Hirdetés

35 éves az Apple II

|

1977-ben április közepén kitört a házi számítástechnika forradalma.

Hirdetés

Valószínüleg azok, akik ezen az április 16-i napon reggel felkeltek, ezt nem tudták - valahogy nekem sem tűnt fel, tisztán emlékszem. 

Pedig ezen a napon mutatták be a West Coast Computer Faire kiállításon az Apple II-t, az első igazán könnyen kezelhető házi számítógépet. Az akkor 1300 dollárba kerülő bézs doboz nagyon sok iskolába és otthonba eljutott, pedig mai szemmel nézve a 4KB RAM és az 1MHZ-es proci nem volt túl acélos. Az Apple II család hatalmas sikert aratott, főleg az Egyesült Államokban és a távol-keleten, ahol számtalan klónja is készült. 

A legfejlettebb modellt, a 16 bites procival rendelkező Apple IIGS-t 1992-ig árulták, míg a család legnépszerűbb tagját az Apple IIe-t 1993 október 15-ig gyártották. A több modell (II, II plus, II Europlus, IIe, IIc, IIGS, IIc Plus, IIe Card) nemcsak egy komplett nemzedéket tanított meg számítógépet használni és programozni, hanem rengeteg játékot is adott a videójáték történelemnek, elég ha Jordan Mechner-féle Prince of Persiára gondolunk, amely forráskódját a készítő egy mai hír szerint Open Source-ban elérhetővé tette.

Apple II játékok listája a Wikipédián.

Apple IIGS játékok listája a Wikipédián.

Az Apple II-nek rengeteg emulátora érhető el az interneten, az igazi gyüjtők még hozzájuthatnak a gépekhez is, amelyek Európában elég ritkák.

Megjegyzés: a Commodore ViC-20-at 1980-ben, a C-64-est 1982 januárjában mutatták be a nagyközönségnek...

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)