Hirdetés

2020 legjobb játékai, amikről talán nem is hallottál

|

Több nagyágyú is megjelent az idén, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kisebb csapatok nem tettek ki magukért. Íme néhány kevésbé ismert játék, amit vétek lenne kihagyni.

Hirdetés

Az idei év nem csak a mindennapokban volt rettentően viharos, hanem a videojátékok világában is egy ellentmondásokkal és konfliktusokkal teli időszak volt. Az idei AAA felhozatal több darabja is komoly botrányokat kavart, ellentéteket szított, ami még tovább rontotta a játékosok és a kiadók már amúgy is egy kicsit feszült kapcsolatát.

Ilyenkor az ember valahol azt reméli, hogy ez lendületet ad a kisebb fejlesztőcsapatoknak és útjára indítja a következő indie reneszánszot, de továbbra is sok kiváló és figyelemre méltó alkotás suhan el a játékosok mellett, így idén is összeállítottunk egy listát azokról a mainstreamben ritkábban felbukkanó darabokról (indie-kről és AAA-król egyaránt), amikről mi úgy gondoljuk, hogy mindenképp megérdemelnek egy esélyt.

Hirdetés

BPM: Bullets Per Minute

A Doom már szó szerint évtizedekkel ezelőtt tökélyre fejlesztette a pörgös lövöldözés és a metál zene kombinálását, viszont a Awe Interactive csapata úgy gondolta, hogy akár szorosabban is össze lehetne kapcsolni ezt a két összetevőt és megalkotott egy játékot, amelyben kifejezetten a zene ritmusára kell ledarálni az ellenfeleket. Egy klasszikus formula, egy egyszerű, de ötletes csavarral.

Call of the Sea

Az év utolsó napjaiban csúszott be az Out of the Blue legújabb játéka, amely szintén egy klasszikusabb kalandjátékra hasonlít: a játék főszereplője Norah, aki a férjét próbálja megtalálni egy rejtélyekkel teli szigeten. Az érdekes rejtvényekhez remek látvány és atmoszféra párosul, így mindenképpen érdemes kipróbálni azoknak, akik egy kicsit kevésbé feszült kihívásra vágynak.

Chicken Police: Paint It Red

Mindig örülünk, amikor egy magyar fejlesztéssel találkozunk a nemzetközi színtéren, a Chicken Police pedig nem csak hogy megjelent a nemzetközi sajtóban, de a gamescomon is igen szép elismeréseket zsebelt be. Ez egyébként egy kalandjáték, ami a klasszikus noir filmek stílusát keveri az állatmesékkel, így már csak az atmoszféra miatt érdemes kipróbálni.

Cloudpunk

Míg a Cyberpunk 2077 és a Ghostrunner alapvetően az akcióra helyezi a hangsúlyt, addig a Cloudpunk egy lényegesen mérsékeltebb, viszont annál inkább hangulatos játékot helyez ízig-vérig cyberpunk környezetbe. A Cloudpunk főszereplője egy futár, akinek egy nem kifejezetten legális cég megbízásait kell teljesítenie, miközben olyan döntéseket hoz, melyek befolyásolhatják a történet kimenetelét.

Gears Tactics

A legtöbben a Gears of War sorozatot a cover shooter műfaj királyaként ismerjük, viszont idén a Microsoft egy kicsit más irányba is kitekintett a franchise-zal. A Gears Tactics az akciódús játékmenet helyett inkább az XCOM játékok stílusát idézi fel, megfontoltabb, körökre osztott harcokkal. A végeredmény meglepően jól működik és míg a kritikusok ezt el is ismerték, összességében nem lett akkora visszhangja, mint nagyobb testvéreinek.

Ghostrunner

Kétségtelen, hogy a Cyberpunk 2077 az idei év legfelkapottabb lengyel cyberpunk játéka, viszont semmiképpen sem az egyetlen. Míg a CD Projekt Red játéka nyitott világgal és választási lehetőségekkel kenyerez le minket, addig a One More Level alkotása, a Ghostrunner inkább a Mirror's Edge-ből ismerős parkourt keveri össze stílusos látvánnyal és adrenalintól fűtött zenével.

Hades

A Supergiant Games csapata valószínűleg napjaink egyik legjobb és legmegbízhatóbb stúdiója, akiknek olyan kitűnő indie címeket köszönhetünk, mint a Bastion vagy a Transistor. A srácok legújabb alkotása, a roguelike műfajt és a görög mitológiát keverő Hades annyira kiváló, hogy az idei The Game Awards során is elismerésre méltóan vette fel a versenyt a dollármilliós vetélytársakkal. Az már csak a hab a tortán, hogy a Supergiant csapata számára ismeretlen a túlzásba vitt túlóra fogalma.

Maid of Sker

Az utóbbi években nagy sikere volt a belső nézetes horrorjátékoknak, és míg elmondható, hogy az Amnesia, valamint az Outlast számítanak a műfaj zászlóshajóinak, nem csak nekik sikerült érdekeset alkotni a zsánerben. A Wales Interactive játéka, a Maid of Sker ugyan a játékmenet tekintetében nem mutat igazán újat, a történetről és a hangulatról minden kritikus elismerősen beszélt, így a horror rajongóinak megér egy próbát.

Spelunky 2 

Az első Spelunky nagy sikert aratott a 2010-es évek elején, az egyik első olyan játék volt, ami a rougelike-ok és a platformerek elemeit kombinálta. Folytatása idén készült el, és bár a játékmenet nagyon hasonló, van pár újdonság. Ezúttal Anát, az első rész főszereplőjének lányát irányítjuk, aki veszélyes barlangokban bóklászik, hogy megtalálja eltűnt szüleit. Kooperatív és kompetitív többjátékos módok ugyancsak találhatók benne.

Superliminal

Ritkán látunk annyira kreatív logikai játékokat, mint a Superliminal. Ebben a perspektívával játszadozhatunk: megnövelhetünk és lekicsinyíthetünk tárgyakat pusztán azok mozgatásával, és minden alkalommal ámuldozhatunk a fejlesztők kreativitásán. Aki a Portalt és társait szerette, ezt se hagyja ki!

Ez természetesen a mi listánk, szóval ha szerintetek kimaradt valami, ami mindenképpen figyelmet érdemel, akkor feltétlenül írjátok meg a hozzászólásokban!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)