Hirdetés

2022 legjobban várt játékai 1. rész - a patkányoktól Harry Potterig

|

A járvány átírta a terveket, de így 2022. a játékipar egyik legerősebb éve lehet. Háromrészes cikksorozatban vesszük végig a jövő év legizgalmasabb újdonságait.

Hirdetés

Óvatos optimizmussal, de azért mégiscsak reménykedve vágtunk neki 2021-nek, abban bízva, hogy mire megint feldíszítjük a karácsonyfát, a pandémia és annak minden következménye emlék lesz csupán. Igaz, hogy egyeseknek fájdalmasabb, mint másoknak, de akkor is a múlt részévé válik, és nem uralja többé a mindennapjainkat. Ám ahogy a Covid19-től sem sikerült megszabadulni, úgy velünk maradt a chiphiány is, és nem mentek sehova a szűkös készleteket botokkal dézsmáló, az árakat szándékosan felverő nyerészkedők sem.

Hirdetés

Még mindig nehéz hozzájutni az új generációs PlayStation 5 és Xbox Series X|S konzolokhoz, továbbá a Nintendo sem tud annyi Switchet legyártani (sem az alapmodellből, sem a Lightból, sem pedig a nemrég debütált OLED-kijelzős verzióból), mint amennyit tervezett, annyit meg pláne nem, amennyi alkalmas lenne a kereslet kielégítésére.

De PC-s fronton sem javult a helyzet, mert amit a kriptobányászok meghagynak, azt elszipkázzák a nyerészkedők a durván megemelkedett költségek dacára is gépfejlesztéssel kacérkodó játékosok orra elől. Az elégtelen mennyiségű alkatrésznek esett áldozatul a Valve-féle Steam Deck decemberi rajtja is, a dolgok jelen állása szerint leghamarabb februárban juthatnak hozzá kézi konzolnak álcázott gamer-PC-jükhoz a leggyorsabb előrendelők. Igazság szerint már azon se lepődnénk meg, ha hasonló okokból a Sony 2022-ben sem dobná piacra a PlayStation VR utódját.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Attól viszont nem kell tartanunk, hogy szűkösen alakulna a játékkínálat jövőre. Természetesen lesz új FIFA, NBA 2K és Call of Duty, megközelítőleg nullával egyenlő az esélye annak, hogy az évente új epizóddal jelentkező sorozatok bármelyike szünetet tartson. Ennél jóval izgalmasabb viszont, hogy mindhárom konzolgyártó igazi nagyágyúkkal készül, és a piac többi szereplője is kicsapott pár aduászt az asztalra. Ráadásul ezek - miként a 2022-es felhozatal zöme - kompromisszumok árán ugyan, de elindulnak régebbi gépeken is. Ha pedig minden kötél szakad, szerencsét próbálhatunk a felhővel, elvégre úgyis az a jövő, vagyis hát lassan már inkább a jelen.

2022 legjobban várt játékai 1. rész:

A Plague Tale: Requiem

Kiadó: Focus Entertainment
Fejlesztő: Asobo Studio
Platform: Nintendo Switch, PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2022

Míg a csapat egyik fele a Microsoft Flight Simulator utógondozásával van elfoglalva, addig a másik a 2019-es esztendő egyik legnagyobb meglepetésének, a kiválóan sikerült A Plague Tale: Innocence-nek a folytatásán ügyködik. Elődjéhez hasonlóan ez is drámai momentumokban gazdag akció-kaland a középkor kegyetlenségeivel szembenézni kénytelen testvérpárral a főszerepben. Lopakodásra kihegyezett játékmenetét fejtörők teszik változatossá, a hátborzongató hangulatról pedig sok-sok patkány gondoskodik.

Avatar: Frontiers of Pandora

Kiadó: Ubisoft
Fejlesztő: Massive Entertainment
Platform: Amazon Luna, Google Stadia, PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2022

Jövőre mutatják be minden idők egyik legjövedelmezőbb filmje, az Avatar folytatását, és bár manapság már nem jellemző, hogy adaptáció kísérje a premiert, most mégis ez történik. A Frontiers of Pandora azonban nem az Avatar 2 cselekményét követi, sőt még a helyszín is Pandora egy másik régiója, ami azt jelenti, hogy a Ubisoft viszonylag szabad kezet kapott a cselekmény szövését illetően. Természetesen az őslakosok és az értékes nyersanyagokra utazó RDA közötti konfliktus áll a középpontban.

Dead Space

Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: Motive Studios
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2022 vége

Az EA Motive az alapjaitól építi újjá a kultikus horrorjátékot, hogy még magával ragadóbb és hátborzongatóbb legyen Isaac Clare űrkalandja, köszönhetően a Battlefieldeket is hajtó Frostbite motor és az új generációs konzolok erejének. A csapat ígérete szerint tiszteletben tartják az eredeti játékot, de igyekeznek azt új szintre emelni többek között a dinamikusabb bevilágítással, a 3D audióval és a modern effektekkel, valamint olyan kisebb-nagyobb módosításokkal, amik alapjául a Visceral által elvetett vagy technikai okokból fel nem használt látvány- és karaktertervek szolgálnak. 

Dying Light 2 Stay Human

Kiadó: Techland
Fejlesztő: Techland
Platform: Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2022. február 4.

Napszaktól függően máshogy viselkedő élőhalottak, harc, parkour, barkácsolás és nyitott világ - ezekre az alapokra épült az első rész, amelynek drámai eseményei óta húsz év telt el. Egy új főhős, a zombivírussal megfertőződött Aiden Caldwell bőrébe bújva fedezhetjük fel a körzetekre osztott, az előzőnél négyszer nagyobb várost, amelynek jövője tetteink és döntéseink függvényében sokféleképpen alakulhat; hozzájárulhatunk egy-egy közösség felvirágzásához, de akár pusztulást is hozhatunk rájuk.

Elden Ring

Kiadó: Bandai Namco Entertainment
Fejlesztő: FromSoftware
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2022. február 25.

Első pillantásra akár a következő Dark Souls is lehetne, ám miközben a FromSoftware kétségtelenül sok ismerős elemet felhasznált saját korábbi játékaiból - még a Sekiro: Shadows Die Twice-ból is -, bőven eleget újított ahhoz a formulán, hogy frissnek hasson az Elden Ring. Elég csak a nyitott világra, a lóhátról vívott harcra vagy a segítségül hívható szellemekre gondolni, és akkor még nem beszéltünk a teljes egészében testreszabható, a játékstílusunknak megfelelően formálható karakterünkről.

Forspoken

Kiadó: Square Enix
Fejlesztő: Luminous Production
Platform: PC, PlayStation 5
Megjelenés: 2022

Fenekestől felfordul a New York-i Frey Holland élete, amikor egyik pillanatról a másikra Athia varázslatos világában találja magát, és a portál, amelyen keresztül érkezett, visszavonhatatlanul bezárul. Miután fogalma sincs, hogyan térhetne haza, igyekszik alkalmazkodni a meglehetősen abszurd helyzethez: az alkarjára egy öntudattal bíró, beszélni is képes ékszer csavarodott. Emellett felfedezi, hogy képes varázsolni, és a helybéliek tőle várják, hogy véget vessen a diktátor Tanta Sila uralmának.

God of War: Ragnarök

Kiadó: Sony Interactive Entertainment
Fejlesztő: Santa Monica Studio
Platform: PlayStation 4, PlayStation 5
Megjelenés: 2022

Miután az Olümposz lakóit lemészárolta, és a skandináv mitológia isteneivel is tengelyt akasztott, Kratosra és a fiára, Atreusra újabb kimerítő küzdelmek várnak. A 2018-as God of War folytatását már nem Cory Barlog rendezi, de ez nem jelenti azt, hogy aggódnunk kellene a minőség miatt. A főszereplő és Thor gigászi összecsapását ígérő Ragnarök után a sorozat ismét helyszínt és mondavilágot vált, de még nem kötötték a fejlesztők az orrunkra, hogy melyik következik.

Gotham Knights

Kiadó: Warner Bros. Interactive Entertainment
Fejlesztő: WB Games Montréal
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2022

Batman halála káoszba taszítja Gotham Cityt, négy korábbi tanítványára marad, hogy rács mögé juttassák a randalírozó bűnözőket. Batgirl, Nightwing, Red Hood és Robin eddig a saját útjukat járták, ám most kénytelenek összefogni, mivel színre lép egy titokzatos szervezet, a szálakat a háttérből mozgató Baglyok Bírósága, és kiválóan képzett orgyilkosokat küld a nyomukba. A nyitott világú akció-szerepjáték története folyamán olyan ismert gonosztevőkkel is találkozunk, mint a Pingvin és Mr. Freeze.

GRID Legends

Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: Codemasters
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2022. február 25.

Még magasabb szintre emelné a GRID franchise-t a Codemasters újdonsült tulajdonosaként az EA. Ennek érdekében 130-nál is több versenyhelyszínt (köztük valódi pályákat, valamint nagyvárosok forgalomtól elzárt utcáit) és több mint száz verdát (például túraautókat és kamionokat) zsúfolnak a Legendsbe. Sőt, mindezt megfejelik még egy élőszereplős filmbetétekből álló sztorimóddal is, amely komoly hangsúlyt fektet a rivalizálásra a pályán és azon kívül, akárcsak az ebből fakadó drámai helyzetekre.

Hogwarts Legacy

Kiadó: Warner Bros. Interactive Entertainment
Fejlesztő: Avalanche Software
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2022

J. K. Rowling Varázsvilága túlmutat Harry Potter könyvekben, filmekben és videójátékokban megénekelt felnövéstörténetén. A jövőjét ugyan még nem ismerjük, de a múltjába már betekinthettünk a Legendás állatok széria jóvoltából. A készülő akció-szerepjáték pedig még távolabbi időutazásra invitál: a 19. század végén a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola ígéretes tehetségnek tartott diákjaként keveredünk izgalmas kalandokba, és közben persze a tanulmányainkról sem szabad megfeledkeznünk.

Ez csak az első adag játék volt a 2022-es összeállításunkból, hamarosan jövünk a folytatással!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)