ace Combat 7: Skies Unknown

Fejlesztő: Bandai Namco Studios
Kiadó: Bandai Namco Entertainment
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018

Az Ace Combat széria mindig is azoknak nyújtott remek szórakozást, akik a szimulátorok kínálta realisztikusság helyett inkább árkádosabb élményre vágynak.  Ezt szem előtt tartva készült az Ace Combat 5: The Unsung War cselekményei után tíz évvel játszódó, két fiktív ország konfliktusát elmesélő hetedik rész is, amelyben néhány küldetésen át, PS4-en akár a virtuális valóságban is szelhetjük majd a végtelen eget.

Agony

Fejlesztő: Madmind Studio
Kiadó: PlayWay
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018. március 30.

A The Witcher 3, The Division és hasonló címeken dolgozó fejlesztők egy új stúdióban, a Madmindban tömörültek, első játékuk pedig egy belső nézetes túlélőjáték lesz, amely a pokol alsóbb bugyraiba kalauzolja el a játékosokat. Az a feladat, hogy kiszabaduljunk az alvilágból, ennek érdekében pedig lehetőségünk nyílik uralni a bűnös emberek és gyengébb démonok elméjét. 

Beyond Good & Evil 2

Fejlesztő: Ubisoft Montpellier
Kiadó: Ubisoft
Platform: PC, PS4, Xbox One, Switch
Megjelenés: Talán 2018

A legtöbbször kért folytatások listáján előkelő helyen szerepelne a Beyond Good & Evil 2, amely az első rész főszereplője, Jade születése előtt játszódik, tehát valójában előzmény lesz. A tervek szerint egy összekapcsolt világban bolyonghatunk, amelyben más játékosokkal együtt is teljesíthetjük a küldetéseket, de persze egyedül is nekivághatunk kalandozni. Rettentően ambíciózus projekt, ismét a zseniális Michael Ancel (Rayman sorozat) dolgozik rajta, így okkal bizakodunk. Inkább a hatalmas optimizmusunk eredménye, mintsem realitás a 2018-as listán való szerepeltetése, valószínűleg több idő kell még neki, mire elkészül.

Biomutant

Fejlesztő: Experiment 101
Kiadó: THQ Nordic
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018

Ha valamire rá lehet húzni az "innovatív" és "egyedi" jelzőket, akkor a THQ Nordic és a Just Cause egykori fejlesztőit tömörítő Experiment 101 nyitott világú, posztapokaliptikus, kung-fu stílusú akció-szerepjátékára mindenképpen. Ezt a változatos, színes és döntéseink hatására változó világot egy saját magunk által testreszabott, mutációk hatására változó képességű harcos rágcsálóval járjuk, és a sorsa csakis azon múlik, hogyan cselekszünk. Összetákolt fegyvereinkkel  kalandozhatunk, de használhatunk harcművészeti mozdulatokat is. Az egészet közben egy narrátor kommentálja viccesen.

Call of Cthulhu

Fejlesztő: Cyanide
Kiadó: Focus Home Interactive
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018

Miközben a Sherlock Holmes játékokat jegyző Frogwares saját, nyílt világú Cthulhu játékáról, a The Sinking City-ről jóval kevesebbet hallani, és fogalmunk sincs, hogy mikor készül el, addig a Focus Home Interactive felügyelete alatt készülő Call of Cthulhu (mely Amnesia-szerű élményt ígér) az idei E3-on is hallatott magáról. A sztoriban Edward Piece magánnyomozót irányíthatjuk, aki egy elismert művész halála után nyomoz egy szigeten, majd nem várt fordulatot vesznek az események számára.

Code Vein

Fejlesztő: Bandai Namco Studios
Kiadó: Bandai Namco Entertainment
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018

Sok címre szokás ráhúzni a "Souls-like" jelzőt, viszont a Bandai Namco és a God Eater fejlesztőinek akció-szerepjátéka valóban olyannak tűnik, mint egy vámpíros Dark Souls. A hatalmukért a vér iránti szomjúság kínjaival és az emlékeikkel fizető, most a túlélésért küzdő Revenantokat irányítva brutális szörnyekkel küzdhetünk meg, egy-egy keményebb összecsapás után pedig a lelkek helyett vérrel szinteződhetünk. Az Unreal Engine 4 gondoskodik róla, hogy a hatalmas, szabadon bejárható világ ne csak lore-ban és kihívást jelentő ellenfelekben legyen gazdag, de látványban is.

Cyberpunk 2077 

Fejlesztő: CD Projekt RED
Kiadó: CD Projekt
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: Talán 2018

A The Witcher 3: Wild Hunt a játéktörténelem egyik legjobbja lett, és a csapat következő projektje sem kevésbé ambiciózus. A Mike Pondsmith papír alapú szerepjátékán alapuló, disztópikus jövőbe helyezett sci-fi szerepjátékban egy Deus Ex-szerű világban merülhetünk el, ahol a döntéseink az egész történetet befolyásolják majd. Egy a játékos tetteire reagáló, élő város a helyszín, amelynek mesterséges intelligenciája és NPC-i elképesztően fejlett lesznek, továbbá valamilyen formában a multiplayer is része a kampánynak. Egy biztos: a Cyberpunk 2077 nagyobb, mint bármi, amit a lengyel srácok eddig készítettek.

Darksiders III

Fejlesztő: Gunfire Games
Kiadó: THQ Nordic
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018

A THQ Nordic nem azért mentette meg a Darksiders sorozatot, hogy aztán ne kezdjen vele semmit, így az előző részek újrakevert változatai után jön a folytatás is, amelynek főszereplője Fury, aki ostorral és mágiával tesz rendet. Bár a Háborúval és a Halállal ellentétben ő nem egyike a bibliai lovasoknak, viszont így is rettentően erős: képes átalakulni, hogy más fegyvereket és képességeket használhasson, amikkel a hét főbűnt és a hozzájuk kötődő ellenfeleket pusztítja el.

Dragon Ball FighterZ

Fejlesztő: Arc System Works
Kiadó: Bandai Namco Entertainment
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018. január 26.

A Dragon Ball videojátékokat szállító Arc System Works 2,5D-s verekedős játékban a Dragon Ball univerzum karaktereivel csaphatunk össze (az arra képes harcosokkal akár Super Saiyan formában is), a Marvel vs. Capcom epizódok játékmechanikáihoz hasonló játékmenetben. Persze Son Gokuékkal nem csak egy-egy elleni küzdelmeket zavarhatunk le, hanem csapatos bunyókban is részt vehetünk, a harcokkal szerzett pontokat pedig az üzletben költhetjük el.

Far Cry 5

Fejlesztő: Ubisoft Montreal
Kiadó: Ubisoft
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018. március 27.

A következő Far Cry szakít a korábbiak stílusával (a Primaltól meg főleg elüt), hiszen a montanai Hope megyébe utazunk, hogy a hely frissen kinevezett seriffhelyetteseként rögtön az események közepébe csöppenjünk. Egy vallási fanatikusokból álló fegyveres milícia veszi át a hatalmat, ezt kell elintéznünk. A széria hagyományai szerint egy hatalmas, szabadon bejárható területen indulunk harcba, a franchise eddigi legnagyobb testreszabható fegyver- és járműkínálatával. A dinamikus világ reagálni fog a cselekedeteinkre, két harc között pedig vadászattal és horgászattal kapcsolódhatunk ki.

Jurassic World Evolution

Fejlesztő: Frontier Developments
Kiadó: Frontier Developments
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018 Q2/Q3

Mindig is szerettünk volna egy saját dínóparkot építeni, de az eddigi próbálkozások nem éppen AAA-kategóriások voltak. Az Elite: Dangerous és a Planet Coaster készítői azonban megmutatják, hogy mi fán teremnek az őslények. Három fő feladatunk lesz: a szórakoztatás, a biztonság kialakítása és a kutatás. A park menedzselése során rengeteg dologra oda kell figyelnünk, nem csak technikai, de gazdasági és biológiai szempontokból is (a munkánkat többek között egy InGen Adatbázis is segíti). A helyszín a Sornát is magába foglaló Öt Halál szigetcsoport lesz, más-más ökoszisztémával.

Kingdom Come: Deliverance

Fejlesztő: Warhorse Studios
Kiadó: Deep Silver
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018. február 13.

A cseh Warhorse a valaha készült legvalósághűbb középkori szerepjátékot kalapálja éppen a CryEngine 3 grafikus motor segítségével, így biztosra vehetjük, hogy mágiával és sárkányokkal nem fogunk majd találkozni a kalandozásaink során. Kaci gamescomos tapasztalatai alapján dialógusokkal viszont rengetegszer, mivel nem az egyedi harcrendszer lesz a középpontban, hanem inkább a nyomozás, a beszélgetések, az alternatív megoldások. A történet az 1400-as évek Európájába repít minket, ahol egyszerű parasztlegényből küzdjük fel magunkat a király szolgálatába.

Metal Gear Survive

Fejlesztő: Konami Digital Entertainment
Kiadó: Konami
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018. február 22.

Már Hideo Kojima nélkül valósul meg a Metal Gear franchise következő része, amely a Risinghoz hasonlóan egy spin-off. Egy négyfős kooperatív akciójáték lesz a Survive, amelyben olyan zsoldosok bőrébe bújhatunk a pajtásokkal, akik közvetlenül a Ground Zeroes fináléja után egy féreglyukon keresztül egy alternatív világban találták magukat, újfajta ellenfelekkel szemben. Paca egyébként már belekóstolt és szerinte Metal Gearnek nem az igazi, de zombis túlélőjátéknak nem lesz rossz.

Metro Exodus

Fejlesztő: 4A Games
Kiadó: Deep Silver
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018 Q4

A Metro 2033 és 2035 regények által inspirált videojátékban egy szabadon bejárható (de nem teljesen nyitott), veszélyes világban küzdhetünk majd a túlélésért, méghozzá egy egész éven át. A történet főszereplője ismét Artyom lesz, aki gőzmozdonyra száll, hogy egy maréknyi túlélővel elinduljon keletre az új élet reményében, amelyet emberi és állati ellenfelek, a nappalok és éjszakák váltakozása, a szeszélyes időjárás is komolyan akadályoznak majd. A meghozott döntéseinknek pedig várhatóan komoly következményei lesznek, akár társaink életébe is kerülhet egy hiba.

Monster Hunter: World

Fejlesztő: Capcom
Kiadó: Capcom
Platform: PC, PS4, Xbox One 
Megjelenés: 2018. január 26. (PS4, Xbox One), 2018 (PC)

A következő Monster Hunter epizód is a szériától megszokott receptet követi: hatalmas méretű, tizennégy különböző típusba tartozó és más-más játékstílust igénylő fegyvereket lóbálva vadászhatunk drabális szörnyekre. Ezúttal nem csak a lények jelentenek majd veszélyt, hanem a környezet is, amit ha ügyesek vagyunk, akár a hasznunkra is fordíthatunk.

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom

Fejlesztő: Level-5
Kiadó: Bandai Namco Entertainment
Platform: PC, PS4
Megjelenés: 2018. március 23.

Folytatódik a Level-5 egészen művészi látványvilággal megáldott JRPG-je, a 2010-es Ni no Kuni, amelyet simán össze lehet téveszteni egy Studio Ghibli filmmel. A mesebeli küllem ne tévesszen meg senkit: a komoly sztorit elmesélő játék középpontjában Evan a hűséges kísérői segítségével száll szembe sárkányokkal és más szörnyekkel, hogy megszerezze a királyságot. Új játékmódokra (Skirmish, Kingdom) is számíthattok, lényegében emiatt kellett eltolni a megjelenést.

Overkill's The Walking Dead

Fejlesztő: Overkill Software
Kiadó: 505 Games, Starbreeze Studios
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018

A Payday széria alkotói maradnak a kooperatív lövöldéknél, a téma és a környezet viszont teljesen más lesz, ezúttal Robert Kirkman zombikkal teli világába visznek minket. Az Overkill's The Walking Dead helyszíne Washington lesz, amelyet Amerika más területeihez hasonlóan kiemelten sújtott a járvány. A játékosok négy, egyedi képességekkel és történetszállal felvértezett túlélő irányítását kapják meg, akiknek mindent meg kell tenniük a túlélésért: bázist kell építeniük, támadásokat visszaverniük és ételt, nyersanyagokat, gyógyszereket szerezniük.

Pure Farming 2018

Fejlesztő: Ice Flames
Kiadó: Techland Publishing
Platformok: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018. március 13.

A Techland is beszáll a farmszimulátorok versenyébe. Az Ice Flames-szel együtt vettek mindent, ami hiányzik a konkurens játékokból, és bepakolták a Pure Farming 2018-ba, hogy egy változatos, sokszínű, de autentikus farmolós játékot készítsenek.

Psychonauts 2

Fejlesztő: Double Fine Productions
Kiadó: Starbreeze Studios
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: Talán 2018

Akármibe is fogjon a The Secret of Monkey Island, a Day of the Tentacle, a Full Throttle és a Grim Fandango atyja, Tim Schafer, rajongótábora ugyanolyan lelkesedéssel várja azt, mint az addigi munkáit. Hogy a 2005-ös klasszikus, a Psychonauts folytatását mennyien akarták, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a közösségi kalapozás sikere. A fordulatosnak ígérkező sztori főszereplője ezúttal is Raz lesz, akinek szembe kell néznie az előző rész következményeivel.

Red Dead Redemption 2

Fejlesztő: Rockstar North
Kiadó: Rockstar Games
Platform: PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018. október 26.

A Rockstar Games végre folytatja 2010-es western témájú klasszikusát, pontosabban előzményt készít neki, ugyanis az új sztori az előző rész eseményei előtt játszódik, középpontjában pedig Dutch van de Linde bandája és annak egyik tagja, Arthur Morgan áll. A fejlesztők korábban egy hatalmas és hangulatos világot ígértek vadonatúj online multiplayer élményekkel kiegészítve, de még mindig keveset tudunk az első körben a PlayStation 4-et és Xbox One-t megcélzó projektről.

Skull & Bones

Fejlesztő: Ubisoft Singapore
Kiadó: Ubisoft
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018 Q3/Q4

A Skull & Bones olyan, mintha a Ubisoft fogta volna az Assassin's Creed IV: Black Flag rendkívül szórakoztató tengeri összecsapásait és önálló játékot készített volna belőle, amelyben kalózok bőrébe bújva egyedül vagy akár csapatban is harcolhatunk az Indiai-óceánon, olykor kifejezetten veszélyes időjárási körülmények között. A kiadó szerint ez egy olyan mese lesz, amiben minden játékos története eltér majd, mégis kötődik egy narratívához, amelynek során találkozhatunk a történelem nagy kalózaival és más híres karakterekkel is. 

Starlink: Battle For Atlas

Fejlesztő: Ubisoft Toronto
Kiadó: Ubisoft
Platform: PC, PS4, Xbox One 
Megjelenés: 2018 Q3/Q4

A Ubisoft célja nem kisebb a Starlinkkel, mint hogy életre keltse azt, ahogyan gyermekkorunkban képzeletben csatáztunk az űrben, az ötletet viszont tovább is gondolták. A LEGO-rajongókat megcélzó igazi móka ugyanis az lesz, hogy az űrhajókat ténylegesen megépíthetjük a valóságban,  amely aztán a játékban is ugyanúgy megjelenik. A toys-to-life játékok kategóriájának alkonyán merész dolog ilyet bepróbálni, de hátha bejön.

System Shock 3

Fejlesztő: Night Dive Studios
Kiadó: Night Dive Studios
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018 Q2

A System Shock széria következő epizódjáért az a Warren Spector felel, akinek az eredetit is köszönhetjük, így biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz panasz a minőségre. Spector elmondása szerint vannak megoldásra váró elvarratlan szálak - utalva itt SHODAN, az első epizód A.I. főgonoszának visszatérésére -, a történet a System Shock 2 után veszi majd fel a fonalat. A harmadik felvonás is az atmoszférára építő, durván magába szippantó játékok névsorát gyarapítja majd, akárcsak a Prey.

The Crew 2

Fejlesztő: Ivory Tower
Kiadó: Ubisoft
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018 Q2/Q3

Az Ivory Tower másodszor küld vissza minket a virtuális Amerikába, hogy az eddigieknél is több járművel száguldozhassunk vízen, földön és a levegőben egy laza, árkád versenyjátékban. A The Crew 2 új szintre szeretné emelni a szabadságot, ezt pedig a nyílt világba helyezett izomverdákkal, offroad járgányokkal, motorokkal, motorcsónakokkal és repülőkkel kívánja elérni. A folytatással viszont nem csak izgalmas új funkciókat vezet be a fejlesztőcsapat, de megpróbálja javítani az előd hibáit is.

The Walking Dead: The Final Season

Fejlesztő: Telltale Games
Kiadó: Telltale Games
Platform: PC, PlayStation 4, Xbox One, iOS, Android
Megjelenés: 2018

Minden jónak vége lesz egyszer, a Telltale sem húzhatta a végtelenségig a The Walking Dead kalandjáték-sorozatot. 2018-ban lefut az utolsó évad, és megismerhetjük, hogyan végződik Clementine története.

The Wolf Among Us: Season 2

Fejlesztő: Telltale Games
Kiadó: Telltale Games
Platform: PC, PS4, Xbox One, iOS, Android
Megjelenés: 2018 vége

A Telltale persze nem áll meg egy játéknál, 2018-ban jön a The Wolf Among Us régóta esedékes második évada is. Bigby Wolf visszatér a főszerepben, de egy teljesen új sztorit ismerhetünk meg, az előző szezon végén látható cliffhanger úgy marad, ahogy.

Tropico 6

Fejlesztő: Limbic Entertainment
Kiadó: Kalypso Media
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018

Ha valaki szívesen kipróbálná magát egy ország igazságos és szeretett vezetőjeként, akkor a Tropico széria bizony nem neki való, viszont ha egy egzotikus szigetcsoport zsarnoki uralkodója szeretne lenni, akkor El Presidente stratégiai játéka a lehető legjobb választás. A Tropico 6-ban akár már több szomszédos sziget felett is hatalmat gyakorolhatunk, saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a palotánkat, választási beszédet mondhatunk a népnek, sőt akár műemlékeket is magunkhoz szállíttathatunk.

Vampyr

Fejlesztő: Dontnod Entertainment
Kiadó: Focus Home Interactive
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018 Q1/Q2

A Remember Me és a Life is Strange után izgatottan várjuk a Dontnod érdekes témájú akció-szerepjátékát is, hiszen egy orvosként tevékenykedő vámpírt irányítunk majd benne a 20. századi Londonban, a spanyolnátha idején. A főszereplő, Jonathan E. Reid jót szeretne tenni az emberekkel, de vér nélkül képtelen létezni, így folyamatos kettősség jellemzi a karakterét, amely a játékmenet alapját képezi: döntenünk kell, hogy kiket áldozunk fel azért, hogy másoknak segíthessünk.

Warhammer 40,000: Inquisitor - Martyr 

Fejlesztő: Neocore Games
Kiadó: Neocore Games/Big Ben Interactive
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018

Régóta faragja már a magyar Neocore saját Warhammer játékát, és ha minden jól megy, még az idei év folyamán megjelenik a Martyr. Az akció-szerepjátékban a Caligari-szektorban tehetünk majd rendet, megtisztíthatjuk a tisztátlanoktól, lerombolhatunk fedezékeket akár társainkkal együtt is.

Warhammer: Vermintide 2

Fejlesztő: Fatshark
Kiadó: Fatshark
Platform: PC, PS4, Xbox One
Megjelenés: 2018 Q1

A Vermintide 2 a Warhammer univerzumban, azon belül is a Végidőkben játszódó kooperatív FPS, a Warhammer: End Times - Vermintide folytatása, amelyben a pajtások bevonásával közelharci és távolsági fegyverekkel, valamint mágiával tizedelhetjük a hullámokban támadó patkányhordát. A második részre a fejlesztők a rajongói visszajelzések alapján dolgozták át az alapvető mechanikákat, az öt központi karakter például kapott három-három alosztályt egy-egy speciális képességgel.

Biztos van pár játék, amit kihagytunk a felsorolsából. Ha úgy érzitek, valaminek még helye lenne a listán, írjátok meg kommentben, ahogy azt is, hogy ti mely játékokat várjátok a legjobban!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)