Hirdetés

7 Csoda: Építészek teszt - csodaépítés az alapoktól

|

Tizenegy évvel az óriási sikert arató 7 Csoda után itt egy újabb variáció, ami pörgősebb összecsapásokat és könnyebb ráhangolódást ígér.

Hirdetés

Azok, akik úgy döntenek, az Activity, a Rizikó és a hardcore játékosok által tűzzel-vassal űzött Monopoly szintjénél eggyel mélyebbre merülnének a társasok világában, viszonylag hamar találkozhatnak a 7 Csodával (vagy eredeti nevén 7 Wonders-szel). Antoine Bauza 2010-ben megjelent játéka több díjat nyert el, mint ahány Oscart Meryl Streep nem, kétfős variánsa, a 7 Csoda Párbaj pedig az egyik legjobb, párban játszható társas (ebben legalább akkora a közösségben az egyetértés, mint abban, hogy a Monopoly az ördög eszköze fiataljaink elméjének megfertőzésére).

A 7 Csoda nem kimondottan összetett, draftolós mechanikája (kapsz egy paklit, elveszel egy lapot, továbbadod a többit) megkövetel némi odafigyelést a nyerni kívánó játékosoktól. A 7 Csoda: Építészek, amennyire lehet, leegyszerűsíti a játékmenetet, pörgősebbé és könnyebben tanulhatóvá teszi - más élményt ad, máshogy épül fel, mint az eredeti, mégis tud izgalmas lenni.

Hirdetés

7 Csoda, eggyel sem több

Az Építészek teljesen egyedi, könnyedebb, mondhatni rajzfilmesebb dizájnt kapott, nem teljesen olyat, amit a megosztó 2021-es újrakiadásnál használtak. Az ikonok ugyanazok, de a lapok grafikái egyszerűbbek, ahogy azt a doboz letisztult dizájnja is sugallja. Külön játék (vagy húszperces program, ki hogy éli meg) a belül található hét doboz felmatricázása, valamint a rengeteg karton elem kinyomkodása. A kisebb dobozok mindegyike a hét csoda egyikéhez tartozik, azok öt alkotóelemét, valamint pakliját helyezhetjük el bennük. Van még egy műanyag tartó a közös paklinak és a zsetonoknak, így a doboz meglehetősen méretes, és az is érthető, miért kerül épp annyiba, mint a 7 Csoda maga.

A játék elején mindenki választhat egyet a csodák közül (akár véletlenszerűen, akár az alapján, hogy melyik extra hatását érezzük a legerősebbnek - a piramis például több győzelmi pontot ér, a rodoszi kolosszus pedig harcokban segít), ezt kell megépítenie - azonban nem a leggyorsabb nyer, hanem az, aki az első csoda megépítésekor a legtöbb győzelmi ponttal rendelkezik, így nem a sebesség számít, hanem az, hogy lehetőleg csak akkor zárjuk le a játékot, amikor már bebiztosítottuk győzelmünket.

A csodák mellett pontokat adnak a kimondottan erre használható kék lapok, valamint szerezhetünk bónuszokat összecsapások során. Ha játékba kerül adott számú, kürttel ellátott piros lap, mindenkinek meg kell néznie, milyen erős a védelme (hány pajzs ikonnal ellátott kártyája, korongja vagy építőeleme van) szomszédjaihoz képest, és minden olyan szomszéd után, akit legyőz, 3 pontot kap.

A játékmenet alapvetően abból áll, hogy a rendelkezésünkre álló három pakli valamelyikéből felhúzzuk a legfelső lapot. Kettőnél látjuk, mit fogunk kapni, egynél viszont nem (hacsak nem csábítunk magunkhoz egy kartonmacskát, aki a lap megtekintésének képességével ruház fel minket... vagy egy igazit, aki lesöpri az asztalról a kártyákat). Szerezhetünk például nyersanyagokat, amik a csodákhoz kellenek, viszont itt is nagyon könnyű a dolgunk: az öt szint mindegyikénél láthatjuk, hány egyforma vagy különböző nyersanyagra van szükségünk, de az nem számít, hogy papiruszt, üveget, követ vagy más egyebet kaparintunk-e meg. Ráadásul ha pénzérmét húzunk fel, azt jokerként használhatjuk, bármit helyettesíthet. Annyi azért lassítja a tempót, hogy ha teljesül egy kritérium, el kell dobnunk a teljesítéshez szükséges kártyákat, nem használhatjuk őket a következő szintnél, de a menetek így is 20-30 perc alatt lepörögnek.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hozzájuthatunk zöld, tudományos lapokhoz is, amikből két egyformára vagy három különbözőre van szükségünk, hogy elvehessünk egy korongot, ami aztán jelentős előnyhöz juttathat minket. Van például olyan, ami adott típusú lap felhúzása esetén még egyet húzat velünk, de olyan is, amivel egy pénzes lap (tehát a joker) kettőnek számít, így villámgyorsan építkezhetünk - ugyanakkor, mint említettem, nem a sebesség a cél, de tud előnyös lenni, ha mi már az ötödik szintnél járunk, játékostársaink meg csak egyet tudtak megépíteni. 

Róma nem egy nap alatt épült

Lényegében erről szól a 7 Csoda: Építészek. Nincs túl sok terünk taktikázni és tervezni, mindig három, előttünk álló út közül kell eldönteni, melyikre lépünk rá, aztán reménykedhetünk, hogy jól döntöttünk. Emiatt ugyanakkor nagyon könnyű megtanulni, két fővel ugyanolyan jól működik, mint héttel (igen, párban is játszható, csak a csaták pontozásában van ilyenkor eltérés), vidámabb, színesebb dizájnja hamarabb magával ragadhatja a család minden tagját. A keményvonalas társasozóknak, pláne azoknak, akik a 7 Csodát már rongyosra játszották, unalmas lehet, de van annyira eltérő, hogy akár még őket is elkaphassa. Bemelegítő játéknak ideális, a sok komponens ellenére az előkészítésére sem kell túl sok időt fordítanunk.

(A játékot köszönjük a Gémklubnak!)

7 Csoda: Építészek
Egyszerű, szórakoztató és nagyon szép, kezdő társasjátéknak is tökéletes.
Ami tetszett
  • Szép, vidám dizájn
  • Könnyen tanulható, könnyen összeállítható
  • Kellő mértékben eltér a 7 Csodától
Ami nem tetszett
  • Azok, akik már gyakorlott 7 Csodázók, unalmasnak, kevésnek találhatják
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)